Grave

Terugblik op het seizoen met Ans Fest van VVV TOP Grave

'Trots op het vernieuwde bezoekerscentrum'

Door Freddy Klooté

GRAVE - Na zo’n zomer, die alle records brak, en daarmee voor altijd de boeken in gaat, tot er weer zo’n on-Nederlandse periode aanbreekt, is alle reden om eens te gaan praten met Ans Fest. Ans is als vrijwilliger de leider/coördinator van toeristisch Grave. Samen met tien andere vrijwilligers runt zij de ruimte op de begane grond van het historisch stadhuis op de Markt in Grave: “Dit is het Toeristisch Ontmoetingspunt (TOP), dat hoort bij het Regionaal Bureau Toerisme (RBT) Land van Cuijk. Wij zijn er om het Land van Cuijk in het algemeen en Grave in het bijzonder te promoten. Kom, dan zal ik jullie met trots het vernieuwd bezoekerscentrum laten zien”. (foto's: Veerle Koninkx)

Voordat je het gebouw binnen gaat, is een moment van ingetogen bewondering voor het fraai gerestaureerde gebouw, wel op zijn plaats. Op de plek waar in de dertiende eeuw het eerste stadhuis is gebouwd, is het gebouw naar de staat van 1730 gerestaureerd. Als je binnenkomt, sla je met enkele stappen een kleine drie eeuwen over. Rechts zie je een gedeelte dat is ingeruimd als een kenniscentrum over de Zuiderwaterlinie. De 160 km lange route langs oude stadjes, historische forten en schansen tussen Bergen op Zoom en Grave, die je per fiets of zelfs wandelend kunt afleggen. Met behulp van diverse moderne computersnufjes kun je in het toeristisch bezoekerscentrum alle mogelijke kennis opdoen. Er is zelfs plaats voor een interactieve tafel en zuilen. Aan de linkerkant zit Ans met haar vrijwilligers. Het hele jaar door. Tussen 10.00 en 16.00 uur, van dinsdag tot en met zaterdag. Klaar om bezoekers van informatie te voorzien. Ans: “Voor een impressie kun je ook op Facebook kijken: Toeristisch Ontmoetingspunt/ Tourist Information”.

Bezoekerscentrum
“Officieel en juridisch vallen we onder de Stichting Graafs Erfgoed”, vertelt Ans verder. “De penningmeester is een grote hulp bij onze financiële werkzaamheden. Verder is er in Grave nog een Platform Toerisme, waar Jenneke van Dongen voorzitter van is. Zij ontwikkelt bijvoorbeeld folders en hebben een werkgroep accommodatiehouders. De huisstijl van alle folders en ook de stijl van de vernieuwde inrichting is in handen van de firma Weijsters & Kooij. Die doen werkelijk geweldig werk”.

Afgelopen lange, hete zomer, was het weer druk in het oude vestingstadje aan de Maas. Ans Fest somt op: “Het waren vooral dagjesmensen, maar ook bezoekers die op de campings of in een bed & breakfast zijn. Verder uiteraard de vele wandelaars. We liggen ook op de Pelgrimsroute vanuit Nijmegen. Natuurlijk ook de vele groepen met fietsers en de bootjesmensen die bij De Stuw hun onderkomen hadden gevonden. Op dinsdagmiddag in juli en augustus organiseerden we de zomerwandelingen, onder leiding van één van onze stadsgidsen. Daarvan hebben we er nu vijf en één in opleiding. Een groot succes was dat. Op verzoek organiseren we trouwens het hele jaar door stadswandelingen met een stadsgids. We hebben er binnenkort weer één in de agenda staan. Met maar liefst zestig gasten, waarvoor we drie stadsgidsen moeten inschakelen. In december aanstaande organiseren we de winterwandeling, in combinatie met evenementen die de Graafse ondernemers rond Kerstmis organiseren”.

Informatie
Rekken vol met informatie kun je hier vinden. Over Grave, maar ook over alle plaatsen in de omgeving. Ans: “In de zomer komen mensen met allerlei vragen binnen. Bijvoorbeeld over de dichtstbijzijnde supermarkt, over de camperplaatsen en over overnachtingsplaatsen. De plattegrondjes zijn heel populair, net als winkelfolders en fietsroutekaarten. We hebben ook betaalde informatie zoals een fiets- en wandelknooppuntenkaart of een vaarkaart. Verder verkopen we ook heel originele souvenirs van echte kunstenaars. Werk van de onlangs overleden Jacques Merkx en van Rob van Veen. Soms zijn er ook speciale vragen. Zoals die meneer die de toren van de Elisabeth wilde beklimmen om van daaruit foto’s te kunnen maken. Helaas voor hem was de toren nog niet voor het publiek geopend. Er waren ook mensen die naar hun voorouders kwamen vragen. Die kunnen we doorverwijzen naar het Graafs Museum. We proberen zoveel mogelijk informatie door te geven. Mensen leggen hier ook flyers als ze een evenement in Grave hebben. We geven ook informatie op de jaarlijkse avond voor nieuwe bewoners van Grave. En als de Cloveniers weer eens eropuit trekken, nemen ze ook vaak folders van Grave mee”.

Ze hebben het goed voor elkaar, Ans Fest en haar vrijwilligers, al mogen er volgens Ans best nog een paar bijkomen (0486-870067): “Het is maar voor één dagdeel. En het is toch geweldig als je iemand kunt helpen?” Als je dan ook nog in zo’n geweldige ruimte mag werken, waar verleden en heden elkaar ontmoeten, is het helemaal een feest. Trouwens, ook “gewone” Gravenaren mogen gerust binnenkomen. Het is zeer de moeite waard.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties