Velp

Ambacht Centrum Grave bindt strijd aan met processierups

Door Wim Erinkveld

VELP - In de monumentale tuin van het Kasteelklooster Bronkhorst staat naast een veelvoud van allerlei fruitbomen, beuken, berken, dennenbomen, een enorme eik. Een eik waaronder de vrijwilligers en vaklieden van het Ambacht Centrum Grave welke op dit Kasteelklooster gevestigd is, de afgelopen zomer de lunch nuttigden. Het is een indrukwekkende gestalte die boom, mogelijk van het jaar 1870, het jaar waarin de Redemptoristinnen hier hun klooster bouwden op de fundamenten van het kasteel Bronckhorst. Dit kasteel dateerde van het jaar 1456, maar het lijkt onwaarschijnlijk dat die boom al met dit kasteel opgroeide.

Logisch dat tijdens de lunch in de schaduw van deze eik de veelbesproken en gehate eikenprocessierups ter sprake kwam. Men ging er als vanzelfsprekend vanuit dat deze eik niet het domicilie van deze kriebelbeesten zou zijn. Het is namelijk de enige eik op het terrein en de tuin is rondom met een drie meter hoge muur ommuurd. Overigens geen idee of zo’n muur voldoende bescherming zou bieden tegen rupsen.
De ontluistering was groot, hoog tussen de takken, op een schier onbereikbare plaats was een schimmig nest zichtbaar. Alleen het idee al veroorzaakte de nodige jeuk, de lange lunchtafel werd verplaatst naar de schaduw van een grote beuk.

Met een schuin oog kijkend naar die eik werd een biologisch aanvalsplan ontwikkeld. Lokken van natuurlijke vijanden zoals mezen en mussen en ander gevogelte zonder hoogtevrees die volgend jaar de rupsenplaag in de kiem moeten gaan smoren. Dan moet je het leefgebied aantrekkelijk maken zodat de vogels in grote getalen de vlucht over de muur gaan wagen.
Er werd naar eigen ontwerp een vogelpindakaasrestaurant gemaakt. Die werd na enkele dagen al druk bezocht. Als gastheer moet je dan ook voor overnachtingsmogelijkheden zorgen in de vorm van vogelkastjes, die in het voorjaar als eengezinsvogelwoning in gebruik genomen kunnen worden.
Het bijzondere is dat het restaurant en kastjes, uiteraard in eigen beheer, voornamelijk gemaakt werden van materiaal wat op het klooster aanwezig is. Van een eerder gezaagde boomstam werden schijven gezaagd, de kastjes bestaan uit oude vloerdelen van het klooster. Deze kastjes hebben een leien dak van een van de vele leien die vrijkwamen van de torenspits, die dit jaar, als afronding van de totale renovatie van het klooster een nieuw dek kreeg.

Er is zoveel materiaal beschikbaar dat het Ambacht Centrum de bestrijding wil opschalen naar de wijde omgeving. In opdracht maken zij graag tegen een redelijke vergoeding kastjes en restaurants volgens de voorbeelden op de foto. Voor een kleine meerprijs kunnen er teksten in gefreesd worden. Hoe leuk is dat als cadeau, of met de namen van de kinderen. Mits niet te lang…. Een kastje met leien kloosterdak kost 12 euro, met tekst 14 euro. Dit geldt ook voor het pindakaasrestaurant dat geleverd wordt met een pot pindakaas met een geprepareerd deksel. Een lege pot kan later gevuld worden met vogelvoer of vetbollen. Hier kan het Ambacht Centrum een passende tekst in de houten schijf frezen. Zoals 'Happy Bird Day', een datum en dergelijke, hier is meer plaats. De prijs van dit restaurant inclusief pindakaas is 17 euro. Met tekst 20 euro.

Geef uw bestelling door via jaap@ambachtcentrumgrave.nl of app of bel deze door op 06-30382102. U krijgt dan bericht wanneer uw bestelling kan worden afgehaald op het klooster aan de Basilius van Bruggelaan 2 te Velp. U heeft dan tevens de gelegenheid eens binnen te kijken, misschien is het wat voor u om bij te dragen aan een van de activiteiten van het Ambacht Centrum Grave.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties