Velp

Velps Gemengd Parochiekoor viert vijftigste verjaardag

'De Kerstmis zingen was zó mooi'

Door Freddy Klooté

VELP - Aan tafel in Velp bij Betsie Roelofs is het al gezellig als fotograaf Veerle en ik binnenkomen. De koffie smaakt heerlijk en de cake is zelf gebakken. Ook allemaal bekende gezichten. Jan van Thiel bijvoorbeeld. De man die je overal in Velp in het verenigingsleven kunt ontmoeten. Of neem Ria Dekkers-Opsteegh. Ook al zo’n sociale alleseter. Geert Lucassen is betrekkelijk nieuw. Afkomstig uit Malden heeft hij zijn plaats in de Velpse gemeenschap snel gevonden. Gastvrouw Betsie Roelofs (84) is van het type “gezellig, lief, gezond en fit”. Met een fabelachtig geheugen. Zij is er bij omdat ze vanaf de oprichting bij het Velps Gemengd Parochiekoor is betrokken. Zij is de vrouw van de verhalen. De krantenknipsels en de foto’s.

Betsie Roelofs.

Liefhebbers zijn het aan tafel. Alle vier. Betsie: “In 1968 was hier in Velp een Gregoriaans mannenkoor. Plus een aantal mensen dat ook wilden zingen. Maar dan ook anders. Het hoofd van de school, meneer Pluylaer is er in geslaagd om er een gezamenlijk koor van te maken. Met een repertoire dat er op gericht was om in kerkdiensten de H. Mis muzikaal te ondersteunen”.

De plaats van handeling was de St. Vincentius en Antonius van Paduakerk in Velp. Ria: “De eerste huwelijksmis die er gezongen werd, zong ik niet mee. Ik was toen namelijk de bruid”. Betsie weet het nog als de dag van gisteren: “Niet lang daarna ben je naar Diessen verhuisd. Later ben je weer terug naar Velp gekomen en ben je zelfs nog voorzitter van onze vereniging geweest”. Diverse namen passeren de revue. De schoonzus van Betsie die er ook vanaf het begin bij was. Bep Vollenberg ook. “Maar die is 92 jaar en is er inmiddels mee gestopt”, legt Betsie uit. Het fotoboekje gaat rond. De namen van overleden leden worden met eerbied genoemd. Jan van Thiel kent iedereen. Hij zingt sinds 2005 mee en werd in 2006 voorzitter. Geert Lucassen, de nieuwkomer, zingt inmiddels ook al sinds 2008 zijn partij mee. Een echte koorzanger, die ook lid is van de Graafse Maessanghers. Betsie gaat verder met de geschiedenis: “In 1971 werd Joop Ekstijn hoofd van de school. Hij nam ook het koor over. Ervaring als dirigent had hij al als koorleider van het jongerenkoor in Grave. Dat was in de tijd dat Jolanda Adams daar ook in zong. Die is ook al zo’n enthousiaste dirigent geworden. Joop leerde ons het eerste Kerstliedje. Ik weet het nog helemaal. “First Noël” heette het”. Betsie kan het nog helemaal uit haar hoofd zingen. Nou ja, bijna helemaal. De repetities waren bij Joop in de school, met in totaal zo’n twintig leden. In de school was ruimte genoeg om in groepjes apart te oefenen om zelfs vierstemmig te kunnen zingen”. Ria kan er nog om lachen: “Ja, de alten zaten in de keuken”.

De optredens waren voornamelijk in de kerk in Velp. Een volle kerk. Betsie: “De Kerstmis zingen was zo mooi. Vooral de Nachtmis, samen met het jongerenkoor Akkoord. Dan hadden we het Kerstgevoel. Dan was het pas echt Kerstmis”.

Dirigenten en optredens
Ria: “ Na Joop Ekstijn is Joke van Duinhoven lang dirigent geweest. Tot 2006. Zij is opgevolgd door onze huidige dirigent Pollien Krebbers. Hans Vollenberg is al meer dan 25 jaar onze organist. Cor Vollenberg was zijn voorganger. We repeteren nog steeds, al 50 jaar lang, op donderdagavond. Inmiddels is het optreden tijdens de H. Mis gereduceerd tot één keer per maand. Meer missen zijn er niet. Soms een begrafenis”.

“Maar we zijn er wel meer op uit getrokken”, vult Jan van Thiel aan. “We hebben nu optredens in verpleeg- en verzorgingshuizen. Ook in het CWZ, het Radboudziekenhuis, in Kalorama, Joachim en Anna en Madeleine. Voor komende Kerstmis zijn we al geboekt bij de Zorgresidentie hier in Velp. Huwelijksmissen zijn een zeldzaamheid geworden. Wel zingen we soms samen met een Graafs koor of met vier koren samen. Pollien is een muzikaal wonder. Ik hoop dat we die nog lang mogen houden”.

Toekomst
Dit laatste hoofdstuk is kort. Jan: “Er is geen aanwas. Bovendien weten we niet wat er met onze kerk gaat gebeuren. Tot 2020 blijft hij nog open, heb ik gehoord”. Geert is de optimist: “Maar zo lang we kunnen, blijven we zingen. En eerst hebben we natuurlijk op zondag 25 november ons Gouden Feest. En dat zullen we vieren. Met om 11.00 uur een gezongen Heilige Mis in onze kerk. Daarna is er voor de leden een kopje koffie met iets lekkers in ons “Trefpunt”. Jan: “Voor iedere belangstellende is er op die dag van 14.00-15.30 uur een receptie in “het Trefpunt”, waar u bestuur en leden met dit jubileum kunt feliciteren. Na de receptie staat er voor de leden, vanaf 17.00 uur een buffet klaar”.|

Een jubileum vieren kun je aan Velpenaren gerust overlaten.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties