Grave

Hennie Bongers lijsttrekker Keerpunt 2010

'Tijd voor verfrissing en verandering in de gemeentepolitiek'

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

GRAVE - Hennie Bongers uit Grave is door de leden van Keerpunt 2010 unaniem verkozen tot lijsttrekker bij de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018. De gehele kieslijst van Keerpunt 2010 wordt begin volgend jaar bekendgemaakt. Vast staat al wel dat de lijst een aantal nieuwe kandidaten zal bevatten.

Hennie Bongers.

Volgens Bongers is het tijd voor verfrissing en verandering in de gemeentepolitiek. In het dagelijks leven is de 58-jarige Gravenaar werkzaam als medezeggenschap-ondersteuner/adviseur binnen GGZ Oost-Brabant.

Keerpunt 2010 wil dat de gemeente gaat werken met 'plan/idee-regisseurs'. "Dat zijn ambtenaren die burgers helpen", schrijft Keerpunt in een persbericht. "Ze gaan met de burgers op zoek naar de belanghebbenden bij ideeën of plannen. Ze helpen als neutrale partij bij het gesprek met elkaar, waarbij het idee/plan beter wordt gemaakt. En ze geven aan welke informatie de gemeente nodig heeft om te kunnen beslissen. Een idee wordt een goed plan met burgerkracht, geholpen door de overheid."

'Kernendemocratie'
Betrokkenheid, participatie is noodzakelijk wil democratisch besturen mogelijk blijven, stelt de partij. "Betrokkenheid begint bij informatie. De ‘burger’ moet ‘aan de voorkant’ worden betrokken. Als je nu iets van een plan wilt vinden dan mag je inspreken - 5 minuten - maar echt inhoudelijk er iets mee doen blijkt dan niet haalbaar. Omdat je pas aan het einde van het proces wat mag zeggen. De gemeenteraad beslist vaak diezelfde avond nog: er is geen tijd meer om het plan aan te passen. Dat werkt niet. Keerpunt 2010 wil dat veranderen. Wij willen in Grave een ‘kernendemocratie’ opzetten. Ieder dorp en iedere wijk krijgt een eigen (stads)deelcommissie. Vaste gesprekspartners aan tafel zijn de raadsleden, de dorps- of wijkraad, de wijkagent, de woningbouworganisatie, enzovoorts."

Burgers mogen tijdens vergaderingen meepraten bij het onderwerp waarover zij wat willen zeggen. "Op deze manier krijgen we betere plannen. De raadsleden beslissen wat er met het plan gebeurt. Zo wordt een idee een plan met burgerkracht. Dat is dan een plan met draagkracht en daadkracht. Waar weinig juridisch gesteggel bij nodig is."

Keerpunt 2010 zegt te streven naar een goed contact met de Graafse burgers, de leden van belangenorganisaties, ondernemingen en verenigingen. "Zodat we weten wat er speelt en adequaat kunnen reageren op wat er leeft in de Graafse samenleving."

 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuws


Vacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties