Velp

Volop activiteiten bij De Zandkruiers in Velp

'Al 25 jaar de thema-avond op maandag'

Door Freddy Klooté

ZANDKRUIERSRIJK - Het carnavalsleven bij De Zandkruiers in Velp bruist. Jan van Thiel en Bernard van Eldijk, vertegenwoordigers van de maandagavondactiviteit, zijn er super enthousiast over. Jan: “Dit jaar organiseren we die avond voor de 25ste keer. Natuurlijk weer met een origineel, nieuw thema, dat bij onze Prinses Kim I past. Dat was ook de bedoeling toen we het voor het eerst organiseerden. Het was 1994/1995, de belangstelling voor de maandagvondactiviteiten liep wat terug. Ik was toevallig net de Prins. Samen met Moritz Böhmer, Jan Opsteegh en Diny van Thiel hebben we onze schouders onder een nieuw onderdeel van het carnavalsgebeuren in Velp gestoken: de thema-avond. Die eerste avond toen met als thema Dirty Dancing was meteen raak. En sindsdien hadden we er weer iets moois voor Velp bij. Iets moois waar ook mensen van buiten Velp met plezier naar toe kwamen. En nu vieren we dat dus voor de 25ste keer.”

“Carnavalsvereniging De Zandkruiers is een club waar we trots op kunnen zijn. Een club waarin veel gebeurt. Er zijn de nodige activiteiten die georganiseerd worden, waarbij men ook ziet dat het gewaardeerd wordt. Zie de prachtige optocht die de laatste jaren enorm gegroeid is. De Pronkzittingen die geweldig neergezet worden. De maandagavond thema-avond is een groot succes voor jong en oud”, zo memoreert Jan Opsteegh zijn vereniging op de website. “Bijzonder mag vermeld worden de Dansgarde. Het is ongelooflijk hoeveel energie er in wordt gestopt. De Zandkruiers is een vereniging waar eenieder zich thuis voelt en weet waarvoor de vereniging staat. Gezelligheid, samenwerking, het delen van lief en leed en elkaar steunen op momenten dat het nodig is.”
Vandaag heb ik Jan van Thiel en Bernard van Eldijk dus te gast. Twee mensen met een Velps hart. Twee oud-Prinsen. Twee enthousiastelingen van de Themafeesten. “We proberen elk jaar weer origineel te zijn, wat de keuze van ons thema betreft. Toegespitst op de Prins(es)”, vertelt Bernard, zelf Prins in 2006/2007, met als thema China Town. “Er was en is ook altijd passende muziek. Meestal van bandjes uit de omgeving”, vult Jan aan. Hij laat een krantenbericht uit 1995 zien: “Vorig jaar werd voor het eerst sinds jaren weer aandacht besteed aan de maandagavond. We hadden niet verwacht dat het razend druk zou worden. 25 man en veel schik was leuker dan 500 mensen en geen bal aan. Het werden er uiteindelijk 200 in het paviljoen van de Nachtegaal. De sfeer was grandioos. En dat moest nog eens worden overgedaan.” Dat 'nog eens overdoen' viert komende carnavalsmaandag het zilveren jubileum. Het thema toen was 'Niet normaal'. En eigenlijk was dat ook zo. Niemand had zo’n succes verwacht.

Carnaval 2019
Onder leiding van Jeugdprins Tygo I en Prinses Kim I gaan De Zandkruiers de komende carnaval in. Met natuurlijk de grandioze optocht, waarbij het de laatste jaren steeds drukker wordt. En op maandagavond, vanaf 20 uur, in Ons Trefpunt de Zilveren Thema-avond. Het thema dit jaar, met voor het eerst in de geschiedenis een Prinses als Heerseres, is Glitter & Glamour. “Met natuurlijk de gezelligheid en de creativiteit voorop. Met voor iedere thema-ganger een foto. Voor de beste eenling, het beste duo en de leukste groep, een fraaie oorkonde en wat munten. Ik weet zeker dat het weer een geweldig feest wordt in Ons Trefpunt”, vertelt Jan, met stralende ogen. “Heb je trouwens ons affiche van de thema-avond al gezien? Pure kunst. Net als die van de vorige jaren, die verzorgd zijn door achtereenvolgens Annet van Kleef, Teun Hendrix en Roel de Wildt.”
Bernard: “Natuurlijk is ook de zaal in passende stijl versierd. Het wordt weer een warm nest waar het goed toeven is. Nogmaals: voor jong en oud. En de entree is gratis. Ook dat is prettig. We willen graag met z’n allen carnaval vieren, dus de entreeprijs mag geen beletsel zijn om te komen.”
Jan van Thiel geniet van het succes van het Velpse carnaval: “Maar dat is voor ons geen reden om op onze handen te gaan zitten. We blijven actief bezig. Zoeken naar wat anders en beter kan. Het moet telkens weer een verrassing zijn.”

Prinses Kim I
“Een nieuw tijdperk voor Velp breekt nu aan, dit jaar zal ik als prinses voorop in de polonaise gaan.” Met deze lijfspreuk is de Prinses van De Zandkruiers al aan de voorbereidingen van carnaval 2019 begonnen. Bezoeken aan zusterverenigingen, een optreden in de live tv-uitzending Linders & Linders zitten er al op. Kim in de Velpse carnavalskrant: “Ik heb al vele mooie avonden gehad en ik kan echt genieten van alles wat er om me heen gebeurt. Iets wat je pas kan ervaren door het te zijn. Ik hoop jullie tijdens de carnavalsdagen allemaal te zien en mee te doen waar een klein dorp groot in is: Feest.”

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties

DigikrantOok hier adverteren?

WeerLuister live naar L-FM


 

Agenda

 


Uw agendapunt hier?