Velp

St. Jozefschool Velp neemt afscheid van juf Will van Leeuwen

'Het is een geweldig avontuur geweest'

Door Freddy Klooté

VELP - Vlak voor de zomervakantie namen de kinderen en leerkrachten van de St. Jozefschool in Velp afscheid van juffrouw Will van Leeuwen. Na bijna 45 jaar op deze school gewerkt te hebben, nam Will, met pijn in het hart en een verwijtende blik naar het coronavirus, afscheid van 'haar kinderen'.

Will: “Ik werk sinds 1 oktober 1975 op deze school. Een hele tijd. Heel veel kinderen heb ik mogen begeleiden als kleuterjuf en als juf in groep 3 en 4. Enorm veel geleerd in al die jaren en veel meer nog genoten. Ik ervaar het als heel bijzonder dat de kinderen uit de beginjaren hun kinderen weer toevertrouwen aan ons team. Sinds 2009 werk ik met veel plezier als onderwijsassistent op onze school. De werktijden en wat minder verantwoordelijkheid sluiten goed aan bij mijn privésituatie. Ik woon samen met Hans in Geffen, naast mijn ouders, die intussen 91 en 88 jaar oud zijn en regelmatig wat ondersteuning kunnen gebruiken. Op dit moment ondersteun ik de leerkrachten van de schakelklassen en dat is puur genieten. Verbazingwekkend dat kinderen uit allerlei landen zich zo snel aan kunnen passen aan de nieuwe situatie in een land waarvan zij de taal niet kennen, de gebruiken onbekend zijn, maar waar het wel veilig is. Samen kijken wij naar de onderwijsbehoeften van de kinderen en die verschillen per kind. Wat mij opvalt is dat alle kinderen open staan voor elkaar en de wereld om hen heen. Aan ons de waardevolle taak deze kinderen hun talenten te laten ontwikkelen en hen een fijne tijd te bezorgen op onze school waar het goed toeven is en waar ze zich welkom weten”.

Will van Leeuwen
“Ik ben geboren en getogen in Geffen, en ik woon er nog steeds met veel plezier. Na de Mavo in Heesch ging ik naar Den Bosch voor de opleiding kleuterleidster. In de opleiding leerde ik naar kinderen kijken, begeleiden in wat ze nodig hebben, samenwerken en zelf ontdekken. En wat zie ik de laatste tijd? Dat komt allemaal weer terug. Na de opleiding ben ik op een peuterspeelzaal in Nuenen gaan werken. In 1975 begon ik als kleuterleidster in Velp. Een lastige tijd om een baan te vinden. Van de 50 afgestudeerden in Den Bosch was ik de zevende die een baan kreeg. Het bleek een lot uit de loterij te zijn en ik ben er niet meer weg gegaan. Het Kerkbestuur was aanvankelijk schoolbestuur. Later bestond dat uit positief-kritisch ingestelde ouders. En nu is er één schoolbestuur voor heel Noordoost Brabant”.
Will begon met een groep kleuters in het gebouw van de Velpse drumband. In ’79 werd de school uitgebreid en kwam ze met twee kleuterklassen in hetzelfde gebouw te zitten. “Ik werd hoofdleidster van de kleuterschool. In 1985 werd het de basisschool St. Jozef. Een moderne school met een vooruitstrevend jong team, vol ideeën en energie. Tot mijn 35e heb ik bij de kleuters gewerkt. Daarna in de onderbouw, middenbouw en alles wat op mijn pad kwam. Het pedagogisch klimaat stond bij ons altijd hoog in het vaandel. Kinderen moeten zich thuis voelen. Zichzelf kunnen zijn. Samenspel tussen mensen onder elkaar was de basis. En dat is nog steeds zo”.

AZC-kinderen
In 2004 stopte de school op het AZC: “Alle kinderen in de basisschoolleeftijd kwamen bij ons. Om de taal te leren en zelfstandig te kunnen functioneren in een reguliere groep. Daardoor kwamen er op St. Jozef veel extra leerkrachten bij. Plus een aantal onderwijsassistenten. In 2009 werd ik onderwijsassistent. En dat ben ik tot mijn laatste dag hier gebleven. Die laatste dag kwam eerder dan verwacht. Door het coronavirus en de longproblemen van mijn man, die daardoor tot de risicogroep behoort, heb ik besloten om eerder te stoppen. Ik nam ontslag met de mededeling dat als het God en corona belieft ik volgend schooljaar graag weer terug op de St. Jozefschool wil komen. Als vrijwilliger”. Als hier geen passie voor het onderwijs uit spreekt, dan weet ik het niet meer. Het typeert Will van Leeuwen.

Vorige week donderdag werd afscheid van Will genomen: “Het team van basisschool St. Jozef heeft zich wederom van haar beste kant laten zien door het organiseren van een relaxte feestdag voor de kinderen en vanzelfsprekend ook voor Angela en mij. De dag bestond uit sport, spel en knutselactiviteiten. Voor elk wat wils dus en werd afgesloten met het zingen van een mooi lied door team en kinderen”. Velp nam afscheid van een onderwijskanjer. Maar ik wed dat ze haar na de corona weer met open armen mogen ontvangen.

Freddy Klooté

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties