Velp

Ambachtcentrum in Velp in actie

Jaap van Geel: 'Ik zit nog midden in mijn droom'

Door Freddy Klooté

VELP - Jaap van Geel zal inmiddels voor veel Gravenaren een bekend persoon zijn. Vooral voor mensen die apparatuur hebben “waar iets mee is”. Jaap is de man met de gouden handjes. Met de heldere blik. Rustig, maar wel altijd bezig. Als ik hem tref in het Kasteelklooster in Velp, waar eens “de rooie nonnen” actief hun werkzaamheden verrichtten, zit hij aan de tafel van één van de zaaltjes waar bijvoorbeeld workshops gehouden kunnen worden. Hij is bezig om het slot van de deur te repareren. “Vind je het erg dat ik gewoon doorga met de reparatie. Tijdens het interview?” Typisch Jaap. Praktisch bezig. En hij wil straks nog verder met de reparatie van de oude kloppaal, waar vroeger matten en kleden werden schoon geslagen.

Jaap van Geel startte een paar jaar geleden met het Graafs repair-café. Hij doet dat ook nog steeds. In Catharinahof. Achter in het restaurant: “Samen met een aantal vrijwilligers repareren we defecte spulletjes. Elke eerste woensdag van de maand tussen 14 en 17 uur. En dat loopt goed”.
Toch zat er toen al een plan in Jaaps hoofd om dit uit te breiden tot iets groters. Iets waar mensen hun vrije tijd in creativiteit kunnen doorbrengen. Alleen of samen met anderen. Een soort centrum voor talenten of liefhebbers van techniek, tuinieren, textiele werkvormen en noem maar op. “Dat leidde in april 2018 tot de officiële start van het Ambacht Centrum in het Bronckhorst Kasteelklooster aan de Basilius van Bruggelaan 2 in Velp.

Het doel luidde officieel: “Het Ambacht Centrum Grave wil een bijdrage leveren aan de inclusieve samenleving en doet dat door vraag en aanbod met betrekking tot ambachten, vakmanschap, mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en mensen met een andere zorgvraag te verbinden met elkaar en met alle inwoners van Grave en directe omgeving. We zijn nu een jaar verder. Uit een gesprek met de beheerder Babs Jasper bleek dat onze doelen naadloos op elkaar aansloten. De drie-eenheid heeft ook een sociale insteek. Een sociale en inclusieve insteek. Net als wij. We zijn toen op zoek gegaan naar de invulling van een bestuur. Ik coördineer de verschillende werkzaamheden. Nadat Babs een jaar het voorzitterschap heeft waargenomen is het bestuur nu definitief. Jochem Jacobs heeft de voorzittershamer ter hand genomen. Suzanne Heeren is secretaris en Theo Lemmen zorgt als penningmeester voor de centjes. Een goed stel, met het hart op de goede plaats”.

Aan de slag
“Achter het klooster ligt een enorme tuin. Met van alles erop en eraan. Van een enorme moestuin tot fruitbomen met appels (15 soorten), peren, pruimen, mispels, diverse bessen, enzovoort. Maar, er is de laatste 20 jaar geen onderhoud aan gepleegd. Dat betekent dat we als eerste project de tuin weer mooi gaan maken. We moeten rekening houden met de monumentale hoofdstructuur, die we er in moeten houden. Dat heeft te maken met de vroegere bewoonsters, de Redemptoristinnen. Er zijn enorm veel mogelijkheden. Het restaureren van oude gebruiksspullen. Ik noemde al de kloppalen. Kijk, helemaal vermolmd. We kunnen ook tuinbankjes maken. Ik zou zeggen: kom eens kijken en doe mee. Op dit moment zijn we met zo’n 15 vrijwilligers, bestaande uit tijdelijke bewoners van het klooster en mensen die op het AZC verblijven, begonnen met de restauratie. We hebben alles wat onherstelbaar was eruit gehaald. Het gaat echt mooi worden”.

Jaap heeft ook een aantal naaimachines gerepareerd: “Hiermee willen we in een van de zalen een workshop “omgaan met de naaimachine” organiseren. Dat betekent dat we, voor wie dat nodig heeft alles laten zien over het inleggen van de draad, uitleg over verschillende steken, het omgaan met de machine en wat voor vragen je ook hebt. Doel is om samen met anderen kleding te maken. Paulette Grand is als deskundige aanwezig. Heb je zelf een naaimachine, en al dan niet vragen erover, kom gerust langs. Inschrijven en informatie over alle projecten die in en rond het klooster gaan plaatsvinden kunt u krijgen via jaap@ambachtcentrumgrave.nl." 

Tijd voor de koffie. In een gezellige kamer wordt met z’n allen koffie gedronken. Het Nederlands en het Engels vloeit in elkaar over. Jaap: “Ach, iets samendoen is zo mooi. Oja, ik ben nog vergeten te vertellen dat we in de kelder een werkende keramiekoven hebben staan. Ook de liefhebbers daarvoor zijn van harte welkom. Wel even mailen dat je komt”. Het Ambacht Centrum Grave, zoals de naam officieel luidt draait. In een schitterende omgeving. Waar natuur en historie elkaar omarmen. Omdat het nog in het beginstadium verkeert is er nog volop plaats voor deelnemers en meedenkers. Voor mensen die het fijn vinden om iets leuks omhanden te hebben. Om sociaal bezig te zijn. Of gewoon omdat ze een ambacht beheersen en dat in de praktijk willen brengen.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties