Grave

Atelier Menheere is van start gegaan

Suzanne Menheere: een creatieve duizendpoot

Door Freddy Klooté

GRAVE - Ze bestaan echt. Mensen die alles kunnen. Vanuit een innerlijke drive toveren ze van alles uit hun persoonlijke hoed. Graafse Suzanne Menheere is er zo één. In de wijde omgeving is ze bekend als zangeres. Bijna alle genres beheerst ze. Uit een recensie: “”Met haar zwoele sound, ontwapenende flair en retro looks laat Suitcase Suzy vervlogen tijden herleven”. Naast het muziekleven, werkt Suzanne als senior grafisch ontwerper bij een bedrijf in Nijmegen: “En nu is Atelier Menheere van start gegaan”. (foto's: Dennis Vloedmans)

“Ik zat in de vijfde klas van de Raamdonk toen Jochem van Gelder bij ons in de klas stagiair was. Dat werd de basis voor de ontdekking van mijn creativiteit. We moesten een kalligrafisch ontwerp van je voorletter maken. Dat was een geweldige opdracht voor mij. En dat terwijl ik in mijn poëziealbum best wel slordig schreef. Ook Jochems versje in dat album en het feit dat hij hardop uitsprak dat hij later bij de tv wilde gaan werken, maakte dat hij een enorme indruk op me maakte. Mijn hele schooltijd heb ik veel gekalligrafeerd. Dus “het” zat er al vroeg in”.

Suzanne ging na het voortgezet onderwijs naar de kunstacademie in Den Bosch: “Een docent van het V.O. vond dat echt iets voor mij. Ik wist zelf niet eens dat grafisch ontwerpen een echt vak was”, schatert Suzanne. Na de academie kon ze meteen als grafisch ontwerper aan de slag.

Van zeefdruk naar handmade goodies
Vader Cees Menheere is de tekstdichter van Grave Superieure, het officiële stadslied van Grave. Toen hij een Koninklijke Onderscheiding ontving had Suzanne een zeefdruk gemaakt met twee zinnen uit het Stadslied. Omdat vader Cees blind is, had ze voor hem de zeefdruk in 3D uitgesneden. Suzanne’s ouders verhuisden naar Catharinahof: “Bij een verhuizing, daar hoort iets bij. Vond ik. Er komt visite, je eet een taartje en ik ben, toen ik van de verhuizing hoorde, aan de slag gegaan. Ik wilde iets kalligraferen. Op een mok. Met een tekst uit één van mijn vaders liedjes. Het was best nog een heel karwei, dat kalligraferen. Daar moest ik nog heel wat uurtjes op oefenen. “Efkes in de Groaf zien” stond er o.a. op de mok. Suzanne koppelde er een optreden met haar liedjes aan vast voor de bewoners van Catharinahof en verlootte drie mokken. Het succes was groot. De vraag naar “de Graafse mok” was bijna niet bij te benen. Edith van Spreeuwel van “De Lekkernij” uit de Klinkerstraat vulde de mokken met haar heerlijke bonbons en de voorraad van honderd mokken verdween als smeltende chocolade in de mond. Suzanne: “Ik maakte de opdruk helemaal met de hand. Daarna digitaliseerde ik het en een bedrijf levert de bedrukte mokken. Dat smaakte naar meer. Iemand zei me dat ik zo promotie voor Grave maakte. Die boodschap werd omgezet in ansichtkaarten met gekalligrafeerde spreuken erop. Ze werden verkocht in “De Voorkamer” van Suzanne Laurensse. En zo groeide het. Mode-ontwerpster en kunstenaar Carola van Benthum uit Boxmeer vroeg me mee te doen met haar project “Carola & Co. Ik vond het werken op papier best leuk, maar ik wilde wat anders. Dat werd teksten op hout branden. Mijn collectie breidde uit: mokken en hout, porseleinen schaaltjes kwamen erbij. Superleuk om ermee bezig te zijn. En nog bleek er groei in te zitten. Houten lepels met teksten. Voor Ruud & Expert in Beuningen. Ik schrijf de tekst op papier. Daarna gaat het met carbon op het hout en vervolgens wordt het er met een houtbrander ingebrand. Ieder voorwerp in hout is uniek. Ik maak ze één voor één. Eigenlijk gekkenwerk want je bent er behoorlijk lang mee bezig. Maar ik vind het gewoon zó leuk. Ik ben zo geconcentreerd bezig, dat ik me helemaal Zen voel”.

Het grappige is dat alles wat ik vroeger maakte naar zolder ging. Nu worden de spulletjes verkocht. Maar ik verdien er eigenlijk niets aan. Mijn hobby wordt er mee betaald”.

Nu is haar “Atelier Menheere” dus gestart: “Nog steeds kleinschalig. Ik blijf gewoon zingen en ook mijn baan is hartstikke leuk. Als ik zou moeten kiezen uit alle dingen die ik doe, dan zou ik dat niet kunnen. Ik vind gewoon alles leuk. Er komen ook nog spontane dingen langs. Ik treed vaak op in zorginstellingen. Dan gebeurt het dat ik handwerkjes voor de cliënten heb gemaakt. Gewoon. Omdat ik dat leuk vind”.

Suzanne Menheere. Een schitterend mens. Zo uniek als haar ontwerpen.

 

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties