Velp

IVN-lezing op 18 september

Wilde planten als groente en als geneeskruid

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

VELP - IVN Grave organiseert een lezing met beamerpresentatie over het onderwerp 'Wilde planten als groente en geneeskruid' op dinsdagavond 18 september om 20 uur in Het Buitenhuis aan de Beukenlaan 8 in Velp (bij de kinderboerderij, achter de brede school). De lezing wordt verzorgd door de vice-voorzitter van de Vereniging voor Ekologische Leef- en Teeltwijze (VELT) uit Gemert, Willemijn Verkampen.

Een aantal ouderen kan het zich nog herinneren: de Schapenzuring in de berm met een fris zuur blaadje, heerlijk in je mond op een warme zomerdag. Maar de natuur in de omgeving van Grave heeft veel meer wilde planten in de aanbieding waarmee je kunt koken en waarvan een groot deel ook nog medicinaal werkt. Het verhaal van Verkampen gaat over veel: een soep met Zevenblad, salade met Kraailook, kloven en Smeerwortel, jeuk en Weegbree, zenuwpijn en St. Janskruid en nog veel meer. In de lezing legt ze uit waarom planten een werking hebben die mensen zo goed van pas kan komen, zelfs als deze planten giftig zijn.

Onze dagelijkse kost bestaat uit planten die oorspronkelijk komen uit zonnige Mediterrane landen en het nabije Oosten. Geen wonder dat er zoveel gif en kunstmest wordt gebruikt in ons natte landje. Men realiseert zich vaak niet dat wat wij onkruid noemen heel bruikbaar is in de keuken en in de huisapotheek als eerste hulpmiddel. Dat groeit prima zonder gif en kunstmest. In Heerlijck Hopveld, de tuinen van VELT-Gemert, hebben zij er achtentwintig jaar ervaring mee die ze graag willen delen. En dan kan het niet anders dat je de natuur aan huis nog meer gaat waarderen.

Aanmelden
Iedereen is welkom bij deze lezing, graag van tevoren aanmelden bij Lia Lobel tel: 0486-475388 of Lobelia@home.nl. De toegangsprijs is 3 euro.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties