Velp

Mark van der Linden heeft Avant Spirit op de rit gekregen

'Samen met anderen'

Door Freddy Klooté

VELP - Stichting Avant Spirit, gevestigd in het Emmausklooster in Velp, is inmiddels twee jaar bezig. Na een wat onduidelijke start, met vage plannen van anderen, gaf projectontwikkelaar Roelofs en Haase haar fiat aan de ontwikkeling van activiteiten in het voormalig Kapucijnenklooster. “Een centrum voor stilte, bewustwording en ontwikkeling”. Dat moest het worden. Directeur-bestuurder Mark van der Linden (foto) uit Escharen: “De overeenkomst werd gesloten. We kregen het voordeel van de twijfel. Ik mocht de leiding nemen, met boven me een Raad van Toezicht. Deze bestaat uit deskundigen op het gebied van geestelijke gezondheidszorg, financiën en juridische zaken. Onze missie bestond erin om een stilteplek te creëren, een centrum voor rustzoekers. En daarvoor wilden we het klooster overeind houden. In 2018 zijn we met “nul” begonnen. Op 1 februari startten we. Met als personeelsleden twee mensen uit de huishoudelijke dienst, die we hadden overgenomen. Verder hadden we niets anders dan plannen. Op het eind van de maand moesten beide dames wel betaald worden. Dat hebben Arjen van Kalsbeek van de Raad van Toezicht en ikzelf dan maar uit eigen portemonnee gedaan”. Een voorbeeld van het enthousiasme van Mark en Arjen om daadwerkelijk iets moois van het klooster te maken.

Twee jaar later spreek ik Mark weer. Bijzondere tijden. Mark zit thuis, in afwachting van de uitslag van een coronatest.
Optimistisch: “Ik voel me op wat gekuch na best goed. Alleen vind ik het jammer dat onze novemberactiviteiten voor wat betreft de groepen, zijn geschrapt”. Meteen schuift hij de aandacht naar zijn passie. Het Emmausklooster, waar hij twee jaar van zijn leven alles aan heeft gegeven, om er iets moois van te maken. Iets wat hem, en de medewerkers, ondanks het rare 2020, is gelukt.

Vier pijlers richting voortbestaan
Mark: “Het één volgt bijna als vanzelfsprekend uit het ander. Als je stil wordt ontstaat er vanzelf bewustwording. Na bewustwording wil je wellicht verandering doorvoeren. Daarvoor is vaak ontwikkeling nodig. Avant Spirit biedt voor alle fasen een programma met faciliteiten. Onze organisatie is dan ook gebouwd op vier pijlers, die zorgen voor voldoende stabiliteit voor de komende jaren. De retraites vormen onze eerste pijler. Die waren er al toen de Kapucijnen hier nog woonden. Wij hebben het aantal flink uitgebreid. In typen en groepen: stilteretraites, yogaretraites, meditaties en Vipassana’s”. Pardon? “Dat zijn uitgewerkte vormen van stilteretraites”, glimlacht Mark.

Wandelgroepen
Ook het pelgrimsgedeelte is flink uitgegroeid: “Naast de Walk of Wisdom zijn we ons sterk gaan richten op pelgrimsweekends en –trainingen. Maar ook hebben wij een aantal wandelgroepen aan ons verbonden, die vanuit ons klooster wandelingen rondom Grave en daarbuiten maken. Volgend jaar organiseert de provincie Noord-Brabant het “Ons Kloosterpad”. Een tocht langs 40 kloosters in onze omgeving."

Zorgprogramma
"Nieuw in ons activiteitenschema is het zorgprogramma. Dat hebben we zelf ontwikkeld voor mensen met stress, burn-out, angst en stemmingswisselingen. Deze cliënten komen steeds twee dagen gedurende zes weken naar het klooster voor een herstelprogramma, onder leiding van een psychologisch zorgteam en vergoed door de zorgverzekeraar. Onze laatste pijler is de verhuur en het gebruik van vergader- en cursusruimte en gastenkamers. We hebben 24 gastenkamers en de ruimtes zijn geschikt voor maximaal 30 personen”.

Reïntegratieprogramma
Naast deze vier pijlers is er nog een extra mogelijkheid bijgekomen. Mark: “We hadden er nooit aan gedacht dat ook de prachtige refter en de keuken ooit verhuurd zouden worden. BrabantZorg komt daarin een reïntegratieprogramma verzorgen. In samenwerking met Carrousel Groen uit Schaijk kunnen ze daar mensen plaatsen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dit in samenwerking met een aantal gemeenten. Dit alles met een professionele kok”.

De komende tijd
Corona houdt het denkwerk en het onderzoeken van mogelijkheden niet tegen. Mark: “We blijven ons verder ontwikkelen. We willen een nieuw volume bereiken. Meer pelgrims, meer gasten, meer zorgcliënten. Ook willen we zorgen dat er op meer dagen in de week mensen bij ons verblijven. Afgelopen zomer was al top, maar het kan altijd beter”.


 

Over het Emmausklooster
Het Emmausklooster in Velp is het oudste Kapucijnenklooster in Nederland (1645) en is vernoemd naar de Bijbelse plaats Emmaus. In het Klooster is een aantal spreekkamers te huur voor vergaderingen en heisessies. Maaltijden nuttig je in de traditionele eetzaal, de refter (foto). Naast het Klooster is in 1997 een gastenverblijf, het Clarahuis, gebouwd. Hierin bevinden zich een grote groepsruimte voor cursussen en trainingen, een meditatiezolder en 12 slaapkamers. Het Emmausklooster is door de jaren heen zeer goed onderhouden. Als je binnenstapt, voel je de eeuwenoude geschiedenis en verhalen van alle bewoners en gasten. Het Emmausklooster is een plek waar verhalen leven. Je bent van harte welkom om deze sfeer zelf te komen ervaren. Lees meer over de mogelijkheden op www.avantspirit.nl. (foto: Veerle Koninkx)

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties