Velp

Een nieuwe draai aan het leven geven in het voormalige klooster in Velp

Door Annelies Graafsma

VELP - Arne Leeman heeft een ICT-bedrijf maar is op de woensdagen te vinden in het Ambachtscentrum dat is gehuisvest in het oude Rode Nonnenklooster in Velp. Leeman wilde een dag in de week weg van zijn drukke baan. Het Ambachtscentrum biedt hem daarvoor de gelegenheid. "Ik had niets met planten", zegt hij, "maar nu zijn het mijn groene vrienden." In Velp is er de mogelijkheid voor meer mensen om allerhande ervaring op te doen, te ont-stressen, zich te bezinnen op een nieuwe toekomst of nieuw werk. Leeman is meteen bestuurslid geworden: "Het is hier een serieuze zaak maar met een lichte toon. Contact maken met mensen is de helft van de genezing."

Arne Leeman (links), Jaap van Geel en Irma Draaijers.

Op dit moment zijn er zo’n 15 mensen regelmatig aanwezig. Een van de gasten is een 34-jarige man uit Gambia. Een bijzondere man met een bijzonder en ook inspirerend verhaal. Nu de dreiging van oorlog en ongeregeldheden voorbij is, wil hij terug naar zijn land. Hij wil in Gambia opnieuw beginnen en grijpt nu de gelegenheid aan die hem in Velp geboden wordt om zich voor te bereiden op zijn terugkeer. In een schuur maakt hij vogelhuisjes met een leien dakje. Een oudere vrijwilliger helpt hem hierbij. De vogelhuisjes worden verkocht. Het levert hem een startkapitaal op om in Gambia weer iets op te bouwen. En in de tuin heeft hij geleerd groenten te verbouwen.

De bedoeling is dat vooral mensen uit de omgeving van Grave met afstand tot de arbeidsmarkt een tijdje meedraaien in het centrum. Ze worden ondersteund door mensen zoals Leeman, maar ook door initiatiefnemer Jaap van Geel en coördinator Irma Draaijers. Van Geel: "We hebben een goede samenwerking met de afdeling Werk en Inkomen van de gemeente. Er zijn veel mensen voor wie onze aanpak een prima oplossing is. Mensen komen tot zichzelf. De sfeer van de tuin alleen al is bijzonder. We hebben (oud) vaklui nodig die anderen op sleeptouw kunnen nemen. We nodigen iedereen uit om langs te komen. Mensen kunnen kijken of het hier iets voor ze is."

 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties