Velp

IVN Grave en kinderboerderij Buiten-”Gewoon” Velp verlengen samenwerking

Door Herman Peters

VELP - Donderdag 14 september ondertekenden de dagelijkse besturen van IVN Grave en kinderboerderij Buiten-”Gewoon” de Vernieuwde Samenwerkingsovereenkomst. Hiermee bezegelden zij de afspraak om opnieuw vijf jaar met elkaar verder te gaan. Het vijfjaars-contract dat in 2012 tussen partijen was getekend, liep op 15 september 2017 af. Beide besturen spraken hun grote tevredenheid uit over de vorm waarin partijen elkaar gevonden hebben in de afgelopen jaren. Heel veel is tot stand gebracht. Tijd voor koek! (video: Willy Driessen)

V.l.n.r.: Ton van Kerkoerle, Frans Divendal en Herman Peters van IVN Grave en Wim Brands, Greet Driessen en Loek Westerbeek van de kinderboerderij.


Tussen 2012, het jaar waarin het paviljoen officieel feestelijk werd geopend en de naam Buitenhuis kreeg, en 2017 is er keihard gewerkt. Harry Opsteegh, toenmalig voorzitter, had zich met zijn bestuur zeer ingespannen om de noodzakelijke financiën te verwerven en de voorwaarden te scheppen om langjarig vooruit te kunnen. Hij had ook het initiatief genomen voor de samenwerking met IVN Grave. Hij was een trots en tevreden man. Ik zie nog het moment dat we het glas heven bij de nazit na de openingsmiddag: “gelukt wat ons voor ogen stond, veel volk bij de opening, proost!” Harry was wel moe. Dat bleek dieper te zitten dan toen gedacht. Geen twee maanden later had de kanker hem geveld! Een grote tegenslag. Wim Brands, volledig betrokken bij de voorbereidingen van de kinderboerderij-plannen, nam het stokje met verve over.
Aan de kant van IVN Grave was Babs van der Waal, als voorzitter degene die bij de eerste onderhandelingen met de kinderboerderij betrokken was. Herman Peters was destijds secretaris; hij nam in 2011 het voorzittersstokje over van Babs. Ook Babs, grote drijvende kracht binnen IVN Grave, is ons juli 2017 ontvallen! Weer een enorm verlies.

Samenwerking
In de samenwerking tussen de kinderboerderij en IVN Grave is nog een onmisbare derde partij betrokken: Zorginstelling Dichterbij. Deze organisatie stelde het gebied van de kinderboerderij, ongeveer 2 ha, voor een symbolisch bedrag beschikbaar en financiert een groot gedeelte van de exploitatie. Dit onder de afspraak dat een groep cliënten van Dichterbij voor hun dagbesteding terecht kunnen op de kinderboerderij en in het Buitenhuis. Dit werkt prima: zij voeren en verzorgen door de week, onder begeleiding, de beesten en 'schaften' in het paviljoen. De cliënten beschouwen dit gebouw intussen als het hunne en zijn niet altijd blij met mensen van buiten die ook in het gebouw moeten of mogen zijn. Het betekent soms een beetje inschikken voor iedereen, maar het werkt verder prima. Alle betrokkenen spannen zich in om het voor alle partijen zo aangenaam mogelijk te houden.

Vernieuwde overeenkomst
Op 14 september tekenden de kinderboerderij en IVN Grave de nieuwe overeenkomst. Het weer was om te huilen, prima om binnen de vernieuwde overeenkomst te tekenen. Een foto met de besturen in het park zat er niet in door de vroege herfst van 2017. De speciale koek – lees: taart met logo's van de kinderboerderij en IVN van bakkerij Bongaards – liet zich prima smaken. Na ondertekening ging het mes erin.
De beide bestuursdelegaties (dagelijks besturen) beschouwden de afgelopen vijf jaar en gaven uiting aan de tevredenheid waarmee de samenwerking is verlopen en in de praktijk tot concrete resultaten heeft geleid. De kinderboerderij heeft alle gebouwen onder handen genomen en enkele nieuwe neergezet. Alle dierenweiden zijn in de voorbije jaren van nieuwe omheining voorzien en het aantal dieren is flink uitgebreid. Bij het paviljoen, dat in 2012 de naam Buitenhuis heeft gekregen, is inmiddels een heuse moestuin aangelegd en een kabouterhoek. Voor de kleine kinderen is een speeltuintje ingericht en voor de wat groteren is een spannend klim-klauterpad gemaakt naar het bos dat IVN Grave in langjarig bruikleen heeft gekregen. IVN Grave heeft het bos flink ontwikkeld. Een dikke Amerikaanse eik is omgeduwd en wortelt aan één kant nog steeds: een prachtige klimboom. Een puls is geslagen: geeft echt water (niet drinken!), een bungelbank en picknicktafel met zicht op de pomp zijn getimmerd. In 2016 is een heuse boomhut (rond een dikke inlandse eik) getimmerd, waaraan inmiddels een klimwand en klimnet zijn gemaakt en aangrenzend zijn twee dikke eiken met elkaar verbonden met dik klimtouw, enz.

Toekomst
Beide organisaties hopen en verwachten dat de bezoekersaantallen blijven groeien. Veel scholen uit gemeente Grave en verdere omgeving maken gebruik van de faciliteiten: de kleintjes bezoeken de dieren en het Belevingsbos. De groteren vanaf groep 5 tot en met groep 8 worden door speciale schoolgidsen van IVN Grave wegwijs gemaakt in alle facetten van de natuur, met veel ervaringsmomenten. Ook ouders die vinden dat hun kroost bij een kinderfeestje iets anders verdient dan een bezoek aan de Mac Donalds weten IVN en kinderboerderij te vinden. Met een speciale afspraak is er veel te regelen.
De kinderboerderij staat in de komende tijd voor een flinke klus: de schuur net buiten het park, die sinds jaar en dag als opslag in gebruik is, moet weg van eigenaar Brabants Landschap. Er moet een nieuwe gezet worden op het terrein. De groep van zo'n twintig vrijwilligers gaat opnieuw de mouwen opstropen.
Ook IVN Grave heeft nog het een en ander te doen: met verkregen financiën van de clubkas-actie van de Rabobank wordt de akoestiek in het Buitenhuis aangepakt, waardoor tijdens lezingen en cursussen de verstaanbaarheid wordt verbeterd. Ook voor het Belevingsbos zijn er nog plannen om uit te voeren en te onderhouden. Wilt u komen helpen: graag!

Wilt u meer weten over kinderboerderij Buiten-”Gewoon” kijk dan op www.kinderboerderijvelp.nl. IVN Grave vindt u onder www.ivn.nl/afdeling/grave

 

De samenwerkingstaart.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuws

112-meldingen


Vacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties

DigikrantOok hier adverteren?

POLL

Op welke partij stemt u bij de Landerdse gemeenteraadsverkiezingen?

Deze poll is gesloten, u kunt niet meer stemmen.

Bekijk resultaten

Er is 1042 keer gestemd.

Op welke partij stemt u bij de Graafse gemeenteraadsverkiezingen?

Deze poll is gesloten, u kunt niet meer stemmen.

Bekijk resultaten

Er is 687 keer gestemd.

Weer


 

Agenda

 


Uw agendapunt hier?