Velp

Mark van der Linden over de toekomst van het Kapucijnenklooster

'Het stilste plekje van Nederland'

Door Freddy Klooté

VELP - Vanaf 1 januari 2019 is Avant Spirit huurder van het gehele Kapucijnenklooster in Velp. Dat betekent volgens algemeen manager Mark van der Linden een uitbreiding van de mogelijkheden die het klooster te bieden heeft. Natuurlijk blijven alle bestaande programma’s die het klooster bood bestaan. Programma’s die, hoe kan het anders, in het teken staan van rust. De ideale plaats voor retraites en meditaties. Mark: “Het is het stilste plekje van Nederland”. Uw verslaggever trok met fotograaf Veerle naar Velp en werd overweldigd door genoemde stilte. Door de indrukwekkende gangen. Door het hele gebouw dat historie ademt uit elke ruimte die je passeert of binnen gaat. In de verte klinken klanken van een luit. Een Engelsman is een cd met luitmuziek aan het opnemen. De vogels buiten zwijgen respectvol. (foto's: Veerle Koninkx)

Mark van der Linden.

Escharenaar Mark van der Linden is al een tijdje werkzaam in een gedeelte van het uit 1645 daterende Emmausklooster. Hij vertelt over “zijn” klooster met een ongekende liefde. Met passie. Vol plannen. Niet over zichzelf, maar over het klooster.

Met trots ook, dat de tuin, dankzij het werk van de vrijwilligers, onlangs in Utrecht is uitgeroepen tot mooiste kloostertuin van Nederland.
Mark: “Onze missie blijft onveranderd, in de geest van de Kapucijnen. We blijven programma’s aanbieden die bijdragen aan de verruiming van het bewustzijn van onze gasten. We leveren hiermee een bijdrage aan de persoonlijke kwaliteit van leven, de interactie met de ander en een duurzame ontwikkeling van de maatschappij”.

Dat klinkt mooi. Graag wil ik wat voorbeelden van gasten die hier komen. Mark, met een glimlach: “Het klinkt misschien moeilijk, maar het gaat om gewone mensen, die zichzelf de tijd gunnen om even te stoppen met de haast en de hectiek van het dagelijks leven. En weer opnieuw zichzelf kunnen worden. Dit kan bij Avant Spirit in allerlei soorten en maten. Je kunt het alleen doen, in groepen. Begeleid of zelfstandig. Het enige waar je je aan te houden hebt is het ritme van het klooster”. Mark lacht als hij mijn verbazing ziet: “We hebben drie getijden, geschikt voor elk en geen geloof. Miek, die hier woont, gaat altijd voor met een gedicht, psalm of een lied. De stiltetijd is 75%. ’s Morgens en ’s avonds een half uur en ’s middags een kwartier. De maaltijden horen ook in dat ritme. Acht uur, één uur en 6 uur aan tafel. ’s Avonds is er in de koffiekamer gelegenheid om verhalen uit te wisselen. Om half elf gaan de lampen uit. In die rust en sereniteit bieden we programma’s aan binnen de thema’s stress- en burn-outpreventie, inspirerend leiderschap en persoonlijke ontwikkeling”.

Plannen
“Het eerste wat in onze planning staat is om van het klooster ook een pelgrimsklooster te maken. Pelgrimage is “in”. Komend jaar wil ik duizend pelgrims een overnachting aanbieden. Met naast die overnachting ook een ontbijt met lunchpakket en tevens de mogelijkheid om nog wat langer te blijven. We zijn het eindpunt van de Walk of Wisdom. De derde dag van “Het pad van je eigen wijsheid”. 136 kilometer lopen rondom Nijmegen. We zijn het enige klooster op de route. Mensen zullen de stilte en sereniteit ontdekken. In Nederland zijn momenteel 4000 mensen die pelgrimeren: wandelen met een doel. Gewone mensen zoals jij en ik”. Mark zou er nog uren over kunnen vertellen, maar hij heeft nog een doelgroep op het oog: “Graag zou ik leerlingen van het voortgezet onderwijs hier naar toe laten komen. Met een programma dat samen met de school opgesteld kan worden. Ik denk aan een mix van meditatie, geschiedenis, levensbeschouwing, maatschappijleer, aardrijkskunde. Wat de school wil. Met eventueel wandelingen hier in de buurt”.

Voor alle programma’s die Avant Spirit aanbiedt, zijn er gediplomeerde docenten/therapeuten aanwezig: “Je kunt een avond en overnachting zelfs combineren met een bezoekje aan een wellness-centrum hier in de buurt. Eerst de sauna en daarna een retraite. Om maar te zeggen dat hier erg veel mogelijkheden zijn. Hoe Mark bij sauna Oase is gekomen? “Ik rijd daar elke week langs en zie daar de drukte. Er zijn veel mensen die aan hun buitenkant willen werken. Er zullen ongetwijfeld ook mensen bij zijn die aan hun binnenkant willen werken. En dat is wat wij doen. De stap naar bewustwording kun je maken als je stil staat. Niet in de drukte van alledag. Voor sommige mensen is het een shockmoment. Wij zoeken rustzoekers. We zijn trouwens ook bezig met een trainingscentrum. Met twaalf gastenkamers voor meerdaagse trainingen. Op dit moment loopt de training “Verbindend leiderschap. Twee dagen training en één overnachting werken aan je eigen persoonlijkheid”.

Voordat Mark enthousiast verder gaat met plannen voor de eerste verdieping met zorg- en dagbesteding voor groepen mensen met een beperking, wil Veerle foto’s maken. Ook zij is onder de indruk van zoveel historie. De luitspeler begeleidt ons naar de uitgang. Indrukwekkend. Dat was het zeker.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties