Velp

Zemtsov Viola Quartet

Klassieke muziek in Kunst in het Kerkje Velp

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

VELP - Zondag 1 maart geeft het Zemtsov Viola Quartet een concert in Kunst in het Kerkje in Velp. Dit concert begint om 14.30 uur. Plaatsten voor het concert à 16 euro zijn te reserveren via www.kunstinhetkerkje.nl. Het Kunstkerkje vind je aan de Pastoor Loefsweg 1 in Velp.

De leden van het Zemstov Quartet zijn allen van familie van elkaar. De Russisch-Nederlands Mikhail Zemtsov, zijn vrouw Julia Dinerstein-Zemtsov, hun dochter Dana en neef, Daniil. Daarmee hebben we nog niet de hele muzikale familie gehad: Daniils vader Alexander Zemtsov is ook altviolist en dirigent in Wenen. In muzikale kringen worden ze de altviool’dynastie’ genoemd. Ze hebben allen grote carrières als veelgevraagd solist, docent op conservatoria (Julia, Mikhail en Alexander hebben gezamenlijk tachtig leerlingen) en als kamermusicus. Samen vormen ze het Zemtsov Viola Quartet. Een bundeling van kwaliteit.

Altviolen
Aards, melancholisch, meditatief, het zijn de woorden die de Zemtsovs gebruiken als ze over hun instrument praten. De altviool is de underdog van de strijkers. Over geen ander instrument worden zoveel grappen gemaakt, vaak wel het mikpunt van spot, is de altviolist in de moppen altijd incompetent: hij speelt vals, een halve maat later dan zijn buurman, of helemaal niet. Wetenschappers hebben onderzocht waarom. De belangrijkste oorzaak is dat de altviool in de baroktijd de begeleidende partij kreeg; ze was de opvulling van de orkestklank. Omdat dat een gemakkelijker partij was dan van de violen, moesten slechte violisten vaak altviool spelen. Altviolen waren in die tijd bovendien eigenlijk nog te groot en te onhandig om lekker te bespelen. Pas later werden er kleinere formaten gemaakt, werd het instrument speelbaarder en de partijen interessanter. Omdat de wat lagere klanken in het Kunstkerkje prettiger in het gehoor liggen dan de scherpere hogere klanken is het Zemtsov Quartet geprogrammeerd.
En oordeel zelf na het concert of het tercht is dat de altviool een ‘underdog’ is.

Voor meer informatie over het concert- en expositieprogramma van stichting Kunst in het Kerkje, kijk op www.kunstinhetkerkje.nl

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsSpecials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties