Velp

Nathalie Reijnen geeft haptotherapie in Velp

'Durf te zijn wie je bent'

Door Freddy Klooté

VELP - Praten over haptonomie gaat over alledaagse dingen. Over keuzes maken, piekeren over van alles en nog wat, lastig vinden om contact te maken. Zeg je vaak “ik moet” in plaats van “ik wil”? Zomaar enkele opmerkingen uit de mond van Nathalie Reijnen uit Velp. Het wordt soms in een wat zweverige hoek geplaatst. Nathalie: “Er is niks zweverigs aan. Je kunt constant een vertaalslag naar het dagelijks leven maken. Iedereen heeft met gevoelens te maken. De één sluit ze af, de ander laat ze toe. Iedereen is op zoek naar zijn eigen positie in het leven. Zaken die we allemaal meemaken. Ik zelf ook. Hierover gaat haptonomie. De behandeling bij problemen heet haptotherapie”.

Natalie Reijnen, geboren in het andere Velp, in Gelderland, wist al vroeg wat ze wilde worden. “Verpleegster. Dat wilde ik, waarschijnlijk aangetrokken door de witte jurk of de injectiespuit. Na het voortgezet onderwijs ging ik dan ook naar Hogere Beroepsopleiding Verpleegkundige (HBOV) in Enschede. Daar heb ik snel gekozen voor psychiatrie, omdat ik erg geïnteresseerd was in het gedrag van mensen. Ik vroeg me af waarom ze iets doen. En waarom ze zich ten opzichte van elkaar op een bepaalde manier gedragen. Je bent betrokken bij je patiënten, je hebt zorg, empathie. Je zet je in met al je sociale en communicatieve vaardigheden. Maar, en dat is gebonden aan je beroepscode, je houdt afstand”.

Aan de slag
Nathalie begon bij een afdeling beschermd wonen in Enschede. Naast de psychiatrische problemen werd er ook een groep voor jong volwassenen met autisme gevormd. “Dit was één van de eerste woonvormen voor deze mensen. Die heb ik mee vorm mogen geven. Ik heb er enorm veel geleerd en ben daar coördinerend begeleider geworden. Omdat ik het leuk vind om nieuwe ideeën en visies te ontwikkelen heb ik een managementopleiding gevolgd”. De liefde zorgde voor een verhuizing naar Eindhoven. Vriend Marco kreeg, na zijn studie aan de Universiteit Twente een baan in de Lichtstad. Nathalie volgde hem en ging werken in een TBS-kliniek: “Daar heb ik leren vechten en vluchten. Door de omgang met mensen die in een psychose een misdaad hadden gepleegd leerde ik op mijn gevoel en intuïtie te vertrouwen. Van hieruit ben ik teamcoördinator bij de GGZE geworden. Marco en ik waren inmiddels getrouwd en dochter Eileen was geboren. Omdat ik mijn kennis en ervaring graag wilde delen ben ik de lerarenopleiding Verpleegkunde in Nijmegen gaan volgen. Ik was inmiddels zwanger van onze tweede dochter Gwenn. We zijn in 2003 naar Grave verhuisd. Via Arnhem, waar ik een meer coachende baan had kwam ik als docent Verpleegkunde op het ROC de Leijgraaf in Veghel terecht. Ik kwam vervolgens in contact met Pantein en ging daarvoor trainingen op maat geven. Na dit afwisselende en lerende leven tussen en met heel veel mensen was ik in 2008 eraan toe om voor mezelf te beginnen”.

Haptotherapeut
Nathalie had inmiddels kennis gemaakt met haptonomie. Haar ervaring in het werken met mensen met alle mogelijke soorten problemen kwam haar goed van pas: “Het ondersteunen en inzicht geven in iemands mogelijkheden en de keuzes die iemand mag of kan maken die bij hem of haar horen, was me op het lijf geschreven. Ik schreef me in op het Instituut voor Toegepaste Haptonomie in Nijmegen. De essentie van de studie is heel duidelijk. Jezelf inzetten in de ontmoeting, ten dienste van de cliënt. Je moet goed voelen wat er gebeurt en wat je waarneemt. Sinds ik mijn praktijk hier in Velp heb, merk ik dat de meeste cliënten via mond-tot-mondreclame bij me komen. Je kunt het nog zo mooi willen uitleggen, het blijft iets wat je moet voelen”.

Na het maken van een afspraak met Nathalie volgt er een intakegesprek. “Tijdens die kennismaking verken ik samen met de cliënt de hulpvraag. Ik zoek het vertrouwen, dat van twee kanten moet komen. Mensen moeten zich vooral op hun gemak voelen. Zo krijg ik mensen met vermoeidheidsklachten. Mensen die teveel van zichzelf moeten. Anderen die niet durven zeggen wat ze van iets of iemand vinden. Maar ook cliënten die in een rouwverwerking zitten. Vaak ook iemand met een burnout. Piekeraars, mensen met slaapproblemen. Allemaal mensen die ik wil helpen en waarbij het adagium “Durf te zijn wie je bent” vaak cruciaal is. Zo iemand probeer ik zichzelf weer vrijheid te geven. Zichzelf aanspreken. Gaan doen wat goed is voor hem of haar in relatie met de ander. Het gevoel speelt daarbij een belangrijke rol. Stilstaan bij je gevoel, er beter naar leren luisteren. En iedereen heeft gevoel”.

Nathalie is enorm enthousiast. Iemand die met beide benen stevig op de grond staat. Maar nooit het gevoel voor de ander is vergeten. Ze kan er uren over vertellen. Voor wie belangstelling heeft, is meer informatie op www.haptotherapie-nathalie.nl beslist de moeite waard. Anders ga je gewoon naar één van de workshops op 19 maart of 9 april. Waar die gehouden worden is nog niet bekend, maar ook dat vind je binnenkort op de site.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties