Velp

Janneke Veekens start weer met nieuwe muzieklessen

'Een leven vol muziek'

Door Freddy Klooté

VELP - “Het moest de mooiste dag van mijn leven worden. Ik was zeven, had diploma A gehaald en mocht bij de echte Harmonie meespelen. Samen met opa Bert van den Broek zat ik thuis te wachten op mijn nieuw instrument waarop ik met de Harmonie Stad Grave zou spelen. Ik speelde dwarsfluit. Ik was helemaal gek van dwarsfluit. Ik droomde er zelfs van. De bel ging, ik rende naar de voordeur en daar stond opa Toon Veekens. Met een koffertje. Gillend van blijdschap ging ik in de kamer zitten. Opa deed de koffer open. Mijn hart stond stil. Achter mijn ogen kwamen tranen opzetten. Daar lag het instrument. Een lelijke klarinet. Huilend rende ik naar boven”.

Janneke kan er nu gelukkig smakelijk om lachen. “Je kreeg toen gewoon het instrument dat voorradig was en daar moest je het mee doen”. Het was ál muziek wat de klok sloeg in huize Veekens. Papa speelde bariton, mama dwarsfluit. Beide opa’s speelden in de Harmonie. Opa Veekens was zelfs 75 jaar lid. “Ook mijn jongere zus speelde muziek. Zij kreeg overigens wel een dwarsfluit uit de voorraadkast”. Even hoor ik een lichte jaloezie in de overigens opgewekte stem van Janneke, die van die ooit vermaledijde klarinet snel haar grote vriend maakte en er nog geen dag spijt van heeft gehad dat ze juist dat instrument kreeg.

Zorgen, muziek en zorgen
Janneke Veekens is geboren en getogen in Grave. Na basisschool de Raamdonk en het Merletcollege ging ze, 16 jaar jong en nog niet wetend wat ze eigenlijk wilde, naar de afdeling Verzorging van het ROC in Nijmegen. BBL. Dat betekende vier dagen werken en één dag naar school. “Het was zwaar, want eigenlijk wilde ik alleen maar muziek maken. Ik had bij broeder Willibrord mijn eerste muzieklessen gehad. Na één jaar ben ik naar de muziekschool gegaan. Dat was Meander, dat zijn lessen in Katrien gaf. Met mijn trotse opa’s als toeschouwers kreeg ik mijn diploma’s B en C. Mijn muziekleven kon niet meer stuk. Overal liep ik met de Harmonie mee.”
Zoals zoveel jongeren kreeg ook Janneke bezoek van de puberteit. De Harmonie was het toch ook niet helemaal. Ze wilde naar het conservatorium. Het ROC had afgedaan.

"Met opa van den Broek zat ik dus op een ochtend in de trein naar Tilburg. Auditie gedaan. De uitslag kwam later, dus voor alle zekerheid ook maar in Arnhem auditie gedaan. Voor allebei werd ik aangenomen en ik koos voor Tilburg. Ik was ook begonnen met les geven aan kinderen en speelde in diverse orkesten. Ik had het als 18-jarige best druk. Op maandag studeren, ’s avonds de Mertbloazers. Dinsdag weer studeren, ’s avonds het Nijmeegs Amusements Orkest. Woensdag lesgeven aan kinderen. Donderdag naar Tilburg, les van Maarten Jensen. Veel studeren. Vrijdag het Operette Orkest in Oploo. Zaterdag: blaaskapel Mill en ’s avonds een Dweilorkest. Ik heb veel geleerd in die tijd. Speelde jazzy, maar ook klassiek. Van heel gedragen tot 'knallen maar'. Op mijn twintigste viel mijn leven in duigen door dramatische gebeurtenissen in familiekring. De totale overgave aan de muziek maakte plaats voor droefenis in mijn hart. Zorgen alom. Ik ging maar weer in de zorg werken bij Dichterbij. Het werd de ambulante zorg in Veghel. Ondanks alles toch leuk en afwisselend”.

Muzikale wederopstanding
Janneke Veekens is sterk en krabbelde overeind. Mede door de muziek. Ze combineerde haar werk met lesgeven aan kinderen uit de buurt en de blaaskapel in Velp. “Beetje bij beetje kwam de muziek weer in mijn leven. Er kwamen steeds meer leerlingen bij. Ook voor saxofoon en blokfluit. Vriend Geert en ik verhuisden naar Velp. Inmiddels hebben we twee kinderen. De zon is weer helemaal door de wolken te voorschijn gekomen. Na een aanbieding om in Reek docent klarinet/saxofoon te worden, begon deel twee van mijn muzikale leven definitief. Ik stopte bij Dichterbij. Werd docent blokfluit bij de Fanfare in Schaijk. In 2014 wist ik het zeker: “Ik ga mijn eigen muziekpraktijk beginnen”. Als je dan ook nog een vriend hebt die zo lief en handig is dat hij een schitterende praktijkruimte voor je kan bouwen, dan mag je jezelf toch wel een gelukkig mens noemen. “Ik geef nu thuis les in blokfluit, klarinet, saxofoon en muziektheorie. Ja, er zijn nog plaatsen vrij. Daarnaast ga ik op locatie. Bij de fanfare Concordia in Schaijk geef ik blokfluitles. En ook daar kunnen ze best nog wat aanmeldingen gebruiken. Bij de Harmonie Semper Crescendo in Reek geef ik les in klarinet en saxofoon. Verder speel ik bij de blaaskapel van de Deurdouwers in Velp”.

Basisonderwijs
Janneke Veekens is ook door het basisonderwijs benaderd: “Volgend schooljaar geef ik het project Windkracht 6, een kennismaking met blaasmuziek, in groep 5 en 6 van St. Jozef in Velp. In januari start ik met muzieklessen in de klas. Een initiatief van het Ministerie om het muziekonderwijs nieuw leven in te blazen. Ook in Velp start ik volgend schooljaar met een blokfluitklasje. Elke maandag les, diverse optredens en aan het eind van het jaar een blokfluitdiploma. En ook hier zijn nog enkele plaatsjes vrij”. “Ik heb je nog niet eens horen spelen”, merk ik bij het afscheid op. Met een jazzy saxofoonsolo in de oren, rijd ik tevreden naar huis.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties