Grave

Unieke muurresten van kasteel gevonden bij graafwerkzaamheden in centrum Grave

Door Annelies Graafsma

GRAVE - Op de hoek Trompetterstraat-Lunetten in het centrum van Grave zijn bij graafwerkzaamheden unieke muurresten gevonden van het kasteel van Grave. De machinist van de graafmachine van aannemersbedrijf Remmits wist, toen hij ontdekte dat hij op iets speciaals stuitte, meteen wat hij moest doen: stoppen! Coördinerend archeoloog Chamma Cohen Stuart werd direct geïnformeerd. Samen met twee collega’s is ze begonnen met het uitgraven van muurrestanten en van een groot zwaar blok, waarschijnlijk een hoekversteviging, met daar tegenaan een binnenruimte.

De graafwerkzaamheden in de Trompetterstraat zijn nodig in verband met het vernieuwen van de riolering. De gevonden restanten zitten de verdere werkzaamheden echt in de weg. Toch is het enthousiasme van alle betrokkenen groot. De vondst is enorm belangrijk. Ze laat zien hoe de stad Grave er in de zeventiende eeuw uitzag. Cohen Stuart: "Ik wil echt complimenten maken aan de aannemer. Die heeft zeer zorgvuldig gehandeld. We vermoeden dat deze muur onder de bibliotheek van Grave doorloopt. Het gaat om een muur van de kruidentuin van het kasteel van Grave. We zien dat de muur bovenop een nog oudere muur staat, waarschijnlijk uit de zestiende eeuw. Heel gebruikelijk in die tijd was dat er iets werd afgebroken en dat de stenen dan hergebruikt werden voor iets nieuws. Deskundigen uit Grave bevestigen het idee dat het hier gaat om muren van de kruidentuin die aansluiten op de muur die om de kasteeltuin liep".

Het liefst laat een archeoloog zo’n vondst op z’n plaats liggen. De muurresten bevinden zich midden op de Trompetterstraat, de toegangsweg naar de binnenstad. Er zijn foto’s gemaakt, er is materiaal meegenomen, gegevens zijn genoteerd, maar dat is het dan ook. Toch oppert Chamma Cohen Stuart de mogelijkheid om het geheel uit te graven: "De Vestingvisie Grave van West8 zegt ons overal in de stad de vesting zichtbaar te maken. Dat hebben we al gedaan bij de N321. Daar zie je contouren van de wallen. Als we dit kunnen uitgraven, kunnen we deze vondst ergens, ik weet nog niet hoe en waar, laten zien."

Slagvaardigheid en doortastendheid, met oog voor het unieke dat aan de oppervlakte is gekomen, zijn geboden. Het werk moet door en de nieuwe riolering moet dwars door de plek waar de restanten gevonden zijn heen. Verplaatsen is hiermee een reële optie.

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties