Velp

Vakantie-rugzakjes voor kinderen AZC

Door Annelies Graafsma

VELP - De scholen zijn dicht. Kinderen en leerkrachten hebben zes weken vakantie. Veel Nederlandse kinderen gaan dan weg. Maar voor kinderen in een asielzoekerscentrum is dat niet mogelijk. Veel van hen vinden dit jammer. Gelukkig is er in Velp de Stichting Vrolijkheid die in deze vakantieweken actieve middagen verzorgt. Eenmaal per week zijn er ook voor de oudere jeugd activiteiten zoals muziek maken en sporten. Ook gaan ze met kunstprojecten aan de slag.

Dinsdag 20 juli was er een speciale activiteit. Van veraf is het luchtkussen al te zien en de kinderen zijn bezig, met behulp van hun ouders en vrijwilligers, vliegers te maken. Er is weinig wind, maar al rennend lukt het ze om de vliegers in de lucht te houden. Jan Hoiting uit Grave en Leny Janssen uit Escharen zijn er omdat ze namens Stichting Gave (christelijke organisatie; red) rugzakjes mogen uitdelen. Ze hebben 95 rugzakjes meegekregen, met in elk rugzakje aan elke leeftijdsgroep aangepast speelgoed en spelletjes. Een Jip en Janneke boek ontbreekt natuurlijk niet. Hoiting: "Wij zijn van de Interkerkelijke Werkgroep Asielzoekers Grave (IWAG) en ondersteunen de mensen uit het AZC die tussen 'wal en schip' dreigen te vallen. We helpen waar dat nodig is. Vaak komen mensen naar de kerk om daar hulp te vragen en wij springen daar dan op in. Nu is ons gevraagd mee te werken aan een landelijke vakantieactie voor kinderen in de lagere-schoolleeftijd. Dit is geweldig om te doen. De kinderen zijn superblij met alles en de rugzakjes vallen helemaal in de smaak."

De IWAG heeft jaarlijks een overleg met leerkrachten, vluchtelingenwerk, gezondheidszorg, welzijnswerk en het COA over wat er nodig is op het AZC. Hoitink is 'erin gerold', zoals hij zijn inzet noemt. Nu laat vluchtelingenwerk hem niet meer los. Benieuwd naar zijn beweegreden zegt hij: "Ik heb de taak om naasten te helpen." Ook Janssen is een gemotiveerde vrijwilliger: "Als mensen, maar ik heb het ook bij de natuur, in de verdrukking komen, dan wil ik iets doen."

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties