Grave

'Beklemmende roman over reisje over de Rijn'

Twaalfde roman Gravenaar Anthonie van de Wardt

Door Freddy Klooté

GRAVE - Een rustige man, een warm welkom, een heerlijke kop koffie en een fijn gesprek. Ik ben bij schrijver en kunstschilder Anthonie van de Wardt. Sinds twintig jaar woonachtig in Grave: “Ik ben geboren in Santpoort. Een dorp in de gemeente Velsen. Ik heb de opleiding Kunstacademie in Den Haag gedaan. Omdat ik van jongs af aan veel met tekenen bezig was geweest, slaagde ik met vlag en wimpel voor het toelatingsexamen. En voor het eindexamen. Met deze blijk van creativiteit kwam ik in de reclamewereld terecht als ontwerper. Ik begon me ook voor de teksten die passeerden te interesseren en mijn bijdragen hierbij werden gretig gebruikt. Ik ontdekte dat ik wel iets met schrijven had”. Wat volgde waren 53 cursussen die met schrijven te maken hadden. “Ik deed zelfs een cursus toneelschrijven in Maastricht. Ik weet inmiddels dat ik kan schrijven. Dat weten de lezers blijkbaar ook, want het aantal romans staat nu op twaalf”. Na diverse omwegen en avonturen kwam ik in 2001 in Grave te wonen. Ik voel me inmiddels Gravenaar”.

'Een vlinder op mijn hand'
Uitgeverij Elikser omschrijft de roman als volgt: “Wouter Dorland wordt door zijn neef overgehaald om hem te assisteren bij het begeleiden van een groepje mensen met een verstandelijke beperking. Met het cruiseschip “De Horizon” vertrekken zij voor acht dagen voor een reisje over de Rijn. Voor Wouter betekent dit dat hij vanuit zijn betrekkelijk rustige leventje plotseling in het diepe wordt gegooid. De kleine hutten en smalle gangen op het schip benauwen hem. Het onvoorspelbare gedrag van de medereizigers met een beperking brengt hem nog meer uit zijn evenwicht. Na een paar dagen raakt hij verstrikt in de omgang met de overige passagiers en de aantrekkelijke begeleidster van een van de mensen met een beperking. Onverwacht kloppen er ook sluimerende trauma’s aan. Kleine voorvallen met dramatische gevolgen dwingen de kapitein om Wouter te vragen het schip te verlaten. Als “De Horizon” na de reis weer aanlegt in Nederland zijn er alleen maar verliezers”.

Als ik Anthonie vraag of er autobiografische trekjes in de roman aanwezig zijn, knikt hij bedachtzaam: “In elke roman zit wel iets van jezelf. In dit geval vertelde een vriend me over het leven op een cruiseschip. Over het reilen en zeilen aan boord. Ik zag daar wel een verhaal in en ging op zo’n boot kijken. De nauwe gangen benauwden me. De hele gang van zaken, van de oproep om naar links te kijken omdat er iets moois te zien is, tot het belletje voor de lunch, is niets voor mij. Maar het gaf me een prima achtergrond voor het verhaal dat in mijn hoofd ontstond”. Maar zoiets kun je toch niet bij elke roman doen? Ik doel op mijn lievelingsroman van Anthonie, “Het grote slapen”, over een tocht naar Santiago de Compostella. Anthonie, tot mijn verbazing: “Ja hoor. Die tocht heb ik ook gelopen. Vandaar dat ik op alle rustpunten precies wist wat ik er wel of niet kon laten gebeuren”.

Het schrijven
“In mijn gedachten ben ik op reis gegaan en laten gebeuren wat er zou gebeuren. De boot loopt vol met allerlei mensen. Binnen een week ontstaan relaties tussen mensen, waarbij onderliggende trauma’s en verlangens een bepalende rol spelen. Je kunt omgaan met iemand, maar je weet nooit wat in iemands innerlijk speelt. En dat kan leiden tot confrontaties. Hoe dichter je bij elkaar komt, des te meer ontdek je en des te groter die confrontaties kunnen zijn. In “Een vlinder op mijn hand” laat ik poëtische zaken zien, maar ook misleidende. En vooral blijkt dat de mens zwak is. Maar verder vertel ik er niets over. Ik laat de mensen graag tussen de regels door lezen. We hebben allemaal verschillende lagen. Een zwart deel en een zonnig deel. En alles wat daartussenin zit. Je zou deze roman een psychologische roman kunnen noemen, waarbij de hoofdpersoon wordt geconfronteerd met alle lagen die bij de mens aanwezig zijn”. Anthonie van de Wardt heeft een strak schrijfschema: “Elke ochtend werk ik drie uur aan een roman. De laatste tijd smokkel ik wel een beetje met die drie uur”, lacht hij. “Ach, zal wel aan de leeftijd liggen”.

De roman Een vlinder op mijn hand is rechtstreeks te bestellen bij uitgeverij Elikser via jitskekingma@elikser.nl of 058-2894857. U kunt ook via de boekhandel van uw keuze bestellen. Er zijn in beide gevallen geen verzendkosten.

|Doorsturen

Uw reactie


Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties