Grave

Stichting pakt historische boomgaard Visio-terrein Grave aan

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

GRAVE - Tientallen jaren zijn de oude boomgaarden op het Visioterrein en het Bastion Bekaf in Grave niet onderhouden. Veel bomen hebben de laatste stormen niet overleefd. De Stichting Behoud en herstel historisch groen Grave maakt zich sinds een jaar sterk voor de deze bijzondere 'groenmonumenten'.

De hoogstamfruitbomen zijn historisch van grote waarde. Het zijn zeer oude fruitrassen die we in Nederland nog maar op een enkele plek tegenkomen. De eerste boomgaard die nu onderhanden genomen wordt is een boomgaard op het Visioterrein. De bomen die er nog staan dragen weliswaar veel fruit, maar dit fruit is van zeer slechte kwaliteit en wordt in het groeiseizoen niet rijp. Op zaterdag 1 december ging een aantal vrijwilligers aan de slag met de noodzakelijke snoei. Dit snoeien is belangrijk om weer ‘leven’ in de bomen te krijgen. Het is werk dat nauw luistert en is uitgevoerd onder de leiding van een deskundige hovenier. De komende zaterdagen zal het werk op het Visioterrein worden afgerond. Vrijwilligers kunnen zich nog melden bij de stichting via 06-57550436.

De volgende fase in het revitaliseringstraject is het herplanten van nieuwe bomen. De stichting heeft in Overijssel een bedrijf gevonden dat gespecialiseerd is in het telen van oude fruitrassen. Tijdens een gezamenlijke actie van de Brede School Oost en de Visioschool worden in januari circa twintig nieuwe bomen aangeplant. De gemeente Grave faciliteert dit. De nieuwe hoogstam-fruitbomen komen op de plek waar bomen zijn omgewaaid of gerooid en passen in de Vestingvisie Grave. Voor de stichting en voor de gemeente is dit belangrijk.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties