Grave

'Ik geef mijn kindje met alle liefde aan Sylvia Michiels'

Toon van den Berg gaat met pensioen

Door Freddy Klooté

GRAVE - “Lieve klanten, eind februari ga ik met pensioen en stop ik met mijn winkel. Ik moet nog erg aan het idee wennen, en het zal voor al mijn trouwe klanten ook anders zijn als mijn vertrouwde winkel er dan niet meer is”. Het was 13 januari 2021 dat dit bericht op Facebook verscheen. De klok van de Elisabeth stond even stil. Het nieuws verspreidde zich als een lopend vuurtje door Grave. Toon. Toontje. Van Toon’s Bloemenwinkel. Al 42 jaar meer dan een begrip in het stadje. Toon, creatief, sociaal, lief, meelevend, begripvol en kunstzinnig. Met een ijzersterk geheugen over wensen en voorkeuren van zijn klanten. Die Toon stopt er mee: “De reacties waren enorm. Zoveel complimenten. De meeste mensen ontvangen ze na hun leven. Ik nu al. Heel emotioneel is dit. Heel ontroerend”. (foto: Marco van den Broek)

Toon is geboren in Uden en daarna snel naar Volkel getrokken, waar zijn vader bakker was. “Na de lagere school in Volkel ging ik naar de Tuinbouwschool in Gemert. Die belangstelling voor groen en bloemen had ik van mijn moeder meegekregen. Samen bloemetjes zetten bij het Mariabeeldje. De Middelbare Tuinbouwschool deed ik in Nijmegen. Tenslotte ging ik naar de Vakschool in Vught, waar ik één dag op school was en de andere dagen in een bloemenwinkel werkte. In Grave. Bij Aurora in de Rogstraat. Toen die winkel stopte ben ik gaan kijken waar ik voor mezelf kon beginnen. En dat werd het leegstaande pand op het hoekje van Klinkerstraat en Hoofschestraat. Ik heb er nog geen moment spijt van gehad”.

De winkel groeide en groeide. Toon werd een begrip in Grave: “Nee, het is nooit saai geworden. Elke dag was een verrassing. Van bloemen voor een feest tot een passend bloemenafscheid bij een overlijden. Vele emoties heb ik meegemaakt. Ook de smaak van de mensen is in die 42 jaar wel een aantal keren veranderd. Ik heb meegemaakt dat alles symmetrisch moest zijn. Nu is het weer gekleurd bont. Hang- en kamerplanten keren weer terug. De bloemen volgen de modetrend. Ook de manier van bestellen is helemaal anders geworden. We leven in een hectische tijd. Mensen bestellen last minute. Zo van “Oh God, morgen is mijn vrouw jarig”. Toon kan er wel om lachen: “Toen ik begon werden de bestellingen in de winkel of per telefoon gedaan. Nu gaat het via Facebook, Messenger, WhatsApp of andere media. Dat was wel even een “dingetje”, want ik wilde echt met mijn tijd meegroeien en heb computerles genomen. Daar zat ik dan tussen die kids. Maar het is wel gelukt. Maandag 22 februari stop ik er mee. Dat wil zeggen, ik blijf wel op de achtergrond aanwezig om mijn opvolger nog wat te helpen”. Ja, die opvolger was ook nog een hele kwestie: “Ik vergat dat ik niet met plannen van eventuele opvolgers moest meedenken. Maar ik kon het niet laten. Maar er kwam iemand met plannen, waar ik helemaal verliefd op werd. Dat verhaal werd verteld door Sylvia Michiels uit Escharen”.

Sylvia Michiels
Sylvia is geboren in Oss, woonde in Schaijk en ging in Oss naar het voortgezet onderwijs: “Van kinds af aan had ik iets met creativiteit en bloemen. Na het Willem I College in Den Bosch kwam ik toch in een andere sector te werken. Bij Hulsman & Rossen in Grave. Daar leerde ik een hele leuke man kennen. Zo leuk dat we getrouwd zijn. Samen hebben we Primetime opgericht. Een bedrijf dat evenementen faciliteert: licht, geluid, video, groen en bloemen. Onze werkzaamheden gaan van een goed verzorgde bruiloft tot een geslaagd ballonfestival. Nadat ik uitgebreid met Toon over onze plannen had gepraat voelde ook ik meteen die klik. We zaten al snel op één lijn. Wat de winkel betreft, Leonieke blijft. Toon gaat weg maar helpt voorlopig op de achtergrond. Onze stylistes en bloemisten van Primetime werken in de winkel. Toon heeft altijd gestreefd naar maximaal haalbare kwaliteit, service en naar 'net een tikkeltje anders'. Dat zijn ook onze speerpunten bij Primetime, dus dat past nu al goed. We kunnen dan ook van bruidsboeket tot feestruimte aanbieden. Zeker ook als straks in maart het Arsenaal opengaat. We gaan iets aan het interieur doen en daarom starten we niet hier op het hoekje, maar op de locatie Rogstraat 3. Daar blijft alle service en kwaliteit hetzelfde. Als alles aangepast is, komen we weer op Toons plek terug. Tussen 23 februari en 1 maart kunt u bij ons, Flory Flowers, telefonisch bestellen op 06-82212574”.

Het laatste woord is aan Toon: "Een hele leuke reactie: 'Na de pastoor en burgemeester gij ook nog'. Toon bedankt al zijn klanten. "Er komt gewoon een frisse wind. Dankbaar en met liefde geef ik het stokje door en laat mijn kindje verder groeien bij Sylvia. Ik heb er alle vertrouwen in”.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties