Grave

Te erg - Column Freddy Klooté

Door Freddy Klooté

Nondeju, wat een week. Allereerst het nieuws van het bombardement met chemische middelen in Syrië. De gifgasaanval. Met een foto in de kranten van enkele slachtoffertjes. Kinderen. In de hoek lag een waarschijnlijk al overleden jongetje. Daar ga ik van over mijn nek. Daar word ik zó boos over. Machteloosheid in het kwadraat overvalt me. Welke gekken doen zoiets? Ja, ze bestaan. Die mislukte aftreksels van menselijke wezens. Hopelijk komen de daders niet in een Nederlandse gevangenis, want daar vinden ze levenslang al heel erg. Laat ik er maar over stoppen, anders ga ik volledig in de fout.

Nee, laten we het maar over de gehandicaptenwet in de maak hebben. De wet die aan mensen met een beperking belooft dat ze nog minder dan het minimumloon gaan verdienen. Ook kunnen ze minder aanspraak maken op pensioen of een arbeidsongeschiktheidsverzekering. De brief die de rolstoelafhankelijke Noortje van Lith aan MP Mark Rutte schreef werd een topper in de social media. Nou ja, topper. Meer een dieptepunt. Ik vraag me in dit soort gevallen vaak af wie dit soort voorstellen verzint. Ik kan me daar helemaal niets bij voorstellen. Een ambtenaar met een zware burn-out? Nee, die heeft aan zichzelf al genoeg ellende. Maar wie dan? De staatssecretaris die hiervoor verantwoordelijk is? Mevrouw Van Ark heet ze. Op Google ziet ze er best aardig uit. Maar wie dan? Dit kan gewoon toch niet?
Dit is net zo iets als al die mensen die onlangs te horen kregen dat hun Q-koorts ongeneeslijk is, en dat er dan niet een landelijk groot alarm geslagen wordt. Dat dan niet alles uit de kast getrokken wordt om deze al jaren slepende zaak, ontstaan door een gruwelijke misopvatting destijds van minister Verburg, vooraan op de agenda te zetten. Boerendochter was ze, die Verburg. Was ze maar koeien blijven melken.

En zo is de politieke behandeling van mensen “met lichamelijke pech” (ik weet niet hoe ik het anders moet noemen) in Nederland tot een dieptepunt gedaald. Ach, ze zullen, mede door de brief van Noortje, best nog wel wat aan de voorgestelde plannen veranderen. Maar het kwaad is al geschied. Ondanks het antwoord van Mark Rutte: “Dit kabinet staat voor gelijke kansen voor iedereen”. Meneer Rutte, maak deze woorden alstublieft waar. Help alle mensen met een beperking. Alle mensen die met Q-koorts amper de dag doorkomen.

Het laatste “akkefietje” van deze week komt van de Vereniging Erepeloton Waalsdorp. Met hun afwijzing van mannen met een te dikke buik. Ja, echt waar. Jullie hebben het ook vast gelezen. Discriminatie. Verander dikke buik in een huidskleur en je hebt de poppen aan het dansen. Door alle kritiek heeft de Vereniging zijn besluit weer haastig ingetrokken, maar de zo waardevolle herdenking op de Waalsdorpervlakte zal nooit meer hetzelfde worden. De gedachten zullen worden afgeleid door te strakke buiken in de blauwe overalls.

Freddy Klooté

 

|Doorsturen

Nico Degen

2018-04-12 11:07:35

Vechten tegen de onverschilligen, de is mijn probleem niet, de wreedaards en de regeringsgestoorden, is bijna een onmogelijke taak. Dank voor dit artikel. Want wie niet opkomt voor de degene die het hard nodig hebben, heeft nergens recht van spreken.

Gerrit van Brakel

2018-04-12 11:44:38

Nico zoekt het hogerop.

Denk dat iedereen verheugd is dat hij nu zijn kijk geeft op de wereldproblemen. Verkiezingen zijn voorbij en veel mensen reageerden niet meer op zijn inzendingen.

Denk ook dat dit hem past, in ieder geval beter dan de dorpspolitiek. Deze inzending van hem heeft al meer inhoud dan al zijn inzendingen over de verkiezingen. 

Wederom komt het spreekwoord uit: 'Nooit te oud om te leren'.

Nico, ga zo door en dank voor uw wijsheid.

Nico van Duren

2018-04-12 20:07:58

Grappig dat Gerrit van Brakel zelf over dorpspolitiek begint....Gerrit, Frits van Lith en Carel van Herpen zijn echte geluksvogels. Laat Brakel toevallig ook dichter bij Oss liggen dan Uden. Gefeliciteerd Gerrit! Het gaat echt de goede kant op.

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties