Velp

Kunst dreigt uit het Vincentiuskerkje in Velp te verdwijnen

Bijna 1000 steunbetuigingen voor Kunst in het Kerkje

Door Frank van Dorst van Kunst in het Kerkje

VELP - Al bijna 1000 mensen hebben de petitie getekend voor het behoud van Stichting Kunst in het Kerkje als gebruiker van het Kunstkerkje in Velp bij Grave.

Het bestuur van de stichting Kunst in het Kerkje is al lang met de gemeente in gesprek over – onder andere – een gebruiksovereenkomst en afstemming met het beleid rondom ‘De Drie Spitsen, Stapvoets Verblijven’ en de functie van het Vincentiuskerkje in dit project. Tot dusver is nooit gebleken dat de huisvesting van Kunst in het Kerkje aldaar in het geding was.
Burgemeester Lex Roolvink gaf in zijn toespraak drie jaar geleden, bij het 40-jarig bestaan van Stichting Kunst in het Kerkje, nog aan dat de stichting hier een mooie toekomst tegemoet zou gaan. De stichting is destijds op initiatief van de gemeente opgericht om activiteiten in dit kerkje te organiseren. Tot in de verre omtrek heeft het kerkje op het gebied van exposities en concerten een goede naam opgebouwd.

Het besluit van het college van B en W, dat zij voornemens is het gebruik van het kerkje door KihK per 1 januari 2021 te beëindigen, kwam dan ook als een volslagen verrassing, zeker ook omdat besprekingen over de toekomst nog van de grond moesten komen.

Vindt u ook, samen met de bijna 1000 ondertekenaars, dat er kunst in kerkje in Velp moet blijven, teken dan de petitie: https://www.kunstinhetkerkje.nl/petitie.

|Doorsturen

Monique Koolen

2020-09-05 12:31:55

Kunst uit het Kerkje? Bij het lezen van het bericht, dat de Kunst uit het kerkje in Velp verdwijnt bekruipt me een gevoel van ongenoegen. Het kerkje is een bijzondere plek en nodigt uit tot vertraging en verstilling. Het beleven van Kunst op die plek maakt dit tot een intense ervaring. De waarde die Kunst heeft voor ons als mens, om ons uit te drukken en op een artistieke manier in gesprek te kunnen zijn met de ander. Het zien en horen van creaties die je een inkijkje geeft in wat de ander beweegt, draagt bij aan onderling begrip en hoe wij met elkaar willen samenleven. En het kerkje biedt daarvoor een uniek podium en kan door de lange staat van dienst inmiddels worden gezien als immaterieel erfgoed. Het onderschrijven van het belang van Kunst voor de samenleving moet steeds worden bevochten. Zucht. De energie die nodig is om dingen tot stand te brengen verdwijnt steeds in het verantwoorden van de toegevoegde waarden. En de aandacht die dat nodig heeft in ruimte en tijd. Zonde! Het erkennen van de functie die het Kerkje al jaren heeft, namelijk het tonen van Kunst in een toegepaste omgeving, is wat er nu aan de gemeente wordt gevraagd. Als onderdeel van het fiets of wandeltochtje dat velen in het weekend maken door de mooie omgeving, is het bezoeken van Kunst in het Kerkje vanzelfsprekend geworden. Gemeente Grave mag trots zijn op deze unieke locatie en zijn waardering laten blijken. Zodat de Kunst op deze plek tot de verbeelding mag blijven spreken.

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties