Grave

Omwonenden Mgr. Borretweg leven in labyrinth van tegenstrijdigheden

Wethouder Daandels zegt niet anders te kunnen

Door Freddy Klooté

GRAVE - De plannen voor de bouw van een grote winkel van Lidl hebben inmiddels al heel wat stof doen opwaaien. In dat stof weten de omwonenden van de Mgr. Borretweg, Le Sage ten Broekstraat en de Ooievaarshorst inmiddels niet meer waar ze het moeten zoeken. Afgelopen maandag kwam weer een groep omwonenden bij elkaar. Ze zijn zo langzamerhand radeloos en wantrouwend geworden. Ze hebben een sterk gevoel van “we worden niet serieus genomen” en “we worden niet gehoord”

Ook de afscheid nemende wethouder Eric Daandels zit in een spagaat: “Ik wil wel maar ik kan niet. We hadden gehoopt dat de plannen voor de bouw van CPO-woningen op het terrein van het voormalig tuincentrum van der Venne gewoon door zouden gaan. Maar de eigenaar van de grond beslist. Zo kwam het terrein in handen van Projectontwikkelaar Reggestede-Invent, die, na een lange periode van onzekerheid, bekend maakte dat er een Lidl gehuisvest gaat worden”.

Bestemmingsplan
Sinds 2006 staat het tuincentrum leeg. Pas in 2012 werd een bestemmingsplan vastgesteld. Tijdens de inmiddels ook al gehouden hoorzitting van de bezwaar- en beroepscommissie stelde de advocaat van de projectontwikkelaar dat de bezwaarmakers (omwonenden) toen de mogelijkheid hadden beroep hadden moeten aantekenen: “Dat is niet gebeurd. Het bestemmingsplan staat op die plek een supermarkt toe”. José Joseph, namens de omwonenden: “Hoe konden wij in 2012 weten dat hier een grote supermarkt zou komen? Er was sprake van dat hier woningen zouden komen”.

Ook chronologisch staan er vreemde, elkaar tegensprekende feiten in de geschiedenis van het Vennedaaldrama. Na een Motie Winkelstructuur van de LPG op 16 mei 2017 sprak de raad zich uit tegen de komst van een supermarkt aan de Mgr. Borretweg. In de Raadsbrief van mei 2017 meldde wethouder Daandels: “Het college wil de ontwikkeling van supermarkten aan de markt overlaten”. Maar ook : “Na bestudering van het rapport van DTNP wenst het college verdere detailhandelsontwikkeling buiten het centrum en met name supermarktontwikkelingen tegen te gaan”. Eerder was uit een onderzoek gebleken dat het aantal m2 van de huidige supermarkten in Grave al boven de mogelijkheden zitten.

Overlast
Afgelopen maandag kwamen bezorgde omwonenden weer samen ten huize van Jan Kemps. Men vroeg zich af wat nou eigenlijk de grondslag voor goed bestuur moet zijn. De regels of het belang van de inwoners. Langzaam maar zeker was ook wantrouwen ontstaan. Iets wat men zelf vreemd vond. Wantrouwen tegen je eigen gemeentebestuur. Maar ook de verandering in het dagelijks leven van velen kwam ter sprake. Jan Kemps: “Het is niet zomaar een winkel. Het is een winkel die ook ’s avonds en op zondag open is. En dat op een plaats waar twee basisscholen en een Kinderopvang zijn gevestigd. Levensgevaarlijk al dat verkeer van en naar de supermarkt”. Cor van Kempen: “De vrachtwagens die komen lossen zijn maar liefst 18 meter lang. Lekker in het verkeer op de vrij smalle Borretweg”.

José Joseph sprak dinsdagavond bij de raadsvergadering ook in: “Tegen ieders wens en het bestaande beleid in, wordt er misschien toch een grote Lidl-supermarkt gerealiseerd, buiten het centrum. Midden in een woonwijk, met een verkeersonveilige situatie voor alle gebruikers van de Mgr. Borretweg: omwonenden, kinderen en bezoekers van basisscholen de Wegwijzer, de Raamdonk en Kinderopvang De Eerste Stap, en de bezoekers , met de auto, fiets of te voet, van de supermarkt”. José Joseph kondigde ook een indiening van een WOB-verzoek over deze kwestie aan. Ze besloot: “Los daarvan hopen we dat de gemeenteraad, als vertegenwoordigers van ons, burgers, de benodigde duidelijkheid kan geven, zich ervoor zal inspannen, dat de daad bij het woord zal worden gevoegd en dat de bouw van een grootschalige Lidl-supermarkt aan de Mgr. Borretweg 18 wordt voorkomen”.
Wethouder Daandels: “We hebben er alles aan gedaan, maar we kunnen niet anders, volgens de richtlijnen”

De bezwaar- en beroepscommissie zal op termijn met een advies voor het gemeentebestuur komen.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties