Velp

Moniek Hofstra, relatietherapeut uit Velp

'Ik drijf op mijn enthousiasme'

Door Freddy Klooté

VELP - 
Wie het cv van Moniek Hofstra bekijkt, ziet dat bovenstaande kop nog zachtjes is uitgedrukt. Haar levensweg voerde haar naar verschillende instellingen, van de intramurale zorg ( binnen de muren) naar de ambulante zorg ( mensen zelfstandig wonend buiten de muren ). Naar mensen die in geestelijke nood verkeerden.
Naar mensen met ernstige stoornissen. Zwaar werk, waar ieder stapje voorwaarts telt. Altijd nieuwsgierig naar de mens geweest. Wat hen beweegt en het waarom. De zoektocht door de psychiatrie heeft me bewust gemaakt wie ik was en wat ik wilde. Ik werd er wakker gemaakt. Ontwikkelde me erdoor”, vertelt een nog steeds tot op het bot gemotiveerde Moniek Hofstra: “Inmiddels heb ik een ruime ervaring opgebouwd als sociaal-psychiatrisch verpleegkundige, behandelaar en therapeut. Ik werk nu als praktijkondersteuner huisartsen geestelijke gezondheidszorg en ben relatietherapeut in het Medisch Centrum “Insula Batavorum” in Arnhem. Ik ben nu ook in Velp gestart met mijn relatietherapie. In het Emmausklooster. Een schitterende plek voor mooi werk. Ik heb er ongelooflijk veel zin in”.

Moniek (58) is geboren in Escharen. Dochter uit een arbeidersgezin met vijf kinderen: “Mijn vader heeft altijd hard gewerkt. Bij Homburg en in de mijnen in Limburg. Moeder was er voor de kinderen. Ze waren beiden niet van het al te strakke denken en gaven ons de ruimte om zelfstandig te worden”. Moniek ging in Escharen naar de lagere school: “Bij meester Jan Willems. Een belangrijke man in mijn leven. Ook hij bevorderde mijn zelfstandigheid. Na de MAVO op de Griend in Grave ben ik na een oriëntatie in de verzorgende beroepen de “Z” ingegaan. Ik kwam op de Binckhof in Velp terecht, drie jaar daar gewerkt. Daarna kwam ik in Wolfheze terecht. Psychiatrisch ziekenhuis. Een studie “B” was een logisch vervolg. Zware groepen gehad. Ik vroeg me steeds af wat mensen bewoog. Ik dacht ook veel na over mezelf, mijn onzekerheid. Ik moest zoeken in de wereld van “Z” – “B” – psychiatrie. Ik volgde een HBO-studie aan de Kopse Hof, bij Mikoyel, breed inrichtingswerk. Intramurale steun bieden aan mensen. In 1988 ging ik in Tiel werken bij de Gelderse Roos van Pro Persona. Tien jaar werkte ik in een wijk met een groep mensen met psychiatrische problemen, die in zes woonhuizen verspreid daar woonden.
Daarna werkte ik nog in diverse centra, haalde nog een flink aantal diploma’s op het gebied van psychiatrie en therapie. Ik ben nu officieel behandelaar
( psychotherapeut) en werk in Arnhem als praktijkondersteuner bij een huisartsenpraktijk GGZ en als relatietherapeut”.

Een hele opsomming, waarbij ik niet eens alle opleidingen heb genoemd, omdat Moniek nog meer te vertellen heeft.

Relatietherapeut in Velp
Moniek wil dolgraag ook hier in de regio een eigen praktijk beginnen. Plaats en ruimte is inmiddels gevonden: “In het Emmausklooster in Velp, waar ook Avant Spirit is gevestigd. Een plek vol stilte en schoonheid. Ik ga daar met relatietherapie starten. In mijn werk heb ik veel ervaring opgedaan met allerlei soorten mensen met hun problemen en achtergrond en hoe ze elkaar in hun zijn beïnvloeden. Zowel op een positieve als negatieve manier en hoe dit in onze liefdesrelatie weer naar voren komt.

Met alle ups en downs daarin. Gezien hoe bepalend een relatie is voor ons gevoel van veiligheid en vertrouwen. Hoe we soms toch vastlopen in bepaalde patronen.
Als de verbinding dreigt te verbreken gaan we soms vreemde dingen doen. Uit angst vaak om de ander te verliezen. Mensen raken in paniek. Iemand verliezen heeft een grote impact. Als de hechting geschaad dreigt te worden reageren mensen vaak boos. Terwijl ze eigenlijk doodsbang zijn. Maar onze overlevingsmechanismen laten dan iets anders zien. Je kwetsbaar opstellen kan alleen maar als je je heel veilig voelt, je gehoord en gezien voelt en ook weet dat de ander er voor je is. Door deze heftige reacties ontstaan er dan conflicten die steeds groter worden. Je zit daar met je gevoelens die je niet meer kunt, durft of wilt uiten. Je wilt je verhaal delen. Je hebt behoefte om je verhaal te vertellen om wat je zo heeft geraakt. Je voelt je kwetsbaar, maar dat laat je niet aan je partner zien. Dan is er de neutrale derde. De relatietherapeut. In Amerika is dat gewoon, hier is dat nog een “dingetje”. Moniek heeft een duidelijk beeld van “haar” cliënten.

“Ik ben er voor stellen die behoefte hebben aan meer samen. Die intimiteit missen. Beter willen communiceren. In contact vooral conflict ervaren. Elkaar zijn “kwijt geraakt” en de verbinding weer zoeken. Niet willen breken, maar ook niet weten hoe ze verder moeten. Vertrouwen missen in elkaar omdat er sprake was van vreemdgaan. Klem zitten in de verschillende rollen van partner, werknemer, ouder zijn en deze moeilijk kunnen verenigen. Ik ben er niet voor stellen die actuele relaties onderhouden met derden. Die worstelen met verslavings- en/of persoonlijkheidsproblematiek. Voor mensen die ernstige psychische, psychosociale en/of psychiatrische problemen hebben”.

Praktische zaken
De therapie is kortdurend. Na het intakegesprek van 45 minuten zijn er maximaal acht vervolgsessies. Die vervolggesprekken duren één uur. Voor een vergoeding van uw verzekering moet u kijken naar het aanvullend pakket van de alternatieve zorg. Omdat Moniek lid is van de NVPA ( een beroepsvereniging voor gespecialiseerde psychosociaal therapeuten) wil de zorgverzekeraar daar dan nog iets voor betekenen. Omdat Moniek ook nog werkt in Arnhem kunt u voor contact het beste mailen naar: info@moniekhofstra-relatietherapie.nl Meer informatie vindt u op www.moniekhofstra-relatietherapie.nl

Moniek zit ook met plannen om trainingen te geven over “de mens en zijn leven”. Ook in Velp. Ze kan zich er nu al op verheugen: “Ik drijf op mijn enthousiasme”.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuws


Vacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties