Grave

Straat - Column Freddy Klooté

Door Freddy Klooté

Een aantal gemeenten in Nederland is bezig te bekijken hoe ze in bepaalde straten een rookverbod kunnen bewerkstelligen. Ja, jullie lezen het goed. In Nederland. Het land dat sinds de jaren ’70 van de vorige eeuw tot ver over de landgrenzen bekend was door Cruijff, later Gullit en vooral door de enorme mate van vrijheid waarin de bewoners konden leven. Tolerantie schreef men er met hoofdletters. Het was een soort Vrijstaat.

Straten vol met hoeren achter de ramen, drugs te koop op iedere straathoek, slapen op de Dam. Ach, het was een soort paradijs van de twintigste eeuw. Van heinde en verre kwamen toeristen om dit unieke schouwspel te bewonderen. De één vertrok meteen richting Amsterdam, de ander ging nog braafjes op zoek naar klompen, molens en bloemenzeeën. Iedereen kwam aan zijn trekken.

Bijna vijftig jaar later zijn we aanbeland in een land dat zichzelf niet meer kent. Een land dat de weg totaal kwijt is. De eens zo vrije steden zuchten onder het juk van de overheersing door de onderwereld. De urban jungle. De overheden erkennen dat ze de zaak niet meer in de hand hebben. Het gevolg van die vrijheid die misschien te groot was? Is het de intocht van criminelen uit andere landen die hier zonder moeite hun gang kunnen gaan? “Een afrekening in het criminele circuit”, staat bijna dagelijks in de krant te lezen, als er weer eens een “bekende van de politie” gewoon op straat is neergeschoten. Ook die massale stroom van toeristen, ooit met open armen en de portemonnee in de aanslag werden ontvangen, is niet meer welkom. De overheid weet zich geen raad.
Te midden van die kogelregen zijn allerlei regeltjes aangescherpt, boetes en parkeergelden verhoogd. Het vreemde is dat die regeltjes niets met het ontstane “ongemak” te maken hebben. Nee, het gaat om te oude auto’s die een stadscentrum niet meer binnen mogen. Het aanleggen van veel te hoge verkeersdrempels. Wat blijft liggen zijn de afgemaakte criminelen. Die gaan boven de pet. De straat is ‘s nachts van de misdaad geworden.

En midden in die gangsteroorlog en ander ongemak zijn die gemeenten dus aan het uitzoeken of er op straat nog gerookt mag worden. Een roker geeft een slecht signaal af aan de jeugd. Zet de jeugd aan om ook te gaan roken. Als het niet zo erg was zou je je bescheuren van de lach. De volgende stap is vast en zeker een straat zonder suikerhoudende dranken. Of de arrestatie van een friet-etende man. Echt, ik kom niet meer bij. Een scootmobilist uit een genoemde rookvrije wijk, zei dat hij gewoon doorging met roken. Dat wordt dus “een bekende” van de politie. Als de besturen van die voorbeeldfunctiegemeenten nou eens met de grote zaken die mis zijn beginnen. En dat oplossen. Zorg eerst eens dat we ’s nachts over straat kunnen, in plaats van te kijken of er iemand illegaal in het donker staat te roken. Als roken op straat illegaal wordt, ga ik er ook weer aan beginnen.

Freddy Klooté

|Doorsturen

willem

2018-08-16 22:24:55

Als we willen dat onze kinderen niet gaan roken zal dit uit het gehele openbare leven moeten verdwijnen. Want alleen "zien roken doet roken". Dit i.t.t. natuurlijke behoeften als eten en drinken. Wel zolang nog nodig afgezonderde plekken voor de nicotineverslaafden.

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties