Grave

Mooiland bouwt 41 sociale-huurappartementen

Veel archeologische vondsten op bouwterrein aan Oliestraat Grave

Door Annelies Graafsma

GRAVE - Woningcorporatie Mooiland gaat 41 sociale-huurappartementen bouwen aan de Oliestraat in Grave. Het wordt een mix van stijlen: historische Graafse architectuur en Bossche School. Voordat de bouw kan starten moet de grond vrij zijn van muurwerk en puin. In het bouwperceel liggen in diepere lagen zeer oude kelders en muren; uniek cultureel erfgoed dat behouden moet blijven. Mooiland gaf opdracht alles zorgvuldig in kaart te brengen. Archeologen zijn nu ruim drie weken aan het werk en worden steeds opnieuw verrast.

Het enthousiasme van de ploeg is enorm als ze op een kadermuur uit de zestiende eeuw stuiten. De muur is tot minimaal zes meter onder het toenmalige maaiveld ingegraven. Een diepte die ook indruk maakt op de vele nieuwsgierige wandelaars die een kijkje komen nemen. Johan van Kampen van VUhbs archeologie: "Wat we hier nu hebben gevonden is een enorme verrijking voor de kennis over Grave. Onze opdracht om hier te graven wordt steeds uitgebreider. Eerst deden we onderzoek op de bouwlocatie van Mooiland en nu ook op het terrein van I am Grave in de Oliestraat. We vinden een geschiedenis die ook wij niet kenden." Van Kampen laat een zilveren ringbroche zien uit de dertiende of veertiende eeuw met een christelijke inscriptie en een gouden ring uit de zestiende eeuw. Zijn collega Luc Pasteels (foto), lid van de familie Verhaak van de vroegere boekhandel in de Rogstraat, heeft op basis van gegevens van Lenie van Lieshout, historica van het Graafs Museum, het huis van één van zijn achterooms opgegraven.

Van Kampen: "We hebben opnieuw veel informatie verzameld over de geschiedenis van Grave. We vonden onder andere een gracht uit de dertiende en veertiende eeuw en restanten van bewoning uit de late dertiende eeuw die niet bekend waren. Dit laatste is vooral bijzonder omdat eerder werd gedacht dat er alleen in het centrum gewoond werd. De woningen uit de dertiende eeuw waren van hout. Hiervan hebben we vanwege de goede conservering nog palen aangetroffen. Ook hebben we aardewerk, metaal, bot en leren objecten uit deze periode gevonden. We vermoeden dat er een leerlooierij heeft gezeten. Aan het einde van de veertiende eeuw ging men over op bouwen in steen. Van die periode dateren de muurwerk, kelders en de beer- en waterputten."

Maurice van Nistelrooij, projectleider van Mooiland, verwacht straks geen problemen met de fundering: "De bouw start over twee weken met het boren van bronnen (duurzaam verwarmen, red.) op 180 meter diepte. De archeologische vondsten worden beschreven in een rapport en ik hoop dat het bevoegd gezag in Den Bosch besluit een aantal bodemvondsten een plek te geven in het Stadsmuseum Grave. Een expositie zou mooi zijn, daar ga ik mij voor inzetten. Wij dekken alles straks weer zorgvuldig toe."

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties