Grave

Storend - Column Freddy Klooté

Door Freddy Klooté

Jullie hebben het vast ook al gelezen. Net als bijna iedereen in gebieden waar kranten verschijnen. Het bericht dat kinderen lekker aan het spelen zijn. Op een terreintje bij de school. En bij een aantal huizen. Waar mensen wonen. En die mensen storen zich vreselijk aan de geluiden die de kinderen maken.

Nu heb ik zo ongeveer mijn hele leven tussen kindergeluiden doorgebracht en ik mag zeggen dat ik daar vrolijk van werd. En er ook energie van kreeg. Nu is gelukkig niet ieder mens hetzelfde. Dat zou te saai worden. Dus ook in deze blije situatie van onze spelende opvolgers in dit leven, zijn er mensen die zich eraan storen. En niet zomaar een beetje. De gemoederen lopen hoog op. En dus wordt de gemeente ingeschakeld. Nijmegen in dit geval.
Dat is tegenwoordig ook een vaste denkwijze geworden. Als er iets niet goed is in dorp of stad, gaat een groepje boze mensen op zoek naar een bordje van de gemeente, om hun ongenoegen daar op te leggen. En verwachten dan dat die gemeente er meteen maatregelen voor neemt. Het storende speelveld zorgde voor boze koppen bij omwonenden en basisschool De Buut. Wethouder Vergunst werd ingeschakeld om in dit drama de rol van Koning Salomon te vervullen. De ouders van de schoolgaande kinderen bemoeiden zich er natuurlijk ook mee, zodat er een echte rel ontstond, die een gewoon verschil van mening ver oversteeg. Donkere wolken pakten zich samen boven het omstreden sportveldje. Kinderen hielden hun adem in en kregen wellicht voor het eerst te maken met een hoog oplopende ruzie tussen groepen volwassenen. Ontmanteling van het veldje dreigt. Ja, het is nu echt menens.

De wethouder heeft met een politieke oplossing - 'over de vakantie heen tillen' - de deelnemers aan dit grote conflict even stil gekregen, zodat de kinderen nog even lawaai mogen maken.
Natuurlijk is ook al een deskundige ingeschakeld. Nee, niet mr. Frank Visser, voorheen de rijdende rechter, maar ingenieur en akoestisch architect Cees Mulder: “De huidige indeling van het plein - een klankkast - is een recept voor geluidsoverlast.” Oei, daar gaat het buiten spelen van de kids. Maar, er zit een kiertje licht in het conflict: “Met een paar relatief eenvoudige maatregelen is die geluidsoverlast voor een groot deel in de kiem te smoren.”
Gelukkig, een eitje, en iedereen loopt weer te lachen en te fluiten. Zachtjes, dat wel. Want wat moet er gebeuren? ”Geluidswerende matten onder de balkons monteren. Voor een poreuze ondergrond van het speelveldje kiezen. Het kunstgras dat er nu ligt, met een laag zand erop, dat het geluid versterkt, zal moeten verdwijnen. Verder niks hoor. Kost een paar centen, en dan is er wel wat geluid weg. “Maar bij de ontwikkeling van de nieuwe appartementen in 2016 en de opknap van het 40 jaar oude veldje in 2017 zijn fouten gemaakt”, weet de akoestisch architect.

Nou, daar zijn we nog niet klaar mee. Sterkte wethouder.

Freddy Klooté

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties