Grave

Grave Helpt en wordt geholpen

'Veel stille armoede in Grave'

Door Freddy Klooté

GRAVE - “Op Facebook kwam er een noodkreet van een moeder voorbij. 'Wie kan er helpen om een cadeautje in de schoen van mijn kind te doen?' Dat raakte mij en Bea diep. We hebben het op Facebook gezet. We waren blijkbaar niet de enigen die er van geschrokken waren. Eind november hebben we, na een poosje als Grave Helpt, veel vrienden die wilden helpen, gekregen. Van Facebook moesten we er een naam aan hangen en dat hebben we maar gedaan. We wilden er onze naam helemaal niet bij, want het gaat niet om ons.” Aan het woord is Theo van Gent, woonachtig aan de Estersveldlaan. Een man met een groot hart. Samen met vrouwlief Bea is hij de oprichter van Grave Helpt. “Intussen was als reactie op de noodkreet van die moeder een auto aan het rijden gegaan. Dat liep heel goed en het schoentje was gevuld.”

In Nederland functioneert de Voedselbank. Als je net iets te veel verdient, kom je niet in aanmerking. Dan begint voor velen de stille armoede. In Noord-Brabant schijnt dat 20 procent van de gezinnen te zijn. Voor Grave zou dat op zo’n 3.000 mensen komen. Dat is veel. Heel veel. Er komt niet veel van naar buiten. Schaamte zorgt voor de stilte. Gelukkig begint daar wat verandering in te komen. Niet in het minst door de activiteiten die Grave Helpt organiseert en de vele hulp die door welwillende Gravenaren wordt geboden. “Hartverwarmende hulp”, vinden Theo en Bea van Gent.

Theo en Bea van Gent
Theo van Gent is geboren en getogen Nijmegenaar: “Ik heb na mijn schooltijd altijd in de zorg gewerkt. Als broeder. Met veel zusters. Altijd ook als vrijwilliger gewerkt. Bij de scouting en bij de kampementen van de Vierdaagse. 25 jaar heb ik samen met vele anderen die kampementen georganiseerd. 300 gasten hadden we en 80 vrijwilligers. De laatste elf jaar was het kamp in Wijchen. Twee jaar geleden moest ik stoppen met werken. Mijn lichaam wilde niet meer wat ik wilde.”
Bea van Gent is een Arnhemse. Ik kijk verschrikt. Nijmegenaar en Arnhemse. Kan dat? Ze schieten keihard in de lach. “Dat gaat prima”, schatert Bea. Zij deed na het VWO een opleiding bij Schoevers en heeft sindsdien op diverse plaatsen gewerkt. Haar vader was militair: “Dat betekende heel veel verhuizen. Ik heb twee keer in Duitsland gewoond. Zijn laatste plaats was de Generaal de Bonskazerne in Velp. We zijn toen in Velp gaan wonen.”
Het stel ontmoette elkaar, na mislukte relaties, op het internet. De liefde zorgde dat ook Theo de brug over de Maas kon oversteken en sinds 16 jaar wonen ze in Grave. Over helpen gesproken. Bea is momenteel zonder werk en wil dolgraag aan de slag. Met haar VWO en Schoevers moet dat zeker lukken. Zo’n helper moet ook geholpen worden. Vind ik.

'Grave helpt'
Na de moeder en de lege schoen is het allemaal snel gegaan. Grave Helpt bleek al snel een succes. “Het begon met een speelgoedactie. We zochten naar een plek om alles op te kunnen bergen. Via Jos Somers konden we in Catharinahof terecht. Twee weken hebben we de spullen die door tien tot twaalf vrijwilligers met een groot hart zijn opgehaald, opgepoetst en leuk als Sinterklaaspakje versierd. Toen moesten we nog een plek hebben om de pakketjes uit te stallen. Met veel medewerking van Tjeerd Giesbers, Tom Schouten en het Sinterklaashuis, konden we op 4 december onze pakjesactie tentoonstellen. We konden 43 kinderen blij maken”, vertelt Theo met vochtige ogen. Dat was nog maar het begin. Er volgde een Kerstactie. De Glazen Poort die dit al een paar jaar met succes had gedaan, zat even met gebrek aan tijd en Grave Helpt sprong erin.
Bea: “Het was met geen pen te beschrijven wat je overkomt. Via weer Tjeerd Giesbers hadden we een grote ruimte gekregen. Een mevrouw belde. Ze had nog 30 euro over van haar boodschappen. Ze vroeg wat we nog konden gebruiken. Een uurtje later kwam ze met zeker 100 euro aan spulletjes aanrijden. Jongelui die voor een iPad aan het sparen waren kochten 120 flessen frisdrank van hun spaargeld. Zomaar een paar voorbeelden. Hartverwarmend. Op de dag van het ophalen waren daar huilende moeders en bomen van kerels met tranen. Schrijnende situaties. Je spreekt ze en hoort ze.”
Na die geslaagde Kerstactie kwam de carnavalswinkel. Met kostuums voor één of anderhalve euro. Weer met dank aan veel gulle gevers. Daarna volgde de Paasbrunch in Esterade, gevolgd door het naar huis gaan met een vol pakket. “Zoveel mensen die iets voor een ander over hebben”, verzucht een dankbare Bea.

Grave Helpt gaat door. Natuurlijk. Het wordt een officiële stichting. Theo: “Dat vraagt om nog twee bestuursleden. We hopen dat mensen zich gaan aanmelden. Verder hebben we nog één grote wens. Een eigen plek, waar we de spulletjes kunnen opbergen. Waar we eventueel voedsel kunnen bereiden. Van waaruit we mensen kunnen ontvangen. Dan kunnen we continuïteit aanbrengen in onze hulp. Dat is onze droom.”

Voor informatie (of een baan voor Bea) kun je bellen naar 06-19693106. Je kunt je ook gewoon aanmelden als vriend op de Facebookpagina Grave Helpt.

Sinterklaas.

Oudjaarsdag.

Oudjaarsdag.

Carnavalshuus.

Carnavalshuus.

Pasen.

Pasen.

|Doorsturen

Daniela

2017-05-03 18:11:55

Er staat een fout in het laatste stukje.

Het is Bea niet Thea!!

Paul Verstegen

2017-05-03 18:53:59

Dag Daniela. Bedankt voor je opmerkzaamheid. Wij hebben het aangepast.

Lamiaa ibrahim

2017-05-25 12:17:55

Ik Will koelkast 

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Meest gelezen

Laatste reacties