Velp

Droge zomers, klimaatverandering en toch voldoende water

Lezing bij IVN Grave over waterbeheer in tijden van droogte

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

GRAVE - IVN Grave houdt in samenwerking met waterschap Aa en Maas dinsdag 11 februari een lezing over het watersysteem rondom Grave en in het Raamdal, ook wel de Verborgen Raamvallei genoemd. De lezing vindt plaats in het Buitenhuis aan de Beukenlaan 8. De bijeenkomst duurt van 20 tot ongeveer 22 uur. Deelname kost 3 euro. Aanmelden bij Lia Lobel via lobelia@home.nl of 0486-475388.

De zomers van 2018 en 2019 waren heel droog. Er was een erg groot neerslagtekort en dat heeft consequenties voor het watersysteem. Het watersysteem, zoals waterschap Aa en Maas dat kent, is vooral afhankelijk van de neerslag die valt. Bij een groot tekort aan neerslag worden de grondwaterstanden heel laag met als gevolg een droge bodem, zeer lage afvoeren en ongekend veel droogval in sloten en beken. Deze extreme weersomstandigheden gaan steeds vaker voorkomen. Het watersysteem moet daarop afgestemd worden.
Jos Kruit, droogtecoördinator bij waterschap Aa en Maas, neemt belangstellenden mee in de droogte van 2018 en 2019. Hierbij zoomt hij in op het watersysteem met specifieke aandacht voor het grondwater en de maatregelen die mogelijk zijn om de droogte te bestrijden. Daarnaast geeft Jan Derks, adviseur watersysteem, uitleg over de werking van het huidige watersysteem rondom Grave en de toekomstige ontwikkelingen van onder meer de Lage Raam in de Verborgen Raamvallei.

Wandeling
In aansluiting op deze lezing houdt IVN Grave zondag 16 februari een zogeheten doorstapwandeling door het Raamdal, samen met medewerkers van het Waterschap Aa en Maas, om de concrete plannen toe te lichten. De tocht is ongeveer vijf kilometer en neemt ruim twee uur in beslag. De wandeling start op Landgoed Tongelaar, bij de parkeerplaats aan de splitsing Hoogedijk/Vaardijk in Mill. Verzamelen om 13.45 uur, vertrek 14 uur. Deelname is gratis. Tip: trek wandelschoenen aan.
Waterschap Aa en Maas gaat van de Lage Raam een meer natuurlijke beek maken. Tegelijkertijd liggen er langs de beek veel landbouwgronden waarvoor een robuust watersysteem gunstig is. Dit houdt in dat er goed ingespeeld moet kunnen worden op peilschommelingen als gevolg van klimaatverandering. Ofwel, voldoende water bij droogte en niet teveel water bij flinke buien. Daarom wordt de beek anders ingericht. Hij wordt iets smaller en er komt aan beide zijden een brede natuurstrook langs. Deze natuurstrook wordt ingericht als een moeraszone, waar amfibieën en insecten hun leefgebied kunnen vinden. Tegelijkertijd dient deze natuurstrook als overstromingsvlakte om het water bij piekbuien goed af te kunnen voeren. Ook wordt de Lage Raam meer beleefbaar gemaakt zodat iedereen kan genieten van het water en de natuur. Tijdens de wandeling wordt het gebiedsplan Raamvallei op een aantal plaatsen toegelicht.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties