Velp

Echtpaar Cor en Annie Vollenberg-Meussen 60 jaar getrouwd

De eerste kus in Rome

Door Freddy Klooté

VELP - Wat kan het toch vreemd lopen in het leven. Annie Meussen woonde in Deventer. Cor Vollenberg in Velp. 1950 was in de katholieke kerk een Heilig Jaar. 594 mensen uit heel Nederland, waaronder Cor en Annie, vertrokken voor een religieus getinte reis naar Rome en Assisi. Bij het vertrek uit Rome worstelde Cor met zijn koffer. Op de gang liep Annie toevallig voorbij. Ze hielp spontaan met de weerbarstige regenjas. Toen de koffer gepakt was, gaf ze een verbaasde Cor een kus en vervolgde haar weg naar de bus, die gereed stond om naar Assisi te vertrekken. Cor: “We zaten ook nog eens in dezelfde bus. Nummer 13”. Nu, vele jaren later kan er nog steeds om gelachen worden. (foto: Hans Vollenberg)

Annie Meussen (90), in Deventer geboren en getogen deed na de huishoudschool de modevakschool en gaf daarna les in Deventer en Loenen: “Ik leerde de jeugd kleren en patronen knippen. Dat heb ik ruim vijf jaar gedaan. Ondertussen werkte ik ook in de winkel van mijn ouders. Mijn vader ventte melk vanaf een bakfiets en mijn moeder had een kruidenierszaak. Omdat we katholiek waren mocht ik, samen met drie andere meisjes uit Deventer mee met de reis naar Rome en Assisi.

Cor Vollenberg (85) is geboren en getogen in Velp. “Na de lagere school heb ik nog een landbouwcursus gedaan. Ik kon eigenlijk best goed leren, mocht zelfs de vierde klas overslaan van meester Jansen, maar mijn ouders hadden een boerenbedrijf en ik was het oudste kind en de enige zoon. Ze verwachtten gewoon dat ik hen later zou opvolgen. Toen ik in de zevende klas zat brak de oorlog uit. In de achtste klas hielp ik nogal eens mee met mijn vader op de boerderij. Dat kwam ons op een oproep te staan om voor de commissie schoolverzuim in Grave te verschijnen. Omdat er net een koe moest kalven moest ik alleen gaan. Mijn vader vond dat goed voor mijn zelfstandigheid. De commissie vond mijn verhaal eigenlijk best wel grappig. Het vonnis luidde: één gulden boete. Omdat ik van mijn vader praktisch en economisch werken had geleerd, haalde ik die gulden uit mijn achterzak. Zaak opgelost. Ik bleef op de boerderij werken, maar merkte dat mijn belangstelling niet echt naar de dieren uitging. Ik was meer voor de techniek. In 1950 werd er een tractor gekocht. En was ook de reis naar Rome en Assisi”.

Na de kus
De terugreis uit Italië eindigde in Den Bosch. Cor: “We zijn toen toch wat anders uit elkaar gegaan dan de meeste deelnemers. “Kijk die twee daar”, zei een oom. We drentelden wat om elkaar heen en we spraken af om nog eens bij elkaar te komen om de foto’s te bekijken”. Een tante van Annie woonde in Wijchen: “We hebben bij tante thuis de foto’s bekeken en zijn toen een eindje gaan wandelen. En we kwamen natuurlijk toevallig familie tegen, die vreemd opkeken. “Onze Annie, met een jongen”. We bleven elkaar schrijven en na drie maanden kwam Cor voor het eerst naar Deventer. En zo groeiden we dichter naar elkaar”. Cor stapte van de boerderij over naar loonwerkzaamheden. Eerst gecombineerd en later in loondienst bij de CHV. Verkoop van landbouwwerktuigen. Na allerlei toestanden bij de bouw van een huis kwam er eindelijk een bedrijfsruimte bij de boerderij. Het stel trouwde op 25 april voor de gemeente en op 23 mei in de kerk van Deventer. De bedrijfsruimte werd als huis ingericht en het samen leven kon beginnen.

Velp
Het was even wennen voor Annie: “Maar ik was gelukkig gek op het buitenleven. Ik ging al snel bij het koor en bij de KVO en leerde daardoor heel veel mensen kennen”. Ook bij Cor zat het omgaan met mensen in het bloed: “Sinds mijn 16e speel ik al op het kerkorgel. Ik zong bij het parochiekoor. Ik was lid van de Carnavalsvereniging, werd er Prins (1974) als opvolger van Toon van der Burgt, en werd daarna lid van de Raad van Elf en Vorst. In die laatste functie heb ik elf jaar “de boel aan elkaar gepraat”. Ik heb ook in allerlei comités gezeten. Over het zwembad in Grave, de bibliotheek, het Trefpunt, secretaris van de KBO, een volksdansgroep en in de raad voor het ouderenwerk”. Voorwaar een indrukwekkende lijst, die ook de paus niet was ontgaan want hij benoemde Cor Vollenberg in 1996 met de Pauselijke Onderscheiding Pro Ecclesia et Pontifice. Koningin Beatrix bleef niet achter en zij benoemde Cor tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Ook Annie liet zich in de Velpse gemeenschap niet onbetuigd. Zij maakte voor de vrouwen van de Raad van Elf de kleding. Zong 42 jaar in het gemengd parochiekoor, was 15 jaar secretaris van de KBO, lid en penningmeester van het Kerkbestuur, maakte teksten voor allerhande liedjes, waarvan “Ons Velp” het meest bekende is.

Zestig jaar samen. Met zoon Hans, die het thuis nog steeds naar zijn zin heeft en op de bovenverdieping woont. Een leven vol muziek. Cor blijft daarmee gewoon doorgaan en zingt nog steeds bij de Maessanghers, het mannenkoor van NCB en het Parochiekoor. Ter herinnering aan hun Italiaanse start hangt aan de voorgevel de naam van hun huis: RICORDO. Om nooit meer te vergeten wanneer hun geluk begon.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties