Grave

Walk of the Dogs komt er weer aan

Tuin-struinen met de hond

Door Mirjam Schouten-Vanlaer

GRAVE - In het spoor van Natuurmonumenten-oprichter Jac P. Thijsse zijn honden en wandelaars van Walk of the Dogs dit jaar te gast in een aantal (particuliere) tuinen. Metal-artkunstenaar Joshua Pennings toont zijn beeldentuin en sculpturen. De vrijwilligers van Ambachtcentrum Grave laten zien hoe zij de metamorfose van de kloostertuin van kasteelklooster Bronckhorst in Velp tot stand gebracht hebben.

Pennings, internationaal bekend om zijn (voornamelijk) diersculpturen uit cortenstaal, nam een voormalige basisschool en speelplaats op de schop. In de beeldentuin is harmonie gecreëerd tussen de geëxposeerde werken uit hard staal en de natuurlijke omgeving. De kunstwerken zijn gemaakt van weervast staal, dat door het roestkleurige patina mooi samengaat met het groen van de tuin. De wandelaars maken er vrijdagavond 12 juli op hun doortocht naar de finish van de hondenvierdaagse een tussenstop. De kunstenaar is aanwezig voor tekst en uitleg.

Jac P. Thijsse
De natuur bij Grave was een vroege inspiratiebron voor Natuurmonumenten-oprichter Jac P. Thijsse. Als klein kind werd hij er geraakt door alles wat bloeit en groeit. Bij verschillende gelegenheden heeft hij aangegeven dat hier de passie ontstond voor zijn latere levenswerk. Van 1868 tot 1870 woonde het gezin Thijsse in een huis bij de fortwal op een vormwerk van de vesting, net buiten het stadje. Ze hadden daar ruimte voor verschillende tuinen: een moestuin, een bloementuin en kindertuintjes. Aan die tuin en de tijd in Grave heeft Thijsse zijn leven lang warme herinneringen bewaard. Hij schrijft daarover in 1940: “Den tuin bij ons huis, de oevers van de Maas, de heide bij Escharen en het aardige riviertje de Raam: mijn moeder, die met ons de bloementuintjes verzorgde; mijn vader, die een groot liefhebber was van hengelen en wandelen en ons dikwijls meenam en ons ook de vogelnestjes wees met de vergunning de jongen uit te halen en op te voeden, wat soms zelfs gelukte.”

Ambachtcentrum Grave
Met evenveel enthousiasme voor de natuur laten de vrijwilligers van Ambachtcentrum Grave donderdagavond 11 juli zien hoe zij de monumentale, verwilderde tuin van het voormalig nonnenklooster in Velp terugbrengen naar de oorspronkelijke staat. De nonnen waren er volledig afgesloten van de buitenwereld en dus zelfvoorzienend: een monumentale groentenkas en kippenhok herinneren daar nog aan. Bij de Lourdesgrot in de Velpse tuin kunnen de Walk of the Dogs-wandelaars een kaarsje opsteken. Beelden van de ervaringen in de tuinen worden vrijdagavond 12 juli getoond op de tussenstop bij Catharinahof. Speciaal voor de bewoners is daar ook de documentaire Priez pour nous van de jonge Nederlandse cineast Anne Jan Sybrandy te zien. Die neemt de kijkers mee naar het kloosterleven zoals dat nu nog is in een Belgisch klooster.

Hulphond Nederland
De opbrengst van Walk of the Dogs gaat naar Hulphond Nederland. Er wordt gelopen van 2 tot en met 5 juli in oergebied De Maashorst in Uden en van 9 tot en met 12 juli in Grave. Opgeven kan via walkofthedogs@gmail.com. Meer info is verkrijgbaar op www.walkofthedogs.nl en www.joshuapennings.com

 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties