Velp

Drukke tijden voor bouwers carnavalswagens

'Maakt niet uit wie er wint, als hij maar uit Velp komt'

Door Freddy Klooté

VELP - Carnaval sluipt op kousenvoetjes naderbij. De buitenstaander is er nog niet mee bezig. Alleen Björn van der Doelen maakt zich al druk. Voor de deelnemers aan pronkzittingen en optochten zijn dit de weken waarin alles in het teken van carnaval staat. Een buut wordt geoefend. Al dan niet voor de spiegel. Liedjes worden op tekst en melodie getest. Al dan niet samen met de hofkapel. Ook de deelnemers van de optocht kunnen niet meer zonder spiegel. Het drukst zijn de bouwers van de grote carnavalswagens. Al maanden zijn ze ermee bezig. Ideeën worden omgezet in realiteit. In schuren rondom het centrum zijn de handige leden van diverse carnavalsverenigingen in het diepste geheim met hun grote kunstwerken bezig. Arena toog naar Velp. Naar carnavalsvereniging Van Alles Wa.

V.l.n.r.: Willie, Hein en Joost.

Joost Opsteegh, Willie van Dinther en Hein Hendrikx hebben al een heel carnavalsleven achter de rug. Als Prins of bouwer, als lid van de optochtcommissie of bestuurslid. “We beginnen al in september”, opent Joost. “Met iedereen erbij, hier in de kantine naast de schuur waar gebouwd wordt. We zijn, inclusief de kinderen, met 21 personen. Al een jaar of acht in de huidige samenstelling”.

Op een tafel tegen de zijmuur staan rijen vol met bekers. In allerlei soorten en maten. “De mooiste staan hier nog niet eens bij”, lacht Willie, “die staan op Joost zijn nachtkastje”. De stemming zit er meteen goed in. “We hebben de Prijs van de Gemeente Grave al heel wat keren gewonnen. We hebben een speciaal schap in gemeenschapshuis/feesttempel “t Trefpunt gemaakt. Ook de komende optocht in Grave hopen we die prijs weer te winnen. Op maandagavond wordt die door iemand van het Graafs college persoonlijk uitgereikt. In de plaats van de winnaars. Het schap in ‘t Trefpunt hebben we al leeg gemaakt”, vertelt Joost met een vette knipoog. Willie: “Nee hoor. Het maakt niet uit wie er wint. Zolang hij maar uit Velp komt”.

Na de ideeën op de eerste avond wordt er wekelijks op dinsdag- en vrijdagavond aan de wagen gewerkt. Joost: “Naast een geldelijke bijdrage, draagt iedereen ook een steentje bij aan de kleding en de materialen. We gebruiken als eerste laag voor de wagen telefoonboekpapier. Dat plakt heerlijk weg. Omdat die dit jaar voor het laatst gedrukt wordt, vragen we alvast of de kijkers langs de route een telefoonboek willen meenemen en op onze wagen willen leggen”. Enkele weken vóór de optocht is er nog niet veel zicht op wat de wagen gaat voorstellen Ik zie verschillende onderdelen. Iets heeft de vorm van een… Och laat ik er nog maar niets over vertellen. Willie: “De schuur is laag, dus de wagen wordt in gedeelten gebouwd. Pas op de ochtend van de optocht zetten we hem echt in elkaar. Nu die datum nadert zijn we steeds vaker hier in de schuur te vinden. Maar we blijven tot het allerlaatste moment eraan bezig”.

Optochten 2018
Hein Hendrikx is lid van de optochtcommissie: “De Velpse optocht op zaterdag 10 februari is één van de eerste optochten in de omgeving. Met veel wagens en heel veel loopgroepen. Wordt ook altijd heel druk bezocht. Dat maakt al het werk in één keer de moeite waard. Willie en ik controleren iedere wagen die ingeschreven is. De veiligheid staat altijd voorop. Ook proberen we het alcoholverbruik tijdens de tochten af te schaffen. We hebben er wel eens wagens uitgestuurd. We spreken de bestuurder aan op zijn verantwoordelijkheid”.
Joost: “Op zaterdag verzamelen we hier om 10 uur. Dan komt het spannendste moment. De wagen ongeschonden uit de schuur zien te krijgen. Vooral de hoogte is nog wel eens een probleem. Soms moeten we wat lucht uit de banden laten. De onderdelen gaan los mee. Aan de Bronkhorstweg zetten we de wagen helemaal in elkaar. Ook al zo’n spannend moment. De optocht zelf is de afsluiting van een mooie, intensieve tijd van samenwerking. En na de optocht de ontlading in ’t Trefpunt. Daar zijn ’s avonds toch zo’n 400 bezoekers. Op een totale bevolking van 1200 toch heel veel. Ja, het carnaval is in Velp nog springlevend”.

De wagen heeft ’s avonds rust in een hogere schuur elders en komt ’s maandags weer fris naar buiten voor de Graafse optocht. Willie: “Alles is dan weer helemaal geregeld. Er zijn hapjes en drankjes gemaakt en we rijden met plezier door de Graafse straten. Met als doel natuurlijk de gemeentebeker ’s avonds neer te zetten waar hij thuishoort: het schap in ’t Trefpunt”. De maandag is een lange dag voor de carnavalliefhebbers uit Velp. Joost: “’s Avonds is er de thema-avond in onze feesttempel. Ter afsluiting van een hele mooie dag. Ja, carnaval vieren is topsport”.

 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties