Velp

Wegenbouwers van BAM geven verkeersles op St. Jozef in Velp

'Nieuwe situatie vraagt om uitleg'

Door Freddy Klooté

VELP - Koninklijke BAM Groep NV is een bouwconcern met tien werkmaatschappijen in vijf Europese thuismarkten en in specifieke markten wereldwijd. BAM initieert, ontwikkelt, bouwt en onderhoudt projecten op het gebied van wonen, werken, transport en recreatie. Moeilijk te benaderen, zou je denken. Nou, dat is dan verkeerd gedacht. Angela Woestenburg, leraar schakelklas aan de St. Jozefschool in Velp ondervond dat. Door de ingrijpende verandering in de verkeerssituatie op de N324 en de afslag naar het AZC, ontstonden er zeer gevaarlijke oversteekproblemen voor de kinderen van haar school. Speciaal voor de 45 kinderen die op het AZC wonen. “Ik belde op een avond naar de provincie om te praten over die noodsituatie. De volgende ochtend stonden er verkeersbrigadiers. Eén gesprek met de BAM en er werden maar liefst twee omgevingsdeskundigen aan het project toegevoegd. Mensen die er voor ons waren. Met adviezen. In woord en daad”, vertelt een blije Angela. (foto's: Veerle Koninkx)

Menig Gravenaar zal de werkzaamheden bij het kruispunt Grave-Mill-Schaijk ervaren hebben. Soms even de kluts zijn kwijtgeraakt. Angela: “Dat gebeurde ook bij onze kinderen die van het asielzoekerscentrum komen. Zij konden langs het fietspad aan de kant van Den Tol tot bij de verkeerslichten komen. Maar daar moesten ze oversteken. Voor veel kinderen was ook dat nog een probleem. We hebben er met brigadiers gewerkt. Hulp van provincie en BAM gekregen. Daar hebben we ze geleerd hoe ze veilig konden oversteken. Zonder dat ze tijden stonden te wachten op vrachtauto’s. Ze moesten wel op de knop drukken. Blijven opletten. Het was er gevaarlijk. Vooral toen ook de fietspaden op de schop gingen. Het lijkt voor ons gemakkelijk, maar, zoals een Syrische jongen zei: “Ik wist niet hoe het werkte”. Nu ook het fietspad weer klaar is, vond de BAM het tijd om de kinderen te instrueren hoe je veilig kunt oversteken. Theoretisch en praktisch. Vandaag zijn ze hier. Voor alle kinderen”.

Theoretische en praktische uitleg
Bij het oprijden van de Beukenlaan zagen fotograaf Veerle en ik al een ongewone drukte. Een groep kinderen, verzameld bij een echte, levensgrote vrachtwagen. Angela Woestenburg: “Deze groep heeft in de klas al een theoretische les gehad. Over oversteken en ook over de dode hoek in de spiegel van de vrachtwagen. Daarbij konden we met behulp van ons digibord en Google Maps de situaties groot en duidelijk in beeld brengen. Namens de BAM zijn hier Dylan van der Louw en Rixt Feenstra. Beiden omgevingsmanager. Ervaren in alles wat er rondom een nieuwe verkeerssituatie aan de hand is. Na de theorie mogen de kinderen naar en in de vrachtwagen om te kijken hoe zij door een chauffeur gezien worden. Of juist niet gezien”. Een heerlijk moment voor kinderen natuurlijk. In een echte vrachtwagen in de cabine en achter het stuur kruipen.

Rixt Feenstra: “Er kwam zoveel kijken bij deze klus dat ik erbij kwam. We hebben diverse informatieavonden gegeven. Voor mensen met een beperking, Op de school van Visio. We worden steeds meer gevraagd om bij ingewikkelde situaties uitleg te komen geven. We willen niet dat er iets naars gebeurt. De situatie is veranderd en daardoor wordt het gevaarlijker. Bij verkeersprojecten zijn we vaak vlak bij het verkeer aan het werk. Dat vraagt extra uitleg”.
Directeur Piet de Jong van de St. Jozefschool: “Er was sprake van een unieke samenwerking tussen de provincie, de BAM en onze school. Er was aandacht voor de veiligheid van de hele situatie en de veiligheid van onze kinderen in het bijzonder. Speciaal voor de kinderen van het AZC. Ik zie nog regelmatig kleine kinderen alleen van het AZC naar de school komen lopen”.

Angela Woestenburg heeft 41 jaar onderwijservaring: “In het “regulier” onderwijs. Dit was, met alle kinderen van het AZC een prachtige nieuwe, laatste uitdaging. En het is inderdaad een enorme ervaring. Die neem je mee, maar soms zit ik nog met de handen in het haar. Gelukkig is dit een kleine school, zodat we optimaal gebruik kunnen maken van elkaars mogelijkheden. Onze contacten met het AZC zijn prima. Het aantal kinderen kan per dag wisselen. Meestal omdat ze klaar zijn om naar een reguliere basisschool in de gemeente Grave te gaan. Maar helaas ook omdat ze plotseling met onbekende bestemming zijn verdwenen. Tot verdriet van hun vriendinnetjes. En van de leerkrachten”.

Als we wegrijden staat een groepje kinderen van de bovenbouw van de schakelklas vol ongeduld te wachten tot ze achter het stuur van een echte vrachtwagen mogen zitten. Een beetje wegdromen. Hoe mooi is dat.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties