Velp

Nieuw leven voor Emmausklooster, Vincentiuskerkje en Bronckhorst

'Behoud drie-eenheid Velp is voor Brabant van belang'

Door Paul Verstegen van Arenalokaal.nl

VELP - Met het tekenen van een samenwerkingsovereenkomst, is de toekomst van de drie-eenheid in Velp in een nieuwe fase aanbeland. De provincie Noord-Brabant, gemeente Grave en bouwbedrijf Roelofs & Haase zetten donderdag 28 februari hun handtekening onder het document. Daarmee stelt de provincie de subsidie beschikbaar, die eerder al gereserveerd stond voor deze drie iconische Brabantse erfgoedcomplexen. Het gaat om maximaal 550.000 euro voor het Kasteelklooster Bronckhorst en maximaal 950.000 euro voor het Emmausklooster.

Door een nieuwe toekomst voor de drie beeldbepalende, religieuze gebouwen in Velp te realiseren, wordt de leefbaarheid en de aantrekkelijkheid van Velp verhoogd en wordt met de herbestemming van erfgoed het verhaal van Religieus Brabant verder geschreven. De drie-eenheid bestaat uit het voormalig Emmausklooster van de Kapucijnen, het voormalig Vincentiuskerkje en het voormalig kasteelklooster Bronckhorst. Alle drie de complexen zijn aangewezen als rijksmonument.

Kans
Cultuurhistorisch gezien is de drie-eenheid in Velp één van de iconen van Brabant. Drie belangrijke periodes in de religieuze geschiedenis worden hier vertegenwoordigd: het Middeleeuwse Vincentiuskerkje (10e en 12e eeuw), het Emmausklooster uit de refugieperiode (17e en 18e eeuw) en het Redemptoristinnenklooster uit de periode van het rijke Roomse leven (19e en 20e eeuw). De religieuze gebouwen uit deze drie tijdlagen ontmoeten elkaar en het is het geheel van deze verhalen die de drie-eenheid in Velp zo bijzonder maakt in Brabant.
Voorwaarde voor het beschikbaar stellen van de subsidie was een nieuwe bestemming voor de gebouwen. Die is er nu. "Deze drie-eenheid is een belangrijke schakel in het verhaal van religieus Brabant", vindt gedeputeerde Henri Swinkels. "De verbindings- en verbeeldingskracht van erfgoed is de basis voor ons erfgoedbeleid. Hier zijn prachtige verhalen aan verbonden uit drie belangrijke perioden in de geschiedenis. Het behoud van de drie-eenheid is daarom voor Brabant van belang."

 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties