Velp

Met oud-Reekenaar Eduard Linders

Ingetogen en Krachtig, nieuwe expositie in Kunstkerkje Velp

Door Frank van Dorst van Kunst in het Kerkje

VELP - Van 21 juli tot en met 5 augustus exposeren vijf leden van KuBra, Kunstenaarscollectief Kunst uit Brabant, in het Kunstkerkje in Velp bij Grave. Op 21 juli om 14 uur vindt de feestelijke ‘vernissage’ plaats van deze expositie, ‘Ingetogen en Krachtig’ genaamd, omlijst door een uitvoering van het muziekstuk Madrigal van de componist Gaubert door Kyara van Ras (dwarsfluit). Een van de exposanten is oud-Reekenaar Eduard Linders.

Dit keer een kwalitatief hoogwaardige groepsexpositie van Stichting KuBra met vijf kunstenaars uit Brabant: Marian Govers-Jilesen met surrealistische wandwerken van papier, glas, pallethout, linnen en leer, An Brzoskowski met keramische realistische beelden, Eduard Linders met abstraherende landschappen-olieverfschilderijen, Wil van Gemert met realistische stillevens-olieverfschilderijen en Gerda Kunst met sculpturen van botjes, ruwe edelsteentjes, oud hout, vogelveren, leer, verwrongen stukken ijzer. Het van oorsprong Romaans kerkje is het perfecte decor voor deze expositie ‘Ingetogen en Krachtig’.

Het kunstenaarscollectief KuBra (Kunstenaars uit Brabant) kent ruim 140 leden die allemaal werken en wonen in Brabant (NL). De kunstenaars hebben onder andere als doel om hun werk gezamenlijk te exposeren in verschillende samenstellingen, op diverse locaties in Nederland en België.

Het Kunstkerkje ligt aan de Pastoor Loefsweg 1 in Velp. De expositie is geopend op zaterdag en zondag van 11 tot 17 uur. Tijdens de openingstijden wordt men ontvangen door de kunstenaars. Meer info: www.stichtingkubra.nl. De toegang is gratis. 

De Kunstenaars
Bij Marian Gover-Jilesen (Sint Hubert) loopt leer als een rode draad door de kunstwerken. Door te spelen met contrasten verbindt ze haar innerlijke wereld met de objectieve buitenwereld. Op deze manier ontstaat er een surrealistische sfeer waarbij de banale werkelijkheid door de compositie omgevormd wordt tot een nieuwe en bevreemde realiteit.

An Brzoskowski (Bakel) vindt de motivatie voor haar thema's in de liefde. Ze wordt geïnspireerd door de liefde die in ieder mens aanwezig is. Ze brengt dat tot uiting in haar keramische beelden. Het krijgt zijn vorm door de verwondering die ze voelt, als ze kijkt naar mensen wanneer hun liefde zichtbaar wordt voor anderen.

Bij Eduard Linders (’s-Hertogenbosch) is ‘ruimte’ een onuitputtelijke inspiratiebron: ruimte in de zin van vrijheid. Daartegenover staat ook de beperking van ruimte, waardoor vrijheid niet voor iedereen vanzelfsprekend is. Deze tegenstelling en de emoties die dat oproept, zijn voor hem de basis om door te gaan met dit thema. Hij maakt gebruik van fotografie en grafische technieken naast over met de ambachtelijke traditie van olieverf op linnen.

Wil van Gemert (Vught), een realistische fijnschilderes, gaat de uitdaging aan te ontdekken hoe ze met penselen en olieverf, de lichtval, glans, schaduw, donker, licht, kleur en sfeer over kan brengen op paneel of linnen. Gebruiksvoorwerpen inspireren haar om in een zelf gecreëerde situatie deze het best tot hun recht te laten komen.

Gerda Kunst (Sint-Michielsgestel) voegt het stoffelijke en onstoffelijke samen tot zinnebeeld, tastbaar en abstract. Het gebruik van schedeltjes, botjes, ruwe edelsteentjes, oud hout, vogelveren, leer, verwrongen stukken ijzer of door de zee uitgebeten materialen heeft niets sombers, integendeel, het zijn verwijzingen naar gewezen bestaan.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties