Grave

9 en 10 augustus: tiende Ballonfestival in Grave

'Twee dagen spelen met de wind'

Door Freddy Klooté

GRAVE - “Ik weet nog hoe we zijn begonnen. Tien jaar geleden. Het evenement werd op één avond gehouden. Met achttien ballonnen. Alle mensen die dat wilden konden mee.” Aan het woord is Paschal Noor, de enthousiaste kartrekker van het inmiddels internationaal bekend ballonfestival, dat elk jaar op die schitterende locatie aan de Maas wordt gehouden. Samen met zijn al even enthousiaste vrouw Mirjam en de man die zorgt dat iedereen het goed kan zien, Gérard Rensen. Een ijzersterk trio, dat wordt ondersteund door de zevenkoppige commissie. Mirjam: “Elk lid van die commissie zorgt voor een bepaald onderdeel van de organisatie. Voor het horecagedeelte bijvoorbeeld, of voor de techniek. Zij worden op hun beurt weer ondersteund door de tachtig vrijwilligers.” Samen hebben ze Grave internationaal op de kaart gezet: bezoekers komen uit Nederland, maar ook uit Duitsland en België.

Opstijgende ballonnen in 2018. (foto: Ben Bläss)

De interesse is in die tien jaar enorm gegroeid. “We zijn vorig jaar in november met de voorbereidingen begonnen. Al snel waren alle plaatsen voor de 35 ballonnen weg. Het maximum dat we mogen oplaten. Ook de aanvragen om mee te vliegen stroomden binnen. We hebben op dit moment alleen nog een paar plaatsen voor de vrijdagavond over. En voor de helikoptervluchten op zaterdag zitten we al helemaal vol”, weet Paschal. Ja, ook helikoptervluchten. Mirjam: “Al tien jaar proberen we elk jaar iets nieuws in het programma te brengen. Dit jaar hebben we één avond een fly-in. Een wedstrijd in precisie. Een vijftal ballonnen stijgt vanaf een andere plaats op en vliegt over het festivalterrein. Daar beneden ligt een markerpunt. Iemand in de ballon gooit de marker zo dicht mogelijk bij het markerpunt. Dat wordt spannend voor de duizenden bezoekers.” Zo varen we al langzaam het programma binnen.

Programma 2019
“Voor het totale programma kun je terecht op onze site www.ballonfestival-grave.nl. Ik haal er een paar willekeurige onderdelen uit”, vertelt Paschal Noor. “Ik begin met de kinderen. Op beide dagen zijn er voor de kinderen allerlei attracties. Net als het hele festival zijn ook deze attracties gratis. Leuk is natuurlijk ook om de opbouw van de ballonnen te zien. Dat is op beide dagen om 18.45 uur. Om 19.15 uur stijgt de eerste ballon op. Ja, ik zie al wat je wilt vragen: ook de befaamde Night Glow is er weer. Op vrijdag om 22.30 uur.”
Mirjam zit al even ongeduldig te wachten: “De kinderen kunnen op vrijdag al om 17 uur en op zaterdag om 16 uur op de feestwei terecht. De helikoptervluchten beginnen op zaterdag al om 14.30 uur. Ach, je leest het allemaal wel op de site, al wil ik er graag nog extra bij vermelden dat John van Gastel al voor het tiende jaar aanwezig zal zijn met een demonstratie van zijn modelvliegtuigen. Op beide dagen vanaf 20.30 uur. Natuurlijk is er ook muziek. DJ Alex en René Goossens zijn er op vrijdagavond en Bandje Speciaal stilt de muzikale honger op zaterdag." “Nou, honger hoeft niemand te lijden”, lacht Paschal. "We hebben alles op het terrein van een frietje tot een tosti. En ook van de dorst zal niemand omkomen. Trouwens, zaterdagavond nemen we afscheid van het festival 2019 met een spetterend vuurwerk. Om middernacht.”

Ballonnen
Het leven van Paschal en Mirjam Noor draait in deze tijd vooral om ballonnen. Komende weken, vóór het festival in Grave, gaan ze nog even varen en sfeer opsnuiven in Kevelaer, Joure en in Frankrijk. “Grote festivals”, zegt Mirjam met een grote glimlach, “maar Grave is het gezelligste festival. Met de leukste sfeer.”
Om die sfeer te benadrukken geeft Paschal een voorbeeld: “Op zondagavond geven we ter gelegenheid van ons jubileum alle vrijwilligers de kans om vanaf de festivalplek een tocht met een ballon te maken. Zij hebben tien jaar voor ons klaar gestaan, en nu willen we ze graag bedanken.” Een schitterend initiatief. “Nu ik aan het bedanken ben begonnen”, vertelt Paschal geestdriftig verder, “we geven ook een grote pluim van dankbaarheid aan het Graafse gemeentebestuur, dat dit jaar al de verkeers- en veiligheidsproblemen van ons heeft overgenomen. Het wordt steeds drukker. Er ontstaan files en die behoeven begeleiding. De beste tip die ik kan geven is om op de fiets te komen. Op diverse plaatsen, dicht bij het festivalterrein hebben we fietsenstallingen.”
De organisatie heeft het goed voor elkaar. Er is maar één onzekere factor. Mirjam: “Het weer. Dat wordt op beide dagen nauwkeurig in de gaten gehouden door de Luchtvaart Meteorologische Dienst. Zelf hebben we ook onze 'eigen' meteoroloog. Die vrijwilliger heeft bij het KNMI gewerkt, en weet van wanten.”

Het gaan weer twee bijzondere dagen worden in Grave. In het sprookjesachtig decor van de Maasdijk, waar duizenden mensen, samengedrongen, genieten van de ballonnen. Rond en in special shapes zullen die statig de zwaartekracht trotseren. Met op de achtergrond de Maas, die het inmiddels gewoon is, dat Grave weer een topfestival heeft, en trots haar weg vervolgt.

Opstijgende ballonnen in 2018. (foto: Ben Bläss)

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties