Grave

Tok tok - Column Freddy Klooté

Door Freddy Klooté


“Tok tok”, begon een zangeres. Toevallig was ik tijdens het zappen in een Europees kakofonieprogramma beland. De mevrouw in kwestie sloofde zich vreselijk uit voor haar vaderland Israël. Met open monden van verbazing zaten vrouwlief Ria en ik dit “niet rare, maar wel heel bijzondere programma” te aanschouwen. Even later kwam Waylon. De Nederlandse deelnemer aan dit ooronwaardig gebeuren. Dat was even een opluchting. Mijn ouderwetse rockhart maakte een klein sprongetje. Hoepetee, dan praten we tenminste ergens over. Ik miste wel de snerpende gitaarsolo, maar dit was een zalfje voor de oortjes. Tien minuten later hingen we uitgeteld in de touwen. Wat een ellende. Vreselijk. Wij stammen nog uit de tijd van Lys Assia, Corry Brokken en Teddy Scholten.

Tok tok, deed baantjesjager Dijsselbloem op de deur van de Raad van State. Piet Hein Donner is inmiddels bijna gemummificeerd en opvolging dringend gewenst. D66 had de juiste kandidaat. Thom de Graaf. Gelet op de huidige regeringscoalitie een te verwachten keuze. Omdat de kamer een paar jaar geleden dit soort “onderling afgestemde feitelijke gedragingen” wilde veranderen en er een transparante zaak van wilde maken, wacht ons nog een mooi gevecht.

Tok tok zei de Europese samenwerking. Cruiseschepen van belang willen Nederlandse havens niet meer aan doen, omdat Nederland moeilijk doet over Filipijnse arbeidskrachten aan boord. Schade door het wegblijven van de schepen: één miljard per jaar. Hamburg zei “tok tok” en haalde de volle buit binnen.

Tok tok herhaalde de Europese bondgenootschap. De VVD wil af van Turkse verkiezingscampagnes in Nederland. Zorgden in het verleden voor spanningen en conflicten. In Duitsland hebben ze er gewoon een richtlijn voor. Drie maanden vóór de verkiezingen mogen politici van buiten de EU geen campagne meer voeren.

“Tok tok”, zei de Israëlische mevrouw op zaterdagavond alweer. Ik dook snel achter de bank weg. Ria wist nog net de afstandsbediening te graaien en de tv uit te zetten. Een heldendaad. Las maandag in de krant dat Tok tok gewonnen had. Heb meteen NPO 1 uit mijn programmalijst verwijderd.

“Tok tok”. zei Lonneke van Krimpen, nadat ze een geodriehoek bij de Hema had gekocht. Tien streepjes waren er per ongeluk elf. Gelukkig wist ze eindexamenkandidaten tijdig te waarschuwen. Of het iets met de overname van de Hema door een Belgische firma te maken heeft is nog niet uitgezocht. Waarschijnlijk ligt dat aan al die vrije dagen, waardoor de weken op gatenkaas lijken.

De laatste tok tok van de afgelopen week gaat naar de jachtluipaarden uit de Beekse Bergen. Die hoorden geklop in hun hersencellen toen ze een gezin uit een auto zagen stappen. Ze dachten dat ze droomden. Zulke lekkere hapjes. Zomaar voor het ophappen. Net op tijd kregen de Franse toeristen in de gaten dat niet zij, maar de dieren de belangrijkste kijkers waren. Ze doken in hun auto. Psycholoog Jeffrey Wijnberg: “Toch is het te kort door de bocht om te vitten op de moeder die haar kleine kind daar zomaar rond laat lopen. Mensen houden zich zelden aan regels”.

Tok tok. Het geluid dat mijn wijsvinger op mijn voorhoofd maakt.

Freddy Klooté

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties