Grave

Toegangsprijs - Column Freddy Klooté

Door Freddy Klooté

Even dacht ik dat we de eerste dag van april vierden, toen ik een bericht in een krant las: “Toegangsprijs tot één van de 26 Schengenlanden gaat 7 euro kosten”. Als je het vergelijkt met bijvoorbeeld de toegangsprijs voor de Efteling van ongeveer 40 euro is het natuurlijk best goedkoop. Een concert van een beroemde zanger(es) voor de prijs van 120 euro vind ik veel, mijn jongste kleindochter gaat daarvoor. Het Graafs Museum ben je al voor 3 euro binnen. Bij de voorbeelden die ik noem word je iets aangeboden. Een monstertocht met heuvels en dalen in de Efteling, muziek waar je van houdt, of de geboorte van Grave, in kunstwerken bijeen.

Maar Europa. Inmiddels een zooitje van 26 landen, waarvan het einde van de verzameling nog lang niet in zicht is. Wat heeft dat te bieden?

Wie vanuit een land zonder visumplicht een land dat hoort bij de EU wil bezoeken, moet dat voortaan online aanvragen. De reis gaat overigens niet door, als na een controle via databanken blijkt dat er redenen zijn om je aanvraag te weigeren. Wie de controles goed doorlopen heeft moet de portefeuille trekken. 7 euro a.u.b. Een punt heeft de tijdelijk EU-voorzitter Valentin Radev uit Bulgarije als hij meldt: “Als we vóór hun aankomst aan de grens weten wie er naar de EU komt, zullen we beter in staat zijn diegenen tegen te houden die een bedreiging voor onze burgers kunnen vormen”. Verder is het op papier een goede zaak dat illegale immigratie, volksgezondheidsrisico’s en vertragingen aan de grens worden tegengegaan. Lucht- en zeevervoerders moeten gaan controleren of reizigers toestemming hebben gekregen. Drie jaar na de invoering gaat die verplichting ook gelden voor vervoerders die groepen per bus vervoeren. De ontwikkelingskosten bedragen ruim 200 miljoen euro en de jaarlijkse kosten komen naar schatting (oei) op 85 miljoen euro. Die kosten worden volgens de Europese Commissie ruimschoots gedekt door de inkomsten. De maatregel gaat gelden voor de 1.4 miljard inwoners van 60 landen die zijn vrijgesteld van de visumplicht voor de EU. Landen als de VS, Canada, Maleisië.

Inwoners van alle andere landen hebben dus een visum nodig om een EU-land binnen te komen. Het is niet direct mijn inschatting als ik de stakkers in die moordboten van mensenhandelaars de zee zie oversteken. Die komen wel uit landen waar je een visum nodig hebt om in de EU binnen te komen. Die zullen onder de Turkijedeal vallen: Alle vluchtelingen die de oversteek naar Griekenland maken, moeten terug naar Turkije. In “ruil” neemt de EU voor elke vluchteling die Turkije overneemt, een vluchteling terug. Dit heeft de EU dus te bieden aan elke toerist die voor de prijs van 7 euro een toegangskaartje koopt voor de Unie van Normen en Waarden.

Freddy Klooté

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties