Velp

Velpenaar Matthieu van den Hurk heeft idee voor gezondere stallen

'De overheid houdt mijn apparaat bewust van de markt'

Door De redactie van Arenalokaal.nl

VELP - Matthieu van den Hurk uit Velp ontwikkelde tien jaar geleden een methode om de fijnstof in stallen te reduceren. Daarmee wordt ook de verspreiding van mogelijke ziektes teruggedrongen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dit te werken met aanzienlijke verbeteringen in het stalklimaat. Toch is het door hem ontworpen apparaat niet op de markt te verkrijgen. De Velpenaar voelt zich tegengewerkt door de overheid. Hij weet niet waarom.

Voor zijn werk kwam Matthieu regelmatig in paardenstallen. “Die kun je simpelweg niet schoonhouden”, weet hij. “Het blijft altijd vuil. Een derde van de paarden heeft een longaandoening als rechtstreeks gevolg van rondvliegend stof. Toen ben ik gaan kijken waar dat vandaan komt: uit hooi en strooisels.”

Oplossing
De volgende stap voor Matthieu was onderzoeken hoe hij er iets aan kon doen. “Zoönosen kleven aan fijnstof, zo verplaatsen ze zich. Het hangt gewoon in de lucht, net als MRSA. Door het fijnstof te reduceren, kun je ook de verspreiding van zoönosen reduceren. Ook bij andere diersoorten. Dit is erkend door de wetenschap. Daarnaast heb je in stallen ook schimmels. Niet hooi, maar strooisels als stro, houtkrullen, vlas enzovoorts zijn de grootste stofbron in stallen. Daar komt zo'n zestig à zeventig procent vandaan.”
Met dat in het achterhoofd heeft Matthieu een machine ontwikkeld om hooi en strooisels droog te laten reinigen. “Je stopt het er aan de ene kant in en aan de andere kant komt het er zo goed als schoon uit”, stelt hij. “Waarom droog reinigen? Als je het nat maakt, geef je schimmels juist de kans om te groeien. Dat wil je niet. Als je het laat indrogen krijg je te maken met een stofexplosie. Ook ongewenst. Daarom moet het schoongemaakt worden.”

Analyses
Met zijn uitvinding onder de arm gaat Matthieu op bezoek in Duitsland voor een analyse. “Daaruit bleek een reductie van 88 procent fijnstof en 91 procent schimmel”, claimt hij. “De Arbodienst heeft dit erkend. Zij gaven aan het apparaat verplicht te stellen zodra het op de Nederlandse markt komt. Vervolgens ben ik gestart met de ontwikkeling van het product tot het klaar was. De financiering was goedgekeurd maar werd tegengehouden. Er is onderzoek gedaan, de markt is rijp, de eerste geïnteresseerde kopers hebben zich gemeld. Toch kom ik niet verder. Ik word bewust tegengewerkt en weet niet waarom.”

'Tegengewerkt'
Matthieu loopt tegen een muur aan. “De overheid houdt het apparaat bewust van de markt af”, beweert hij. “Ze houden de financiering tegen. Ik heb rechtszaken gevoerd, van alles gedaan, maar ik kom er niet doorheen. Inmiddels klopt er niets meer van. Zelfs de adviesrapporten zijn aangepast om dingen negatiever neer te zetten. Het is mij nooit duidelijk geworden waarom. De machine is een oplossing voor iedereen door de grote reductie van fijnstof en ziektes. De wetenschap staat erachter, instanties erkennen de effectiviteit en stellen de machine noodzakelijk voor de reductie van het antibioticagebruik en het verspreiden van zoönose als influenza en Q-koorts. Ik heb al het mogelijke geprobeerd, maar om onbekende redenen word ik tegengewerkt.”

'Boeman'
Matthieu hoopt dat door zijn verhaal mensen aan de bel trekken. “Boeren worden vaak als de boeman weggezet en op alle mogelijke manieren aan banden gelegd, maar ook zij moeten gewoon de kost verdienen”, vindt hij. “Door mijn machine van de markt te houden, ontnemen we hen een mogelijkheid voor gezondere stallen en daarmee een gezondere lucht voor omwonenden.”

Heb je meer vragen over dit onderwerp? Neem dan contact op met Matthieu van den Hurk via 06-51829293.

|Doorsturen

May

2019-07-18 07:51:23

Ze doen er alles aan om de boeren kapot te maken. 

Blijf lekker links stemmen, dan bereik je dit. Want oplossingen daar willen ze niet aan. Het zelfde met gas. NL moet eraf, kosten wat het kost. En in Duitsland krijg je een bonus als je een gas aansluiting neemt. NEDERLAND IS TE DODE OPGESCHREVEN met die MILIEU gekken.

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties