Velp

Piet de Jongh neemt afscheid als directeur Kreek'l Reek en St. Jozef Velp

'Onderwijs is zaken verbinden, ook buiten school'

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

REEK/VELP - Negen jaar was hij directeur van basisschool De Kreek'l in Reek. De laatste vijf jaar ook nog van basisschool St. Jozef in Velp. Komende zomer legt Piet de Jongh (65) op beide scholen zijn functie neer. Na 43 jaar in het onderwijs vindt hij het mooi geweest. Hij gaat de teams en de leerlingen missen, maar hij vindt het belangrijk om weg te gaan op een moment dat hij er nog veel plezier in heeft.

Begin 2011 vraagt Optimus Primair Onderwijs aan Piet, die op dat moment al vijf jaar directeur is van Het Telraam in Oeffelt, of hij als interim aan de slag wil op De Kreek'l. “Er bleek een wederzijdse match te zijn”, blikt hij terug. “Na een sollicitatieprocedure ben ik in het nieuwe schooljaar als directeur verder gegaan. Ik introduceerde Critical Skills, een onderwijsvisie die kinderen als volwaardig burger voorbereidt op de toekomst. Zowel cognitief als sociaal, want je moet jezelf op allerlei manieren kunnen handhaven in de samenleving. Het is altijd mijn streven geweest om mensen goed met elkaar om te laten gaan. Dat geven we de leerlingen mee.”
In 2015 vertrekt Piet in Oeffelt en komt in Velp terecht. "Optimus stuurde aan op roulatie", vertelt hij. "Ik kwam in een gespreid bedje terecht, want St. Jozef werkte al samen met De Kreek'l. De leerkrachten kenden elkaar en ze werkten met Critical Skills. Dat is heel soepel gegaan."

Cultuur
Piet vindt het belangrijk om te investeren in de cultuur van een school en de cultuur van een klas. “Dat komt ten goede aan het plezier dat je hebt”, stelt hij. “Dat is een voorwaarde om tot maximaal leren te komen; dat je het met plezier doet. De leerkrachten komen met plezier naar het werk en de leerlingen met plezier naar school. Daar is onze inzet op gericht. Het lukt niet altijd, maar we gaan er wel altijd voor. Beide teams werken op die manier. Dat weet ik gewoon en dat vertrouwen voelt goed.”
Voor Piet zijn De Kreek'l en St. Jozef één school met ongeveer driehonderd kinderen. "De teams zijn misschien gescheiden, maar alle leerkrachten kennen elkaar. Er is een heel fijne samenwerking tussen beide locaties. Een heel simpel voorbeeld: in Velp hadden ze van die ijsstokjes nodig voor een knutselopdracht, maar daar waren ze op. In Reek waren er nog voldoende. Dan worden die gewoon even gehaald of gebracht, zodat iedereen door kan."

Coronacrisis
Een rode draad door de carrière van Piet is verbondenheid. Die zag je onder meer aan het begin van de coronacrisis. “Het heeft veel leed gebracht, maar ook verbinding”, licht hij toe. “Als je ziet hoe een gemeenschap digitaal onderwijs samen oppakt, heel mooi. De ouders zijn thuis vol enthousiasme aan de slag gegaan met hun kinderen. Ik heb regelmatig meegekeken en ging dan telkens met een goed gevoel naar huis. Ook het team heeft er veel van geleerd. We weten nu bijvoorbeeld dat kinderen die om wat voor reden dan ook thuis zijn, bijvoorbeeld omdat ze ziek zijn of een been hebben gebroken, toch gewoon de instructies kunnen volgens en zelf met de les mee kunnen doen. Dat nemen de teams mee in de plannen voor volgend jaar.”
Een ander voorbeeld van verbondenheid zag Piet onlangs op De Kreek'l. "De groep-achters konden dit jaar niet op kamp door corona", begint hij. "In plaats daarvan hadden ze schoolverlatersdagen. Eigenlijk hetzelfde, maar dan zonder het slapen. Het is onvoorstelbaar om te zien hoe dat opgepikt werd door ouders. Heel erg fijn. Ook de samenwerking met de werkgroep jong+oud=goud is fantastisch. De vrijwilligers daarvan brengen leerlingen en oudere dorpsbewoners op verschillende momenten en verschillende plekken samen, bijvoorbeeld met een bezoek aan het hertenpark op Werelddierendag of een voedingsquiz in De Babbelaer. Onderwijs is zaken verbinden, ook buiten de school. Dat geeft mij een warm gevoel. Iedere keer gaan we op zoek naar iets nieuws. Het is mooi om te zien hoe mensen daar van genieten.”

Asielzoekers
Beide scholen hebben speciale aandachtspunten. Op De Kreek'l zijn dat leerlingen van het Kinderhuis die meedraaien in een reguliere klas. In Velp heeft Piet heel veel energie geïnvesteerd in scholing voor kinderen van asielzoekers. "Toen ik op St. Jozef begon, was dat hapsnap geregeld. De leerlingen zaten verspreid over verschillende basisscholen in de gemeente Grave. Er was eigenlijk geen beleid. Dat ging ten koste van de kinderen, die er zelf niet voor hadden gekozen om in een asielzoekerscentrum te wonen. Daarom heb ik meteen gezegd: wij gaan voor ze zorgen. We hebben afspraken gemaakt dat alle kinderen van het asielzoekerscentrum in Velp op school starten. Zodra blijkt dat ze de reguliere lessen kunnen volgen, maken ze de overstap naar een Graafse basisschool."
Inmiddels raakt iedereen gewend aan de nieuwe werkwijze. "Het resultaat is een volledig geïntegreerde school in Velp waar iedereen belangstelling heeft voor elkaar en voor elkaars cultuur", zegt Piet trots. "Het schoolgebouw staat op een prachtige en vooral ook veilige locatie. Dat is heel erg fijn. Daar hebben we de ruimte om elke leerling de aandacht te geven die het nodig heeft."

Afscheid
Na dit schooljaar neemt Piet afscheid van De Kreek'l en St. Jozef. Of het een definitief vaarwel is, durft hij nu nog niet te zeggen. “Komende zomer ben ik er sowieso nog bij om de opfrissing van het pand in Reek mee te voltooien", geeft hij aan. "Dat wil ik graag nog tot een goede einde brengen. Verder weet ik dat er gelden beschikbaar komen om kinderen die door corona een achterstand opgelopen hebben te helpen. Daar wil ik ook nog wel mijn steentje aan bijdragen. Dat is het voordeel als je met plezier weggaat: je kunt dan ook met plezier weer terugkomen.”
Welke keuze Piet ook maakt, vervelen zal hij zich niet snel. Zijn grote hobby's zijn voetbal en biljart. Op korte termijn gaat hij bij de Koninklijke Nederlandse Biljart Bond aan de slag als topsportcoördinator. In het verleden was hij onder meer acht jaar voorzitter van Margriet, een grote voetbalclub in Oss. "Als mensen weten dat je meer tijd krijgt dan word je snel gevonden voor bepaalde functies", lacht Piet. "Ik kies alleen voor dingen die ik echt leuk vind. Anders ga ik gewoon niet doen."
Ook een terugkeer in het onderwijs sluit hij op voorhand niet uit. "Vorig jaar zijn best veel basisscholen het jaar gestart zonder directeur", weet hij. "Mogelijk wil ik best nog een jaar als interim aan de slag. Dat mag in heel Nederland zijn, zolang de school maar bij me past."

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties