Velp

SCV’58 haalt met Jan Schaap ervaren trainer binnen

‘Leuke competitie met veel derby’s’

Door Freddy Klooté

VELP - Leuke, bescheiden man is Jan Schaap. Met een schat aan ervaring op en rond de voetbalvelden in Oost-Brabant. Je kunt uren met hem praten over vroeger en nu. Hij kent zowat alle spelers, trainers en bestuursleden van de clubs in de verre buurt. Hij speelde en trainde altijd zoals hij is. Een man met passie. Als hij iets doet wil hij dat goed doen. Iemand met respect voor anderen. Hij kent zijn plaats. Genoot al zijn hele leven van de vrijheid die werk en hobby hem brachten. Altijd zijn eigen baas geweest. Gek op zijn vrouw Annie, die geniet van zijn gedrevenheid. Dol op zijn kleinkinderen.

Jan Schaap.

Een leven lang in de voetbalsport. Successen behaald, bescheiden gebleven. In een artikel in een krant werd hij “de kampioenenmaker” genoemd. In het hele gesprek noemt hij dat niet. Jan Schaap gaat op zijn gevoel af. Dat gevoel bracht hem bij SCV’58. “Het gesprek voelde goed”. Reden voor Jan om in Velp aan de slag te gaan.

Jan Schaap
“Ik ben 64 jaar geleden geboren in Gassel. Daar ging ik ook naar de lagere school. In Grave bezocht ik de Griend, de school die nu het Merletcollege heet. En daarna wilde ik gaan werken. Na enkele baantjes gehad te hebben vond ik wat ik zocht. Postbode. Lekker vrij in de buitenlucht. Op de fiets. Eigen baas. Eén met de natuur. Een prachtbaan. Je kunt geen postbode zijn als je er niet van houdt. Op mijn 22ste ben ik naar Cuijk verhuisd. Kort daarna met Annie getrouwd. We kregen drie kinderen en hebben inmiddels zes kleinkinderen. Prachtig, die kleinkinderen. Ja, natuurlijk houd ik ook van mijn kinderen, maar die kleintjes, dat is zo bijzonder”. Jan praat rustig. Is ook heel kalm: “Dat klopt, maar zo gauw ik gras ruik, dan komt de passie boven”.

Er was thuis altijd een bal in de buurt: “Ik heb altijd gevoetbald. Eerst gewoon in de buurt balletje trappen. Vanaf mijn tiende met competitie begonnen. In Gassel. Na de B’s en de A’s speelde ik al snel in het eerste. Na de verhuizing naar Cuijk ben ik bij JVC gaan spelen. Dat was toen in de derde klasse. Ik trainde er ook de jeugd en de lagere elftallen. Tot mijn 30ste heb ik bij JVC gevoetbald. Inmiddels had ik mijn trainersdiploma gehaald en kon mijn trainersloopbaan beginnen”.

Tocht door Oost-Brabant
Hoewel 31 jaar best vroeg is voor een trainer, was het een bewuste keuze van Jan Schaap: “Mijn eerste club was Hapse Boys. Daarna kwamen Siol, SES, Toxandria, de Zwaluw, Estria, JVC2, weer SES, Montagnards, DSV, Constantia en afgelopen seizoen een paar maanden als assistent bij UDi’19. Dat laatste was geen succes en duurde maar drie maanden. Ik denk dat ik te veel vrijheid in me heb, dat een assistentschap niets voor mij is. Ik heb diverse prachtige wedstrijden bij mooie clubs gehad. Zo was de wedstrijd van DSV, waarvan ik trainer was, tegen Vianen Vooruit, een hele aparte. Bij Vianen Vooruit speelde mijn zoon mee. Dat geeft toch een extra emotie. En emotie is toch nauw verbonden met voetbal”.

Het trainerschap
“Het allermooiste van het trainersvak is toch het contact met mensen. Met spelers, bestuur, supporters. Overal samen naar toe. Samen beleven. De selectie beter maken. Dat is mijn doel altijd geweest. Door training, coaching, praten en werken. Ik zag SCV’58 twee jaar geleden in de beker bezig en ik zag de potentie in die groep. In november 2016 ben ik voor het eerst door het bestuur van SCV’58 uitgenodigd om te praten. Ik vertelde al over het goed gevoel dat ik daarbij had. Na een tweede gesprek was de kogel door de kerk en was ik trainer van SCV’58 in het seizoen 2017/2018. Tot 1 augustus ben ik overal voetbal wezen kijken. Van NEC tot GVV’57. Van Estria tot in Gassel. Op 1 augustus ben ik met de voorbereiding voor het nieuwe seizoen begonnen. Er is geen enkele speler vertrokken en Tim Bongaards is er vanuit de jeugd bijgekomen. We hebben een goede voorbereiding gehad met zware bekerwedstrijden. Die bekerwedstrijden, twee tegen een vierdeklasser en één tegen een derdeklasser, hebben we verloren, maar het paste goed in onze voorbereiding. Zondag starten we met een uitwedstrijd tegen VCO. Ik reken op drie punten. De week daarna volgt de eerste gemeentelijke derby. Thuis tegen Estria. Apart, omdat ik bij Estria heb getraind en er zelfs kampioen mee ben geworden. Maar echt een wedstrijd waar ik zin in heb. Net als de overige derby’s. Het zijn toch aparte, soms gekke wedstrijden, waarin van alles kan gebeuren”.

Jan Schaap is optimistisch over zijn selectie: “Binnen twee jaar moeten we in de vierde klasse staan met deze groep. Technisch, tactisch en fysiek zijn we op de goede weg”.

Kampioen met Estria.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuws

112-meldingen


Vacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties

DigikrantOok hier adverteren?

POLL

Op welke partij stemt u bij de Landerdse gemeenteraadsverkiezingen?

Deze poll is gesloten, u kunt niet meer stemmen.

Bekijk resultaten

Er is 1042 keer gestemd.

Op welke partij stemt u bij de Graafse gemeenteraadsverkiezingen?

Deze poll is gesloten, u kunt niet meer stemmen.

Bekijk resultaten

Er is 687 keer gestemd.

Weer


 

Agenda

 


Uw agendapunt hier?