Grave

Tijdgeest - Column Freddy Klooté

Door Freddy Klooté

Een onderdeel van het vak Nederlandse taal was vroeger spreekwoorden en gezegden. Ik weet niet of het nu nog voorkomt, maar destijds was het niet voor iedereen gesneden koek. Sommige leerlingen namen het spreekwoord letterlijk op en gesneden koek kreeg dan ineens een geheel andere wending.

Op dit moment, midden in de coronacrisis, lijkt het er op dat de studenten in het vak virologie destijds een vooruitziende blik hadden over een gevulde toekomst, maar ook dat er heel veel studenten waren. Ze komen nog iedere dag als paddenstoelen uit de grond. Inmiddels is de groep vaccindeskundigen dag en nacht bezig om het stokje van de virologen over te nemen. Ik vrees dat deze laatste mensensoort het wat moeilijker gaat krijgen. Immers, een vaccin is al jaren “een dingetje” in onze welvaartstaat. We zijn ook wat dat betreft deskundigen. Aan de ene kant kijken we minachtend neer op de diepgelovigen uit de biblebelt die hun religieuze bezwaren koppelen aan de wil van hun God. Aan de andere kant heb je de groep mensen die overal tegen zijn, en dus ook grote bezwaren tegen vaccins hebben. De groep brave burgers weet het ook niet meer en vraagt raad aan buren en vrienden. De professoren en bollebozen van onze medische wereld lijken hun gezag elke dag wat meer te verliezen.

Ook het gezag zelf verliest zijn gezag. Politie kan het aantal wetsovertreders niet meer aan. Allerlei instanties die in het leven zijn geroepen om ons, burgers, in geval van nood bij te staan lopen ook het gevaar om er flink van langs te krijgen. Zelfs mensen die eropuit trekken om levens te redden moeten het ontgelden. Ook het ziekenhuispersoneel is niet meer veilig. De pers moet liefst zo anoniem mogelijk verschijnen anders zwaait er wat.

Hoe komt het toch dat een grote groep mensen zich gedraagt alsof ze compleet gek zijn geworden. Overal duiken ze op. Ik heb het donkerbruine vermoeden dat er nogal wat figuren rondlopen die van protesteren hun beroep hebben gemaakt. Die een overvolle agenda hebben. Misschien bij aankomst wel even moeten kijken waar ze nu weer tegen moeten protesteren.

En zo sukkelen we door het coronatijdperk. Op weg naar het onbekende. Niemand weet hoe lang dit nog gaat duren. We banen ons een weg door een struikgewas van meningen. Kijken naar de dagelijkse portie cijfers van het RIVM. Wachten op volgende maatregelen. Roepen schande als de koning met vrouw en kids op herfstvakantie gaat. Maar ja, vroeger leerden we al dat hoge bomen veel wind vangen. En dan komt hij snel weer terug en zitten we met z’n allen naar de foto te kijken waarop hij naar huis wordt gereden. Met een chagrijnig gezicht. Stel je voor dat hij zat te lachen. Of twee duimpjes omhoog stak. Of andere vingers. Dan had hij het ook verprutst. Nee, het is niet bepaald een tijd om een belangrijke functie uit te oefenen. Je wordt aan de hoogste boom opgehangen.
De vraag blijft: Wat is er toch aan de hand in de wereld? Zijn we zo ongelukkig? Hebben we het zo slecht?

Goed nieuws voor de beroepsdemonstranten. De agenda's voor 2021 liggen al te koop.

Freddy Klooté

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Meest gelezen

Laatste reacties