Velp

Waarom roestig oranje water in sloten?

IVN-lezing: Alles over wijstgronden in Brabant en Limburg

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

VELP - Natuurvereniging IVN houdt dinsdag 23 november een eerste lezing sinds corona haar intrede deed. Het thema van de avond is het verschijnsel wijstgronden en de planten en dieren die daar voorkomen. Ecoloog Nico Ettema verzorgt de avond in dorpshuis Ons Trefpunt aan de Beukenlaan 11, in Velp. De lezing begint om 20 uur; vanaf 19.30 uur is de zaal open.

Wijstgronden ontstaan doordat breuken in de bodem slecht water doorlaten. Het gevolg is dat de grond boven de breuk nat wordt en de lager gelegen grond onder de breuk droog. Hierdoor kunnen verschijnselen in het landschap ontstaan zoals roestbruin water in sloten en een terreintrede; er zijn ook planten en dieren die karakteristiek zijn voor deze wijstgebieden. Deze zogeheten wijsticonen worden door Ettema beschreven in een boekje om daarmee de breuken meer herkenbaar te maken. Het ontstaan van de Maashorst heeft alles met de Peelrandbreuk te maken. Geopark Peelhorst en Maasvallei beoogt het herstel van wijstgronden te bevorderen in Brabant en Limburg.
In het eerste deel van de lezing laat Ettema beelden van deze wijsticonen zien. Na de pauze worden beelden getoond van de wijstgebieden in Brabant en Limburg, die uitgebreid onderzocht zijn. Hierbij komt ook de Tegelenbreukzone -die langs Schaijk en Zeeland loopt- aan de orde, die de noordoostelijke rand van de Peelhorst begrenst.

Toegangsbewijs
Om de lezing te bezoeken is een corona toegangsbewijs en een geldig legitimatiebewijs nodig. De kosten voor deelname zijn 5 euro. Dit is inclusief 1 consumptie (koffie/thee). Aanmelden kan via lezingenivn@gmail.com. Op www.ivn.nl/afdeling/grave vind je actuele informatie over het doorgaan van de lezing.

 

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties