Grave

Veel verrassingen bij 56ste Pothuusburgse Pronkzittingen

Door Marleen Peters

POTHUUSBURG - Vrijdag 24 en zaterdag 25 januari was het weer zover. Na maanden van voorbereiding werden voor de 56ste keer de Pothuusburgse Pronkzittingen gehouden. Een afwisselend programma met een veelzijdigheid aan acts en artiesten.

Traditiegetrouw werd na de ontvangst van Prins Tita XL de Kanjer van de Graaf bekendgemaakt. Dit jaar is deze eer geheel terecht voor Loek Adriaans, deze alleskunner is al vele jaren zeer betrokken bij vele Graafse evenementen en verenigingen.
Met de gardedans van de Graevinnen werd het programma gestart. Een energieke dans perfect uitgevoerd door deze meiden. De familie kwam speciaal voor Prins Tita optreden en bracht met een film een kijkje in het dagelijkse leven van ons Prinsje en met een mooi afsluitend lied zat de stemming er al flink in. Ook de Raad van Elfjes brachten in gedichtvorm en met fantastische uitbeeldingen het hele gevolg goed in beeld. Wa doet ie, een prachtig zangnummer uitgevoerd door Yvonne en Harry van Tuijn en Lia en Ben Peters met begeleiding door Albert van Woerden, was een nummer dat al snel door de zaal meegezongen werd. Deze club heeft na vorig jaar gelukkig de smaak van het optreden weer goed te pakken.

Tita’s pyjamaparty
Er volgde al snel nog meer verrassingen; het klein gevolg bracht een komische act in een gigantisch bed getiteld Tita’s pyjamaparty. In niets verhullende nachtkleding kwamen zij even een boekje opendoen over Prins Tita en gevolg.
De dansgarde, die dit jaar bestaat uit 9 geweldige dansers, bracht haar gardedans ten tonele waarbij je kon zien dat hier vele trainingsuurtjes in hebben gezeten. Het programma ging in volle vaart verder met de buut Kleur bekennen, uitgevoerd door Jos Derksen, die op grappige wijze de zwartenpietendiscussie aan de kaak stelde.

Prins Tita kon toen weer gaan zitten voor een verrassingsact, de internationale aubade die een beeld gaf over de reizen naar de wijnfeesten in Bopart. Kitty de Greeff werd bij haar zang niet alleen begeleid door Albert van Woerden, maar ook nog eens door 4 mannen die verborgen talenten blijken te hebben en op geheel eigen wijze deze act hilarisch maakte.
Vaste buutreedners Marnix en Jeroen van Druten, de Brutale bruurkes, waren ook dit jaar weer van de partij, deze keer als Marnix en Obelix waarbij vele Graafse onderwerpen de revue passeerden. Dit keer ook met handige tips om te bepalen wie er aan de beurt is om de afwas te doen. Voor de afterparty op de 5e verdieping van Catharinahof was zoveel interesse dat deze verplaatst werd naar de theaterzaal.

Sprookje 2.0
Na de pauze was het tijd voor Sprookje 2.0, uitgevoerd door de Raad van Elf. Meerdere sprookjes werden vernuftig door elkaar verteld en vertaald naar onze moderne tijd en door de heren perfect uitgebeeld.
Dancing Queens, een optreden van de 4 ex-heersers van het carnavalsjaar 2017-2018. Jochem uit Velp, Joost uit Gassel, Trees uit Escharen en Cindy uit Grave kregen met een te gekke medley van Abba het publiek helemaal mee. Dit was ook het geval bij de buut genaamd De zak nr. 14, gebracht door Jan Verhaaren, die dit jaar al voor de 38ste keer op het podium stond bij de pronkzittingen. Met zijn verhaal over zijn deelname aan de 'weltmeister' kampioenschappen zaklopen in Saksen Duitsland had hij al snel de hele zaal op zijn hand. Het gevolg van het gevolg werd uitgevoerd door vrienden van de Prins en zijn gevolg en was wederom een complete verrassing. Na een spectaculaire opkomst brachten zij speciaal voor hen een lied ten gehore waarbij de muzikale ondersteuning bestond uit bierkratjes.

Grave draait door, gebracht door Graafsche Vrouwen, was een show waarbij bekende Gravenaren uitgebeeld als typetjes hun talenten lieten zien. Hierbij werden de vele vrijwilligers die Grave heeft mooi in het zonnetje gezet met een afsluitend lied.
Na een mooie introductie van Toos Kleisterlee als prinses betrad Arno Verhaaren het podium als koning op een heuse troon. Beveiliger Cindy van Kuppeveld hield alles goed in de gaten en had waar nodig een kritische noot richting de koning. Als ik dan weer geen Tita mag worden dan word ik wel koning, aldus Arno. Met zijn eigen volkslied en mooie woorden richting de Prins en het gevolg werd deze buut in stijl afgesloten.
De dansgarde bracht een spetterende showdans op muziek van High school musical waar het enthousiasme vanaf straalde. Als laatste programmapunt trad Jos Kezijer op met een sterke buut die alle ins- en outs prijsgaf over alles wat je 'd'n urste keer' meemaakt.

Na dit gevarieerde programma werd de avond op gepaste wijze afgesloten en kwamen alle artiesten onder begeleiding van de Mertbloazers het toneel op voor de grande finale om deze fantastische pronkzittingen traditioneel af te sluiten.

 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties