Grave

Taalcafé Grave tijdelijk gestopt door corona: 'Het voelde niet meer goed'

Door Freddy Klooté

GRAVE - “Bij de eerste coronagolf moesten we al dicht”, vertelt een immer enthousiaste Suzanne Heezen. “Even slikken, maar iedereen begreep het. In september zijn we weer volgens de regels gestart. Alles in de bibliotheek in Grave netjes ingedeeld op 1.5 meter. Overal rekening mee gehouden. Toen kwam de tweede golf met nog meer beperkende maatregelen. Doorgaan? Het voelde niet meer goed. Je komt toch met een groep mensen bij elkaar. ’s Avonds. Het begon al wat kouder te worden. En er moest voldoende ventilatie zijn. Dus zetten we de deuren open. De mensen kregen meer last van de kou en daar wordt niemand blij van. Dus hebben we, met pijn in het hart, besloten om voorlopig het Taalcafé weer te sluiten."

Suzanne vervolgt: "Met briefjes op de deur, berichtjes op Facebook, maar vooral door een vrijwilligster die op het AZC Nederlandse les geeft, werd onze beslissing met de ongeveer 30 min of meer vaste deelnemers van ons Taalcafé gedeeld. Onze deelnemers zijn vooral bewoners van het AZC en statushouders die al in Grave wonen, maar best nog een taalsteuntje in de rug kunnen gebruiken. Op 13 december zijn we met een groepje enthousiastelingen gestart met het Taalcafé. Met hulp van de bibliotheek en de gemeente Grave. Naast het leren van de Nederlandse taal, stond ook de ontmoeting centraal. Samen bezig zijn met iets wat moeilijk voor je is, maar dat je toch wilt kunnen, werkt beter dan in je eentje te ploeteren. We hielden het Taalcafé twee keer per maand. In de Graafse bibliotheek op de tweede en vierde woensdag van de maand. Tussen 19.00 en 21.00 uur waren de mensen die graag Nederlands wilden leren van harte welkom. Het liep eigenlijk best lekker. Tot vlak voor de coronatijd hadden we acht vrijwilligers die zorgden voor gemiddeld twintig deelnemers. We merkten dat er behoefte was aan beheersing van de taal en aan de ontmoeting. Ons doel was: Nederlands leren in een prettige omgeving, waar mensen zich veilig en op hun gemak voelen. Taal is immers de sleutel tot de samenleving”. Zo, met zo’n zin kun je voor de dag komen.

De groep vrijwilligers, bestaande uit Jeanne Verstappen, Brigitte Friedauer, Lidy van Geel, Jean Maurice Willem, Yenni Dubana Briceño, Lisette Mikkers, Victor Debats, Diny Lemmens en Suzanne Heezen, is nu vier jaar bezig. Suzanne: “De ene keer gebruiken we taalspelletjes, de andere keer hebben we een speciaal thema. Boodschappen doen, bijvoorbeeld. Of Feestdagen, of gewoon de fiets. We hebben mannen en vrouwen (soms vergezeld van hun dochters vanaf zestien jaar) van allerlei nationaliteiten. In twee keer twee uur per maand kun je natuurlijk geen volwaardige cursus Nederlands geven met alles erop en eraan. Dus beperken we ons vooral tot verrijking van de woordenschat. En we proberen de mensen het veilige gevoel te geven dat ze die woorden ook in de maatschappij kunnen/durven te gebruiken. Let wel, het zijn geen lessen die we geven. Dat zou ook moeilijk zijn met de sterk wisselende groepen. Het hardop Nederlandse woorden gebruiken is al een hele stap. Daarom zorgen we voor een ongedwongen sfeer. En is het samen-zijn zo belangrijk”.

Een avondje Taalcafé
Suzanne: “Om zeven uur gaat de deur open en kunnen de mensen binnenkomen. We beginnen met koffie of thee. Iedereen schrijft zijn/haar naam op een kaartje. We hebben al verschillende tafels klaarstaan met daarop de spullen die gebruikt gaan worden bij het thema of de taalspelletjes. De grote groep gaat uiteen en komt in kleine groepjes bij een vrijwilliger aan tafel te zitten. Omdat de groepjes klein zijn zien we al snel of iedereen wel mee doet of kan doen. Want ze willen zo graag. Zijn zo gemotiveerd. Na de koffiepauze wordt er van tafel gewisseld en krijgen de deelnemers een andere vrijwilliger en een ander onderdeel van het taalpalet. Om 21 uur sluiten we af. Of de mensen het leuk vinden? Ik denk het wel, want ze komen telkens terug. Of ze vragen wanneer ze weer mogen komen”.

"En nu liggen we weer stil”, zucht Suzanne. "Helaas, maar het kan echt niet anders. De gezondheid van cursisten en vrijwilligers staat voorop. Maar dat betekent niet dat we ze vergeten zijn. Op 9 december organiseren we een "Taalcafé to go”. We zijn bezig met tasjes te maken. Met inhoud natuurlijk. Met bijvoorbeeld een puzzelboekje, leuke….Ach, ik mag het niet allemaal vertellen natuurlijk. Het moet een verrassing blijven”, schatert Suzanne het uit. "De bedoeling is dat de mensen naar de bibliotheek komen om hun verrassingstasje op te halen. En dat geldt natuurlijk voor mensen die regelmatig naar het Taalcafé kwamen. Op de gebruikelijke tijd staan we voor ze klaar. Helaas mogen ze niet binnen komen. We hopen natuurlijk dat we na de coronatijd op dezelfde voet verder kunnen gaan. De mensen zijn het waard”.

|Doorsturen

Louis Sparidans

2020-11-28 15:46:24


Dit initiatief is een gewéldig idee! Ik weet dat het al veel langer bestaat, maar het is goed om er opnieuw aandacht aan te schenken.

Hopelijk duurt het niet al te lang voordat het opnieuw opgestart kan worden. Hulde aan al die vrijwilligers!

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties