Velp

Juffrouw Jeanne van Lith neemt afscheid van het onderwijs

'Ik voel het als mijn school, mijn kinderen, mijn ouders'

Door Freddy Klooté

VELP - Je mag het ook wel als jouw school voelen als je er veertig jaar met hart en ziel in hebt gewerkt. Veertig gelukkige jaren. “Ik heb natuurlijk heel veel verschillende dingen meegemaakt in die veertig jaar op de St. Jozefschool in Velp. Prachtige, mooie dingen, maar ook nare dingen. Maar over het algemeen overheerst in mijn herinneringen het leuke. Ik zou het zo weer over doen”. Nou, dat is ferme taal in het onderwijs van 2019, waarin veel gemopperd wordt over werkdruk en lage salarissen: “Vroeger werkte je ook hard. Met grote klassen en minder faciliteiten. Ja, aan die salarissen mogen ze best wat doen, maar ik ben tot en met vandaag zonder mopperen aan het werk geweest”.

Jeanne van Lith (64) is geboren in Zeeland: “Maar vanaf mijn derde jaar heb ik in Escharen gewoond. Daar heb ik op de kleuterschool bij juffrouw bij juffrouw Regien gezeten. Een naam die iedereen van mijn leeftijd nog kent. De lagere school heette toen nog de St. Franciscusschool, waar meester Bongaards het hoofd van was. Ook al zo’n bekende naam in Escharen. Vervolgens ben ik naar de meisjesmulo gegaan. Ja”, lacht Jeanne, “dat had je in die tijd nog. Een jongens- en een meisjesmulo. Vanaf het tweede jaar kwamen we bij elkaar te zitten en heette de school het Wisseveld. Ik wilde eigenlijk kleuterleidster worden, maar de directeur van het Wisseveld, mijnheer Schoones, adviseerde mij om naar de P.A. te gaan. De Pedagogische Academie in Nijmegen. Maar, dan moest ik wel nog twee jaar Havo doen. In 1976 ben ik afgestudeerd, in een tijd dat er volop leerkrachten waren. Ja, dat is wel een verschil met nu. Dus heb ik van ’76 tot ’78 als vervangster gewerkt. Een leerzame periode. Met vooral hele leuke herinneringen aan het werken op Theofaan. Op de afdeling blinde, moeilijk lerende kinderen. Dat was heel bijzonder. De kinderen uit die klas zijn op mijn huwelijk in 1979 op het stadhuis in Grave bij geweest. Dat was zo leuk. In datzelfde jaar, 1979, werd ik benoemd op de St. Jozefschool in Velp. Dat gebeurde toen nog door het Kerkbestuur”.

40 jaar St. Jozefschool Velp
“In Velp kwam ik op de school waar Joop Ekstijn hoofd van was. De school werd niet lang daarna verbouwd. Ik ben er in de eerste klas, nu groep drie, begonnen. Met 13 jongens en 2 meisjes in de klas. Het jaar daarna waren er 11 meisjes en 4 jongens. Er kwam aanwas van kinderen uit de nieuwbouwwijk de Zittert en de school groeide. Ik heb in die veertig jaar meestal groep 3 gehad. Daar heeft altijd wel mijn hart gelegen. Groep 3: leren lezen. De ontdekking van het lezen. Dat was zo mooi. Die korte tijd dat ze dat oppakten. De jaren vlogen voorbij. Ook thuis. We werden verblijd met de geboorte van zoon Mark en dochter Marieke. Ook Marieke zoekt het in het onderwijs. Die hoopt in Den Haag als lerares Engels aan de slag te gaan”. Op 29 mei jongstleden was ik 40 jaar op St. Jozef en was ook mijn afscheid algemeen bekend. De school heeft toen een geweldig mooi feest voor me georganiseerd. Tijdens de receptie mocht ik veel oud-leerlingen en ouders de hand schudden. Dat deed me heel wat. Daar wil ik graag iedereen voor bedanken. Dat was echt de kers op de taart”.

De laatste jaren was Jeanne IB'er: “Alle kinderen waren en zijn mijn zorg. Sommigen hebben andere onderwijsbehoeftes nodig. We hebben de laatste jaren ook hard aan de weg getimmerd met ons onderwijssysteem. Maar daar heb je een paar maanden geleden al over geschreven. Ik wil nog graag wat verschil tussen vroeger en nu aangeven. Vroeger praatte je met de ouders over de leerlingen. Nu praat je met de kinderen en de ouders samen. Een ander verschil is dat je als leerkrachten van elkaar kunt leren. We doen aan lesson-study. Eén leerkracht geeft de les en vijf anderen observeren. Daarna ga je met elkaar en met de kinderen in gesprek. Ach, het onderwijs. Het was leuk en het blijft leuk. Maar nu heb ik alle tijd voor onze hobby’s. Samen fietsen. Naar ons kleinkind. Boekvouwen. Geweldig leuk. Niks moet, agenda en wekker kan worden opgeborgen. Ja, kijk, als het wat druk is op school, bij de viering van feestdagen en zo, en ze hebben hulp nodig, kom ik natuurlijk wel helpen”. Jaja, juffrouw Jeanne. Doe die agenda nog maar niet weg.

 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties