Velp

Nieuwe zorgondernemers Thomashuis Velp: 'Wij zorgen voor een warme, veilige woonomgeving'

Door Freddy Klooté

VELP - Pieter en Betty Gülcher hebben sinds 1 april jongstleden het Thomashuis in Velp overgenomen. Pieter: “De vorige zorgondernemers hadden de pensioengerechtigde leeftijd bereikt en ik had wel trek om er in te stappen. Betty: “Ik werkte er al sinds 2008 en de zorg was voor mij prima en vertrouwd. Maar ik zag op tegen de administratie. Pieter wilde dat wel samen met mij doen en dat gaf de doorslag”.

Betty van Eldijk is in Nijmegen geboren en snel weer naar Velp terug gekeerd: “Ik ben de dochter van melkboer van Eldijk en dus een echte Velpse. Ik heb na het behalen van mijn Z-diploma altijd in de zorg gewerkt, waarvan 16 jaar bij Boldershof, wat nu ’s-Heerenloo heet”.

Pieter Gülcher komt uit Den Haag. Is vrij jong in Wijchen terecht gekomen: “Ik heb gewerkt bij Houthandel Janssen in Grave en later 20 jaar bij Kegrodeuren op de verkoop binnendienst gewerkt. Sinds 2012 was ik er hoofd BHV”.
Betty en Pieter gingen in 1994 in de Habsburgsestraat in Grave wonen. Ze hebben samen twee zonen. Ze wonen nu sinds kort op de bovenverdieping van het Thomashuis. Hun huis staat te koop en tot het verkocht is blijven de jongens daar wonen.

Thomashuis Velp
Het Thomashuis ligt in een schitterende omgeving, aan de oude Maasdijk in natuurgebied “De Pannestaart”. Betty: “De meeste bewoners ken ik al sinds 2008. Onze woongroep bestaat uit drie heren en vijf dames, in de leeftijd van 28 tot 56 jaar. Elke bewoner heeft er zijn/haar eigen kamer. Verder maken ze gebruik van de gezamenlijke woonkamer, keuken, eetkamer en knutselhoek. Door de week zijn de bewoners op hun dagbesteding die wij uitzoeken en wordt georganiseerd door Dichterbij en Amarant. Ze werken bij Papyrus, Mooiland, Matisse, De Morgenzon, “Buiten-Gewoon” of Bloesem. Alle bewoners hebben een Persoonsgebonden Budget (PGB). Voor de invulling van hun vrije tijd kunnen we best een aantal maatjes gebruiken. Ook stagiaires zijn van harte welkom”.

“We zijn hier op 1 april begonnen. Het was meteen heftig, want er waren twee bewoners besmet geweest met het coronavirus. Ze waren net genezen en terug. Gelukkig was het een lichte vorm van het virus”, vertelt Pieter, met de schrik nog in zijn stem. Betty: “Bij de bewoners is het moeilijk om ze bewust te maken van de gevaren van het coronavirus. Met de verstandelijke vermogens tussen de twee en vijf jaar zijn er maar een paar bij wie er iets van doordringt. Onze ervaren personeelsleden werken allemaal volgens de regels. De bewoners zijn een stuk structuur kwijt. Ze missen hun ouders en familie. Daarvoor hebben we inmiddels een passende oplossing gevonden”.

Een dag in het Thomashuis
“We staan om half acht op. Na het douchen wordt er ontbeten en worden de broodtrommels voor op het werk klaargemaakt. Die dagbesteding is op maandag, dinsdag en vrijdag. Na het ontbijt worden tanden gepoetst, haren gekamd, eventueel geschoren en iedereen netjes gemaakt voor op het werk. Want op hun werk zijn ze trots. Rond negen uur is iedereen weg en gaan we poetsen, boodschappen doen. We doen de administratie en houden de contacten met de buitenwereld bij. Met de ouders bijvoorbeeld. Om half vijf is iedereen weer thuis. Na een glaasje limonade en een snoepje worden verhalen van de dag verteld en gaan ze naar de knutselhoek of helpen ze mee met het koken. Om half zes wordt er samen warm gegeten. Rond half zeven is dat klaar en wordt er opgeruimd en afgewassen. Een aantal gaat naar zijn/haar kamer, anderen blijven in de huiskamer. Ook gaan er een paar nog even lekker douchen. Om acht uur drinken we koffie of thee en vanaf negen uur gaan de eersten naar bed. De tv kan ook aan, maar daar wordt betrekkelijk weinig naar gekeken. Om tien uur in de avond ligt iedereen in bed. Wij hebben boven en beneden een babyfoon staan en horen meteen als er iemand iets nodig heeft. Dat gebeurt overigens heel zelden”, vertelt een enthousiaste Betty.

Pieter: “Op woensdag en donderdag worden de kamers gepoetst, doen we ’s middags boodschappen en gaan we samen fietsen of wandelen. Ook kan er naar hartenlust geknutseld of gekleurd worden. In het weekend hebben we lummeldagen. Douchen, eten, veel naar buiten als het kan, zelf dingen verzinnen, familiebezoek of ze gaan naar hun familie toe”.

Het Thomashuis. Een plek midden in de natuur. Met lieve, enthousiaste medewerkers, die de bewoners elk op hun niveau benaderen. Ritme en structuur bieden. Zorgen voor weinig overbodige prikkels. Er altijd willen zijn voor hun mensen. Waar het coronavirus zorgt voor veranderingen, maar de aanwezige liefde voor de bewoners niet kan raken.

Thomashuis: telefoon 0486-436809 of 06-15273694.
www.thomashuis.nl/velp, velp@thomashuis.nl

 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties