Grave

'Wij zijn er voor jullie'

Stichting Duurzaam Grave wil burgers helpen bij energietransitie

Door Freddy Klooté

GRAVE - Bevlogen mensen zijn het. Wilko van der Meer en Peter Linders. Wilko, een ondernemer met een hart voor duurzaamheid. Peter, een expert op dit gebied, die in de voorhoede van de energietransitie werkt en adviezen geeft aan gemeenten, provincies en het Rijk. Hun motivatie is eerlijk en duidelijk. Wilko: “Het is vooral het organiseren. Er is heel veel expertise bij de Graafse burgers. Dat willen we bij elkaar brengen. Gravenaren die Graafse burgers op weg helpen”. Peter: “Ik ben zoveel onderweg buiten Grave om adviezen te geven, dat ik me ook met heel mijn hart beschikbaar wil stellen voor de energietransitie in Grave”.

Wilko van der Meer (links) en Peter Linders.

Na enkele energiecafés georganiseerd te hebben, is daaruit een groep mensen ontstaan die hun kennis over energie en alles wat daarmee te maken heeft, met anderen wil delen. Er is een Stichting gevormd, waarin naast Wilko van der Meer en Peter Linders, ook Sjors Clemens en Jeroen van Eerden de kartrekkers zijn. Peter: “We zijn gestart met het formuleren van doelstellingen. De energiecafés hebben ruim honderd vrijwilligers opgeleverd. Mensen met kennis van zaken en mensen met veel interesse”.

Doelen
Wilko: “De eerder al genoemde expertise van burgers, die club van 100, gebruiken voor de andere inwoners van Grave. Die kunnen dan bij de Stichting terecht met individuele vragen om hulp. Ik weet dat er bij veel mensen de angst leeft dat het om aanpassing van hun hele huis gaat, maar dat is een misverstand. Het kan wel, maar je kunt ook met vragen terecht waarvan de oplossing bijvoorbeeld 500 of 5.000 euro kost. We willen een gidsfunctie hebben. Mensen met elkaar in contact brengen als dat nodig is. Let wel, niets is verplicht, al worden op dit moment alle nieuwe huizen met een energielabel A of A+ en gasloos gebouwd”.

“Een tweede doel”, vervolgt Peter, “is het bundelen van vragen. Zijn er bepaalde huizen die hetzelfde zijn? En hetzelfde willen? Dan kunnen we een verbindende rol spelen. Als er veel mensen in Grave met dezelfde vraag komen, dan kunnen we er misschien een project van maken. Een voorbeeld: Een hele wijk heeft belangstelling voor het isoleren van de woning. Dan kunnen wij helpen met dat te organiseren. Als Stichting kunnen wij zo laagdrempelig mogelijk contacten leggen. Je kunt daar ook op onze website over lezen. www.duurzaamgrave.nl Of op een gemeentelijke site: www.brabantwoontslim.nl en dan “Grave” invullen. Ik wil nogmaals benadrukken dat we een onafhankelijke Stichting zijn, om anderen te helpen. De Stichting wordt door de gemeente Grave ondersteund. In het begin leek het of bij die energietransitie alles kriskras door elkaar heen liep, maar door Stichtingen als deze ontstaat duidelijkheid. Transparantie ook, en betrouwbaarheid. Ook de laagdrempeligheid staat hoog in het vaandel. We zijn Gravenaars voor de Gravenaars”.

Het derde doel gaat over individu-overstijgende projecten. Wilko: “De Stichting Platform Duurzaam Grave werkt mee aan de waterkrachtcentrale in de Maas. Dat gaat energie opleveren voor een deel van onze inwoners. We denken ook aan een zonnepanelenweide. Maar ook andere initiatieven van burgers, van jullie dus, zijn van harte welkom. Het vierde doel is dat we gesprekspartner zijn en blijven voor de gemeente Grave, waar het gaat over energietransitie en duurzaamheidsbeleid”.

Goed om te weten
Peter: “We zetten onze pijlers in. Daar herleiden we alles naar terug. Ik heb het dan over organiseren: het samenbrengen van mensen, kennis, behoeften en ideeën. Over verbinden, waarbij we de kennis op de juiste plek brengen. Ook verbeelden is zo’n pijler: inspireren door te kijken hoe het elders gaat, de ontwikkelingen daar bespreken, een deskundige hierheen halen. De laatste pijler is een belangrijke: doen. Ondernemen. Praktische zaken als financiering uitleggen. En verder is alles in eerste instantie wel voorbij gekomen. Rest mij te vertellen dat we natuurlijk kijken naar mogelijkheden. In het centrum van Grave zijn er op bepaald gebied beperkingen, die er elders in de wijken of kerkdorpen niet zijn. En tot slot: Als u vragen heeft, aarzel niet om contact met ons op te nemen. Denk vooral nooit dat het de moeite niet waard is. We zijn een Stichting zonder winstbejag en zijn er voor iedereen op zijn eigen huisniveau”.

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Jouw Arena

Meest gelezen

Laatste reacties