Velp

Kerkje Velp gaat weer open en start met proeftuin

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

VELP - Het Vincentiuskerkje in Velp opent vrijdag 18 en zaterdag 19 juni weer de deuren voor een expositie van Tashi Norbu, een internationaal bekende kunstenaar. De tentoonstelling vormt de start van een zogeheten proeftuinfase tot 1 november van dit jaar. 

Begin 2021 stelde het Graafse college een onafhankelijke commissie aan met drie deskundigen: Sanne de Koning, Marco Lier en Peter Linders. Ieder met een expertise op de thema’s gebiedsontwikkelingen, monumenten, duurzaamheid en herbestemming. Deze commissie ging in gesprek met alle stakeholders in en rondom het Vincentiuskerkje. Het kerkje is eigendom van de gemeente Grave en was tientallen jaren in gebruik door de Stichting Kunst in het Kerkje.

De opdracht voor de commissie luidde als volgt: 'Kijk naar het toekomstig gebruik van het kerkje waarin de activiteiten van de voormalige gebruikers en toekomstige initiatieven samengaan met de positie van het kerkje centraal gelegen in de drie-eenheid met het Emmaus- en Bronckhorstklooster'. Het enige kader dat werd meegegeven aan de commissie is de notitie ‘Stapvoets Verblijven’, die in 2017 unaniem door de gemeenteraad is vastgesteld.

De commissie voerde inmiddels meer dan 30 gesprekken met betrokkenen, ondernemers en omwonenden, geeft Peter Linders aan. "Wij zijn heel enthousiast over deze unieke locatie met specifieke kenmerken voor mensen die op zoek zijn naar rust, cultuur, bezinning en historie. Er wordt nu al gesproken over een plek, zo groot als een postzegel (0,1 km2, red.) met daarop 900 jaar Katholieke historie."

Veel enthousiasme
Volgens Linders is er veel enthousiasme en positieve energie. "Diverse stakeholders staan te trappelen om te beginnen. Naast activiteiten is er een lijst met zaken die moeten worden uitgezocht of geregeld om verder te kunnen komen met 'stapvoets verblijven' en daarmee moet in ieder geval gestart worden. Een aantal zaken zal geruime tijd in beslag nemen vanwege hun aard en doorlooptijd. Zorgvuldigheid is geboden. De fasering zelf bestaat uit twee delen: een proeftuinfase van tot 1 november en daarop aansluitend een stationaire fase met een vertegenwoordiger van de stakeholders in een beheerstichting."

Om alle betrokkenen alvast aan elkaar te laten wennen en de activiteiten en programmering op elkaar af te stemmen, start de commissie op 18 juni met de proeftuin. "De eerste spontane activiteiten worden dan gefaciliteerd en passanten krijgen de kans om onder het genot van een kopje koffie een bezoek te brengen aan het kerkje en haar omgeving."

Op 18 en 19 juni wordt de proeftuin gestart met een expositie van Tashi Norbu, een internationaal bekende kunstenaar die het vak geleerd heeft in India bij de Dalai Lama. Wethouder Theo Lemmen verricht op 19 juni om 12 uur de symbolische opening van de proeftuin.

|Doorsturen

Louis Sparidans

2021-06-16 11:20:04


Op de website van de stichting ‘Kunst in het Kerkje’ (KihK) wordt hierover NIETS vermeld, ook niet over de aangekondigde expositie.

Moeten we aannemen dat KihK hierbij volledig wordt genegeerd? Ondanks al haar verdiensten voor het gebruik van het kerkje tijdens de afgelopen 40 jaar?

Met hetzelfde oogmerk zoals Peter Linders in het stuk hierboven wordt geciteerd in het kader van ‘rust, cultuur, bezinning en historie’ ?

Moet ook daarom uitgerekend wethouder Lemmen triomferen als ‘overwinnaar’ in zijn strijd tegen KihK ?

Brutaal Bruurtje

2021-06-16 12:14:35

Beste Louis, 

Hoe komt het toch dat u concequent iets positiefs weer probeert om te turnen naar negativiteit.  Ik had verwacht dat u uw dagelijkse wandeling langs u maatjes dansend van vreugde zou volbrengen immers gaat onze gemeente op in het land van Cuijk , komt er weer beweging in het kerkje in Velp en is zelfs de jaarrekening van de gemeente Grave positief afgesloten. Kijk eens naar buiten, de zon schijnt uitbundig. Beter kan het toch niet. Ik zou zeggen Alway look at the bright side of life Louis. Of ga je hier ook weer negatief over schrijven.  Het gaat je goed, grt BB

Louis Sparidans

2021-06-16 14:30:13


Beste ‘Brutaal Bruurtje’, ofschoon ik u liever zou aanspreken met uw eigenlijke naam, zodat iedereen in Grave u kan herkennen.

Het is jammer dat u mij niet beter kent, anders zou u weten dat ik beslist niet pessimistisch ben aangelegd. Wél realistisch.
Daarmee wil ik geen oordeel geven over úw aanleg, integendeel. Afgeleid van uw taalgebruik zouden wij best bevriend kunnen zijn, als wij elkaar beter zouden kennen, lijkt mij.

Inmiddels heb ik begrepen dat de aanleiding van mijn opmerkingen richting Peter Linders kan worden genuanceerd. Het blijkt een ad-hoc activiteit op initiatief en verzoek van de ingestelde onderzoekscommissie, waarmee de wethouder heeft ingestemd.

Het is daarmee een ‘proeftuin-experiment’ geworden.

Overigens ziet er de financiële positie van Grave, heus waar, nog steeds niet florissant uit, wat de LPG ook beweert. Denk maar eens aan de verwachte claim uit hoofde van het faillissement van de scheepswerf. Dat zal zeker niet meevallen. Ook dát is realiteit.

En waarschijnlijk weet u ook dat het terugdraaien van alle subsidiekortingen voor 2022 NIET mogelijk zou zijn geweest als Grave zelfstandig zou zijn gebleven. Dit kan alleen OMDÁT we hebben besloten deel uit te gaan maken van één gemeente Land van Cuijk.

Ik wens u evenzo graag het allerbeste toe!

Louis Sparidans

2021-06-24 15:40:34


Beste Sergio, ik mis eigenlijk nog een reportage over het al dan niet succesvolle optreden resp. de expositie van Tashi Norbu uit Tibet, als start van de proeftuinfase met betrekking tot het Vincentiuskerkje in Velp.
Toch een internationaal bekende kunstenaar!

Dit zou afgelopen weekend hebben plaatsgevonden. Zelf was ik helaas niet in de gelegenheid om daarbij te zijn.

Maar misschien komt er nog een verslagje?

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties